2. Ordu Komutanı da Cerablus'ta! İşte Türkiye'nin Suriye Planı - Son Dakika
Güncel

2. Ordu Komutanı da Cerablus'ta! İşte Türkiye'nin Suriye Planı

Fırat Kalkanı harekatına komuta eden 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel Cerablus'ta. Ayrıca Türkiye'nin Suriye'de planladığı güvenlik hattının da ayrıntıları ortaya çıktı.

26.08.2016 11:45  Güncelleme: 13:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fırat Kalkanı operasyonuyla IŞİD ve PYD tehlikesine müdahale eden Türkiye, sınırdan 15-20 km içeride ÖSO için üs ve kontrol noktaları kuracak. Kısa sürede sayısı 4 bine çıkarılacak Mehmetçik, muhaliflere lojistik destek verecek. ÖSO daha güneyde kontrolü sağlayacak.

500 TÜRK ASKERİ CERABLUS'TA

Fırat'ın batısına geçen PYD ve sınırdaki IŞİD tehdidine karşı TSK'nın başlattığı Fırat Kalkanı operasyonunun ikinci gününde hareketli saatler yaşandı. Dün, Karkamış'tan tanklar ve iş makineleri Suriye'ye sevk edilirken, 200 piyade ve 150 bordo bereli sınırı geçti. Operasyona katılan toplam Türk askeri sayısının 500 olduğu öğrenildi.

4 BİN ASKER SEVK EDİLECEK

TSK'nın, havadan ve karadan desteklediği operasyonda Cerablus tümüyle kontrol altına alınırken kısa sürede bölgeye sevk edecek asker sayısının 4 bini bulacağı öğrenildi. Dün tank ve toplarla bölgeye sevk edilen piyadelerin ÖSO için kalıcı kontrol noktaları oluşturulmasında görev alacakları belirtildi. Askeri kaynaklar, bölgedeki aşiretlerin de harekete geçirilerek IŞİD, YPG ve rejim tehdidine karşı bu aşiretlerden faydalanılacağını belirtiyor.

15 KM DERİNLİKTE HAT

Güvenlik ve bölge kaynaklarından edinilen bilgilere göre; Mehmetçik doğrudan operasyonlara katılmayacak. TSK unsurları, muhaliflere 15-20 km derinlikte sivil kamplar ve kontrol noktaları oluşturacak.

MEHMETÇİK ÖSO'YA LOJİSTİK DESTEK SAĞLAYACAK

70 km sınır hattında güvenli tampon bölge hayata geçirilirken, ÖSO'nun güneydeki IŞİD kontrolünde olan El Bab'a ilerlemesinin önü açılacak. Mehmetçik bu noktada ÖSO'ya lojistik destek verecek ve havadan koruma sağlayacak. Böylece Azez- Cerablus ile El bab – Azez arasında kalan bölge hem IŞİD'den temizlenmiş olacak hem de PYD'ye karşı 'Fırat kalkanı' olacak.
2 YIL ÖNCE PLANLANDI

2014'teki Kobani olaylarının ardından PYD'nin ABD desteğiyle bölgede etkili hale gelmesi ve koridor oluşturulması çabası, Fırat Kalkanı Operasyonu planlarının miladı kabul ediliyor. Türkiye, Suriye sınırına ağır silahlarıyla yığınak yapmaya başladığı andan itibaren ÖSO üzerinden IŞİD'e yönelik bir püskürtme operasyonu planları yapıldı.

RUS KRİZİ, TERÖRLE MÜCADELE NEDENİYLE ERTELENDİ

İşte o planlar dışarda Rusya krizi içerde terör örgütleriyle mücadele nedeniyle ertelendi. Türkiye muhalifleri insani ve askeri olarak destekledi ancak operasyon için düğmeye basılması 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında oldu.

YPG'Yİ VURDUK

TSK'nın başlattığı "Fırat Kalkanı" operasyonundan sonra PYD'nin silahlı gücü YPG ile ilk sıcak temas yaşandı. Fırtına obüsleri Menbiç'in kuzeyinde, Cerablus'a 6 kilometre yaklaşan YPG'li grubu vurarak etkisiz hale getirdi.

2. ORDU KOMUTANI DA CERABLUS'TA

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Özgür Suriye Ordusu'nun da katıldığı Suriye- Cerablus ve çevresini IŞİD'den temizlemesi, PYD'yi ise Fırat Nehri'nin doğusuna çekilmesi amacına yönelik başlattığı "Fırat Kalkanı" adı verilen operasyonu, 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel komuta ediyor. ÖSO'nun Cerablus'u IŞİD'in elinden alması sonrası Korgeneral Metin Temel Cerablus'u ziyaret etti.


15 TEMMUZ'DA SUİKASTTEN KURTULDU

Korgeneral İsmail Metin Temel, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında FETÖ'nün suikastından kurtulmuştu. Darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmada gözaltına alınan 2'nci Ordu Komutanı Org. Adem Huduti çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanmış, Huduti'nin tutuklanmasından sonra boşalan 2'nci Ordu Komutanlığı koltuğunu Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel atanmıştı.


"ARTIK EVLERİNİZDEN ÇIKIN, IŞİD'LE MÜCADELE EDİN"

15 Temmuz darbe girişiminde emir astsubayı Ömer Halisdemir'e Özel Kuvvetler Komutan Yardımcısı Semih Terzi'yi öldürmesi için emir veren Korgeneral Zekai Aksakallı dün Cerablus'ta aşiret liderleriyle bir araya geldi. Aksakallı'nın yemekte buluştuğu aşiret liderlerine, bölgenin güvenliği için inisiyatif almaları konusunda tavsiyelerde bulunduğu "Artık evlerinizden çıkın. IŞİD'e karşı mücadele edin" dediği öğrenildi.

Türkiye'nin ÖSO üzerinden bölgede oluşturmayı planladığı güvenli bölge planında milis kuvvetlere de yer vereceği belirtildi. (Kaynak: Karar)

2. Ordu Komutanı da Cerablus\'ta! İşte Türkiye\'nin Suriye Planı

Son Dakika Güncel 2. Ordu Komutanı da Cerablus'ta! İşte Türkiye'nin Suriye Planı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı
    18:01 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü sahnelerinde düzenlediği ücretsiz oyunlarla kutladı. Ulusal ve uluslararası bildirilerin okunduğu etkinlikte, tiyatronun iletişimdeki önemi ve sanatın barışa olan katkısı vurgulandı.

  • Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Iğdır'da Eğitim Yöneticileriyle Bir Araya Geldi
    18:00 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Iğdır'da Eğitim Yöneticileriyle Bir Araya Geldi

    Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Iğdır'a ziyaret gerçekleştirerek il eğitim yöneticileriyle bir araya geldi. Bakan Tekin, okulların temizlenmesi için seçimden sonraki günü tatil ilan ettiklerini ve şimdi de 1 Nisan pazartesi gününü öğrenciler ve öğretmenler için idari tatil ilan ettiklerini açıkladı. Ayrıca, e-Okul üzerinden okul veli randevu sistemini hayata geçirdiklerini ve çocukların sosyal sorumluluklarını değerlendirecek bir puanlama sistemi oluşturduklarını belirtti. Bakan Tekin ayrıca, Milli Eğitim Şura'larının yapılmayacağına dair yanlış bir anlaşılma olduğunu ve 1 Nisan pazartesi gününün tatil olacağını duyurdu.

  • Kastamonu'da motosiklet kazası: Rusya uyruklu şahıs ağır yaralandı
    17:59 Kastamonu'da motosiklet kazası: Rusya uyruklu şahıs ağır yaralandı

    Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında, Rusya uyruklu bir şahıs şarampole devrilen motosikletten düşerek ağır yaralandı. Kazayı gören vatandaşların ihbarı üzerine sağlık ekipleri olay yerine gelerek yaralıya müdahale etti ve hastaneye kaldırdı. Jandarma ekipleri de kazayla ilgili inceleme başlattı.

  • Beşiktaş, VavaCars Fatih Karagümrük ile berabere kaldı
    17:57 Beşiktaş, VavaCars Fatih Karagümrük ile berabere kaldı

    Beşiktaş, milli arada özel maçta VavaCars Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı. Kevin Lasagna'nın golüne Ghezzal'ın cevabıyla maç eşitlendi. Al-Musrati, Rebic ve diğer bazı oyuncular kadroda yer almadı.

  • Isparta'da Narkotik Operasyonunda 56 Şüpheliye Adli İşlem
    17:56 Isparta'da Narkotik Operasyonunda 56 Şüpheliye Adli İşlem

    Isparta'da Narkotik Suçlarla Mücadele ekipleri tarafından gerçekleştirilen 'Narkoçelik' operasyonunda 56 şüpheliye adli işlem yapıldı. Operasyon sonucunda 8 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi. Operasyon kapsamında bin 652 kullanımlık muhtelif uyuşturucu veya uyarıcı madde ele geçirildi.

  • Türkiye'nin BM Viyana Daimi Temsilciliği tarafından Uluslararası Sıfır Atık Günü programı düzenlendi
    17:56 Türkiye'nin BM Viyana Daimi Temsilciliği tarafından Uluslararası Sıfır Atık Günü programı düzenlendi

    Avusturya'daki BM Viyana Ofisi'nde, Türkiye'nin BM Viyana Daimi Temsilciliğinin girişimiyle 'Uluslararası Sıfır Atık Günü' dolayısıyla program düzenlendi. Programa, sıfır atık konusunun farklı boyutları ele alındı ve Emine Erdoğan'ın video mesajı paylaşıldı. Türkiye'deki sıfır atık projesi hakkında sunum yapıldı ve AB, Sudan ve Brezilya daimi temsilcileri de katıldı.

  • Ahmet Davutoğlu Samsun'da seçim çalışmalarını sürdürdü
    17:53 Ahmet Davutoğlu Samsun'da seçim çalışmalarını sürdürdü

    Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Samsun'da seçim çalışmalarını sürdürdü. Davutoğlu, çeşitli temaslarda bulunduğu kentte, seçim otobüsünden vatandaşları selamladı. 1 Nisan'dan itibaren Türkiye'nin siyasi haritasının yeniden şekilleneceğini savunan Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi eleştirerek, milli iradeyi milli beka sorunu olarak görmek demokrasiyi anlamamaktır dedi.

  • Çin Yapımı Elektrikli Otobüsler Ruanda'da Popülerlik Kazandı
    17:53 Çin Yapımı Elektrikli Otobüsler Ruanda'da Popülerlik Kazandı

    Ruanda'nın başkenti Kigali'de toplu taşımacılığın yenilenmesini sağlayan Çin yapımı elektrikli otobüsler, çevre dostu ve konforlu sürüş deneyimi sağlayarak bölge halkının kalbini kazandı. Kenya merkezli BasiGo şirketi, Ruanda'da bu elektrikli otobüslerin popülerliğinin artmasıyla siparişlerde büyük artış yaşadı. Şirket, önümüzdeki 12 ay içinde 100 otobüs, iki yıl içinde ise 200 otobüs çıkarmayı hedefliyor.

  • Kung Fu Şampiyonunun Ölümünde Tutuklu Sürücü Tahliye Edildi
    17:53 Kung Fu Şampiyonunun Ölümünde Tutuklu Sürücü Tahliye Edildi

    Kayseri'de otomobilin tıra çarptığı ve Wushu Kung Fu Avrupa şampiyonu Buket Kaya'nın hayatını kaybettiği kazada tutuklanan sürücü tahliye oldu. Kazada hayatını kaybeden Kaya'nın önce otomobili sürdüğü ancak daha sonra kendini kötü hissettiği için şoför koltuğuna başkasının oturduğu ortaya çıktı.

  • Bursaspor, Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıklarına devam ediyor
    17:53 Bursaspor, Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıklarına devam ediyor

    Bursaspor, TFF 2. Lig'in 33. haftasında deplasmanda konuk olacağı Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıklarını sürdürdü. Yeşil-beyazlı futbolcuların hırslı görüntüsü dikkat çekti.

  • Trabzon'da göçükte hayatını kaybeden işçi toprağa verildi
    17:51 Trabzon'da göçükte hayatını kaybeden işçi toprağa verildi

    Trabzon'un Hayrat ilçesinde meydana gelen göçükte hayatını kaybeden işçilerden biri olan Mehmet Sultan Allahverdi, memleketi Rize'nin İyidere ilçesinde defnedildi.


Advertisement