2. Uluslararası Kabartma Kur'an Konferansı" - Son Dakika
Güncel

2. Uluslararası Kabartma Kur'an Konferansı"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, tüm engellilerin hayata aktif katılımlarını sağlamak için çok çeşitli çabalar içinde olduklarını söyledi.

25.08.2015 13:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, tüm engellilerin hayata aktif katılımlarını sağlamak için çok çeşitli çabalar içinde olduklarını söyledi.

İslam, 18 ülkeden temsilcilerin katılımıyla, Uluslararası Kabartma Kuran Hizmetleri Birliği (IBQS) tarafından Üsküdar'daki İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) konferans salonunda düzenlenen "2. Uluslararası Kabartma Kur'an Konferansı"nın açılışında, TÜİK verilerine göre Türkiye'de 216 bin görme engelli bulunduğunu belirtti.

Hükümetleri döneminde rehabilitasyon merkezlerinin, "Gören Göz" cihazının Türkiye'ye getirilmesi, kamuda engelli personel sayısının 5 binden 37 bine çıkarılması gibi pek çok hizmeti hayata geçirdiklerini anımsatan İslam, "Tüm engellilerimizin önündeki engellerin kaldırılarak onların hayata aktif katılımını sağlamak için çok çeşitli çabalar içindeyiz" diye konuştu.

İslam, etkinliği düzenleyen Uluslararası Kabartma Kuran Hizmetleri Birliği'ne teşekkür ederek, "Kabartma Kuran Konferansı'nı görme engellilerin ilahi ışığa kavuşmaları anlamında çok önemli görüyoruz. Görme engelli arkadaşlarımızın ışığı görme konusunda bir engelleri olabilir ama Kuran'daki ilmin ışığından mahrum olmamaları gerekir diye düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Kabartma İncil Birliği'nin geçmişinin 110 yıl önceye dayandığını anımsatan İslam, İslam dünyasının bu konuda harekete geçmek için çok geç kaldığını dile getirdi.

Hazreti Muhammed'in müezzinlerinden Abdullah bin Ümmü Mektum'un görme engelli olmasına rağmen savaşlara katıldığını, Hazreti Muhammed'e vekillik yaptığını ve örnek bir hayat sürdüğünü aktaran İslam, onun fırsat verildiğinde görme engellilerin neleri başarabileceklerine dair iyi bir örnek olduğunu anlattı.

İslam, camilerin engellilerin erişebileceği hale getirilmesi, her camide kabartma Kuran-ı Kerim ve elifba bulunması gibi çalışmaların yapılacağını ve IBQS'un çalışmalarına her zaman destek vermeye hazır olduklarını bildirdi.

Konferansın hayırlara vesile olmasını dileyen İslam, "İnşallah önümüzdeki tüm engelleri hep beraber kaldırdığımız, engeli olmayan toplumlar ve ülkeler haline geldiğimiz günleri görmek hepimize nasip olur diye temenni ediyorum" dedi.

"Ortak kabartma Kuran-ı Kerim imlası oluşturma çabası"

IBQS Başkanı Selahattin Aydın ise ortak kabartma Kur'an-ı Kerim imlası oluşturma çabasının, görme engelli Müslümanlar açısından büyük bir sorun olduğunu söyledi.

Kuran-ı Kerim'i, bugünkü teknolojik imkanlarla oluşturulan alternatif yöntemlerle görme engelli Müslümanların erişimine açmayı hedeflediklerini vurgulayan Aydın, şöyle konuştu:

"Üç gün sürecek konferans süresince, birliğin hizmet kapasitesinin geliştirilmesi, Afrika ve Orta Asya'da yaşayan görme engelli Müslümanların mushaf ve dini hizmet ihtiyaçlarının karşılanması, batı ülkelerinde görme engelli Müslümanların yazılı dini kaynaklara erişim sorunu gibi konular ele alınacak ve yönetim kurulu toplantısı gerçekleştirilecek."

Emine Erdoğan, mesaj gönderdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da konferansa telgraf gönderdi. Toplantıya mazereti nedeniyle katılamadığını belirten Erdoğan, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Görme engelli kardeşlerimiz için tüm dünyada ortak kabartma yazı dili oluşturulmasının İstanbul'da gerçekleşmesini çok anlamlı buluyorum. Bu çaba 'Kur'an Mekke'de indi, Mısır'da okundu, İstanbul'da yazıldı' darb-ı meselini güncelliyor ve Türkiye'nin İslam dünyasına hizmetleri konusunda bize yeni bir gurur yaşatıyor. Bu gayretleri nedeniyle Uluslararası Kabartma Kuran Hizmetleri Birliğinin tüm emektarlarını, başkanı başta olmak üzere kutluyorum. Kuran'ın nuruyla gönül gözleri bambaşka alemlere açılan kardeşlerime bu zorlu dünya imtihanında Allah'ın kitabının en büyük yoldaş olacağına gönülden inanıyorum. Dünyanın farklı köşelerinden ülkemize gelmiş misafirlerimizi ayrıca selamlıyor, kendilerini evlerinde hissetmelerini diliyorum. Kuran'ın mesajını herkese ulaştırma noktasında gösterdikleri gayret noktasında ilim adamlarımıza şükran ve minnetlerimi sunuyor, bu insanlık hizmetinin daim olmasını temenni ediyorum."

Konuşmaların ardından eski Diyanet İşleri Başkanlarından Tayyar Altıkulaç, "Mushaf İmlasının Tevhidi Meselesi" konulu konferans verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 2. Uluslararası Kabartma Kur'an Konferansı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement