2. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri" - Son Dakika
Kültür Sanat

2. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri"

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi, İstanbul Sultanahmet Vakfı (İSVA) ve Haşimi Yayınevinin ortaklaşa düzenlediği, "2. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri", İslam dünyasından yüz alim ve 50 yayınevinin katılımıyla başladı.

17.02.2017 17:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi, İstanbul Sultanahmet Vakfı (İSVA) ve Haşimi Yayınevinin ortaklaşa düzenlediği, "2. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri", İslam dünyasından yüz alim ve 50 yayınevinin katılımıyla başladı.

Sultanahmet Medresesi'nde bu yıl ikincisi gerçekleştirilen "2. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri" etkinliğine, 22 ülkeden 100 alim ve 50 yayınevi katılıyor.

Açılışta konuşan İstanbul Sultanahmet Vakfı Başkanı İsmail Hakkı Tavman, "Yaklaşık 100 yıl kapılarını İslami ilimlere kapatan müesseseler, son yıllarda tekrar bu hizmetlere açıldı. Biz de vakıf olarak, Allah'ın lutfuyla ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın desteği ve himayeleriyle tekrar bu hizmetleri başlattık. Medresemizde İslami ilimler alanında dersler okutuluyor. Bugün de bu medreseyi kitapla ve alimlerle bir araya getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz." dedi.

Bu proje için uzun zaman çalıştıklarını ifade eden Tavman, İstanbul'da yüz alimi ve 50 yayınevini ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirtti.

TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı, "Bu topraklarda Arapça konuşanların soruşturmaya uğradığı zamanlardan bu günleri bizlere gösteren Allah'a hamdolsun. Bugün burada oluşan bu fotoğraf, 'Yeni Türkiye'nin mimarının eseridir. Kendilerine şükran borçluyuz." diye konuştu.

"2. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri"nin İstanbul'da olmasının Türkiye'de bulunan Suriyeli mültecilerin ve Arap vatandaşların kültürel ihtiyaçlarının karşılanmasında büyük önem taşıdığını söyleyen Bıyıklı, "Biz milyonlarca Suriyeli kardeşimizi ve Arap kardeşlerimizi bağrımıza bastık. Onların kültürel ihtiyaçlarının da giderilmesi gerekiyordu. Fuarımız bu ihtiyacın da bir sonucudur. İslam dünyasının birçok beldesi işgale uğradı ve kütüphaneler yağmalandı. Bu fuar ise yeniden dirilişin bir göstergesidir." ifadelerini kullandı.

Semerkant Şirketler Grubu Genel Müdürü Yakup Alarçin, "Geçmişinden haberdar olan geleceğini görür. Tekrar var olabilmek ve hayat bulabilmek için ilim ve alim diyoruz. Hepiniz hoş geldiniz." diyerek, İstanbul'un ilmin ve alimlerin merkezi olarak, uzun yıllar hizmet verdiğini ve bu nedenle İstanbul'un tekrar tarihteki misyonuna yakışır bir şekilde yine alimlerle buluşmasını isteyerek etkinliği düzenlediklerini belirtti.

Haşimi Yayınevi Yayın Yönetmeni Ali Sözer, hayallerinin gerçek olduğunu belirterek, "Arap ülkelerindeki kitap fuarları Türkiye'de de olur mu diye hayal ediyorduk. Alimlerin bu topraklarda uzun yıllar bulunduklarını ve eserler yazdıklarını biliyoruz. Bu şuurla İslam dünyasının her yerinde ümitlerin var olduğunu bilerek, bir ışık da biz yakmak istedik. Bir diğer hayalimiz de Türkiye'den 20 yayınevinin Arapça eserleriyle Kahire Kitap Fuarı'na katılmalarıdır." dedi.

Fuara destek veren Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin ise şunları belirtti:

"Küresel akıl her ne kadar bizi uzaklaştırmaya çalışsa da bu etkinlik başarısız olduklarını ispatlamaktadır. Bu programın ana organizatörlerine, fuara iştirak eden yayınevlerine ve değerli alimlerimize teşekkür ederim. Temennimiz, bu tür programların büyümesidir. Biz de bir kenarından tutarak, kültür dünyasına katkımızın olmasını istedik."

Lübnanlı yayıncı, Dar'ul Kütübi'l İlmiyye'nin kurucusu Muhammed Ali Beyduni, İstanbul'da olmaktan mutluluk duyduklarını ve "Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri"nin ticari olmaktan daha çok, İslam halklarının birleştirmesinde ve kültürlerin yakınlaşmasında aracı olduğunu belirtti.

Beyduni, yaptıkları yayınlarla olduğu gibi bu tür etkinliklerle de amaçlarının, İslam ülkeleri arasındaki dostluğun pekişmesi olduğunu söyledi.

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Hamdi Aslan, Afganistan'dan gelen Seyyid Ahmed Haşimi ve Irak'tan katılan Tahir Abdullah, açılışa katılarak selamlama konuşması yaptı.

Panel, söyleşi, şiir ve şarkı dinletilerinin sunulacağı "2. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri"nde, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine direnişe ilişkin, Anadolu Ajansı (AA) fotomuhabirlerinin fotoğraflarından oluşan bir sergi de yer aldı.

Sultanbeyli Belediyesi, TİKA, TÜGVA ve Beşir Derneği'nin de destek verdiği, "Asırlardır Sönmeyen Işığımız: Alimler-Kitaplar" temasıyla düzenlenen, "2. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri", 26 Şubat'a kadar devam edecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 2. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tortum Ekşi Pestili coğrafi işaretli ürün oldu
    10:02 Tortum Ekşi Pestili coğrafi işaretli ürün oldu

    Erzurum'un Tortum ilçesine ait kızılcıklardan üretilen Tortum Ekşi Pestili, TÜRKPATENT tarafından coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi. Şeker ve renklendirici içermeyen pestil, sadece su ve kızılcık kullanılarak doğal yöntemlerle üretiliyor.

  • Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi Toplanıyor
    09:44 Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi Toplanıyor

    Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi, 20 Nisan 2024 Cumartesi günü saat 14.00'te Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi'nde toplanacak.

  • Edirne Valisi: Kentte restore edilmeyen tarihi yapı kalmayacak
    09:43 Edirne Valisi: Kentte restore edilmeyen tarihi yapı kalmayacak

    Edirne Valisi Yunus Sezer, restorasyon çalışmaları devam eden tarihi yapıları inceleyerek, kentte restore edilmeyen tarihi yapının kalmayacağını belirtti. Sezer, Muradiye Camisi bahçesindeki Mevlevihane'nin ihyası çalışmalarını da inceledi. Ayrıca, Kaleiçi semtindeki tarihi konakların restorasyonuna da devam ettiklerini vurguladı.

  • Başakşehir'de 'Yemin Olsun' Sergisi Ziyarete Açıldı
    09:13 Başakşehir'de 'Yemin Olsun' Sergisi Ziyarete Açıldı

    Başakşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği Başakşehir Sanat Galerisi, Kur'an-ı Kerim'deki yemin ayetlerinden oluşan 'Yemin Olsun' sergisini ziyaretçilere açtı. Sergi, kainatın derinliklerine yolculuk yapmayı ve yaratılan her şeyin Rabbimizin ismini hatırlamak ve bulmak için bir vesile olduğunu vurguluyor.

  • CHP MYK ve PM Toplantısı
    09:08 CHP MYK ve PM Toplantısı

    CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi, CHP Genel Başkanı Özgür Özel başkanlığında genel merkezde toplanacak.

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı
    23:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı

    Hüseyin Başkadem'in yönettiği 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin ikinci gününde, Suk Dörtlüsü Quartet sahne aldı. Prag Sahne Sanatları Akademisi'nden gelen sanatçılar, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserlerini seslendirdi. Başkadem, konserde yaptığı konuşmada, dünyada keman ailesinden 4 enstrümanı bir arada çalabilen çok az grubun olduğunu belirtti ve Suk Dörtlüsü Quartet'in festivale üçüncü kez katıldığını söyledi.

  • Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı
    23:13 Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Ferhat Göçer, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Katılımcılar, Göçer'in şarkılarına eşlik ederken, dinleyiciler ise performansı cep telefonlarıyla kaydetti ve konser sonunda sanatçıyı alkışladı.

  • Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi
    23:07 Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi

    Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde, Sinan Çelik, Erhan Özden, Erhan Tekin, Haydar Tanrıverdi, Murat Toraman, Mustafa Eke ve Adil Bedel'in çaldığı nefesli çalgılarla birçok eser seslendirildi. Programa katılanlar da eşlik etti. Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar da düzenlemeye katkılarından dolayı teşekkür etti.

  • Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı
    22:49 Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı

    Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, 2021'de hayatını kaybeden seramik sanatçısı Melike Abasıyanık Kurtiç'in 'Bir Denizkestanesinin Anıları' isimli sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Sergide, Abasıyanık'ın seramikleri, denizkestaneleri, yosun perdeleri, pirinç kağıtları ve gel-git fotoğrafları yer alıyor. Sergi, 19 Nisan-1 Eylül tarihleri arasında ziyaret edilebilir.


Advertisement