2. Uluslararası Levanten Sempozyumu - Son Dakika
Yerel

2. Uluslararası Levanten Sempozyumu

2. Uluslararası Levanten Sempozyumu

İZTO Meclis Başkanı Akdurak: "Levantenlerle aynı mahallelerde, aynı okullarda bir arada yaşamanın mutluluğunu tattık, şimdi ekonomik ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz"

31.10.2014 11:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Başkanı Rebii Akdurak, levantenlerle aynı mahallelerde, aynı okullarda bir arada yaşamanın mutluluğunu tattıklarını, ekonomik ilişkileri de güçlendirmek istediklerini söyledi.

İZTO Toplantı Salonu'nda İzmir'de yaşayan levantenler, bazı yabancı misyon temsilcileri ve fahri konsolosların katılımıyla 2. Uluslararası Levanten Sempozyumu düzenlendi.

İZTO Meclis Başkanı Rebii Akdurak, sempozyumun açılış konuşmasında, İzmir'in batıya açık kimliğinde geçmişten bu yana levantenlerin büyük payı olduğunu belirtti.

Levantenlerin devletler arası anlaşmalara bağlı olarak ticaret yapma ayrıcalığına sahip Avrupalı tüccar anlamına geldiğini kaydeden Akdurak, "İzmir'de Frenk Mahallesi'ne yerleşip özel serbest bölgeler yaratan levantenler ticarete büyük katkılarda bulunmuştur" dedi.

Önce Ceneviz ve Venediklilerin daha sonra diğer Avrupalıların benzer ticari ayrıcalıklara kavuştuğunu söyleyen Rebii Akdurak, İzmir'in de ticari gelişmelere bağlı olarak hızla büyüdüğünü ve güçlü bir ticaret kenti haline geldiğini söyledi.

İzmir'de 1869-1976 yılları arasında Kordon ve Pasaport'taki liman inşa edilince sahil kesiminin levanten mahalleleri ile dolduğunu anlatan Akdurak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Levanten mahalleleri kentimizin mimari dokusu üzerinde de önemli izler bıraktı. Bornova ve Buca'da o zaman kurulan köşkler bu mimari mirasın güzel örneklerini oluşturuyor. Levantenlerle aynı mahallelerde, aynı okullarda bir arada yaşamanın mutluluğunu tattık, şimdi ekonomik ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz."

Rebii Akdurak'ın konuşmasının ardından sempozyum Dr. Marie Carmen Smyrnelis'in 19. Yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu'nda Levanten Sosyal Kimlikler adlı sunumuyla devam etti.

Sempozyumda ayrıca, İzmir'in ticari hayatına bir dönem etkili olan levanten ailelerin hayatı da anlatıldı. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 2. Uluslararası Levanten Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement