2. İznik Çini ve Kültür Festivali" Başladı - Son Dakika
Kültür Sanat

2. İznik Çini ve Kültür Festivali" Başladı

Bursa'nın İznik ilçesinde düzenlenen "İznik Çini ve Kültür Festivali", çeşitli etkinliklerle başladı.

19.05.2016 18:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'nın İznik ilçesinde düzenlenen "İznik Çini ve Kültür Festivali", çeşitli etkinliklerle başladı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, İznik Kaymakamlığı, İznik Belediyesi ve İznik Kent Konseyi tarafından gerçekleştirilen festival, Belediye Hizmet Binası önündeki "Dünden bugüne İznik Çinisi" sunumuyla açıldı.

İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, açılışta yaptığı konuşmada, bu yıl ikincisi düzenlenen programın, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda yapılmasının festivali daha anlamlı kıldığını belirtti.

İznik denince akla çini sanatının geldiğini anlatan Sargın, şunları söyledi:

"İznik Çinisi Selçuklulardan, Osmanlılara miras kalıp, 13'ncü ve 17'nci yüzyıllar arası altın çağını yaşamış bir değerimiz. Ne yazık ki bu değerimiz 18'nci yüzyıldan sonra yavaş yavaş kaybolmaya başlamış ve 19. yüzyılın ilk başlarında da çini yok olmaya yüz tutmuş. 1970'li yıllarda İznik çinisinin yeniden canlanmasına vesile olan başta Faik Kırımlı hocamızı, Eşref Eroğlu ağabeyimizi ve Rasih Kocaman hocamızı da minnetle anıyoruz. Çünkü onlar bu meşaleyi o gün yaktılar ve o günden sonra çinici kardeşlerimiz bu meşaleyi canlandırmaya devam ediyorlar ve bugün de gördüğünüz gibi artık festivaller gerçekleştiriyoruz. Buradaki amacımız kültürümüzün bizlere mirası olan İznik Çinisi'ni tüm dünyaya tekrar duyurmaktır."

Konuşmaların ardından, defile, halk oyunları ve Hacivat ile Karagöz gösterileri yapıldı ve festivale katılan konuklar çini standını gezdi.

Bursa AK Parti Milletvekili Zekeriya Birkan da festivale katılan konuklara çikolata ikram ederek, çini boyadı.

Programa, Bursa AK Parti Milletvekili İsmail Aydın, İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, Karacabey Kaymakamı Yusuf Gökhan Yolcu, İznik Garnizon Komutanı Yüzbaşı Fırat Toprak, Orhangazi Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, AK Parti Bursa İl Başkanı Cemalettin Torun ile çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçi katıldı.

Festival, 22 Mayıs'ta sona erecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 2. İznik Çini ve Kültür Festivali' Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement