2. Uluslararası Ninni Festivali - Son Dakika
Güncel

2. Uluslararası Ninni Festivali

Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, "Annenin dili, etnisitesi yoktur.

21.05.2016 15:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, "Annenin dili, etnisitesi yoktur. Annenin dilinden çıkan terennüm doğrudan yüreğe dokunur. Annenin ninnisi yürekten bir tını olduğu için çocuğun yüreğinde iz bırakır." dedi.

Göksu, Kadir Topbaş Kültür Merkezinde Esenler Belediyesinin dünyada bir ilk olarak düzenlediği Uluslararası Ninni Festivali'nin kapanış töreninde annelere ve anne adaylarına hitap etti.

İnsan için en masum durumu ifade eden ninninin çocuk ve anne için en önemli iletişim aracı olduğunu aktaran Göksu, Berat Kandili'nde program düzenlemenin mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti.

Göksu, 12 ülkeden annelerin festivale katıldığını anımsatarak, "Annelerin kendi duygularıyla çocuklarına nasıl ninni söylediklerine şahit olduk. Annenin dili, etnisitesi yoktur. Annenin dilinden çıkan terennüm doğrudan yüreğe dokunur. Annenin ninnisi yürekten bir tını olduğu için çocuğun yüreğinde iz bırakır. Bu çocuğa ilk mesajıdır. Dünya gittikçe sanallaşıyor ve maalesef annelerimiz ninnilerini akıllı telefonlara bıraktılar. Kendi berrak sesleriyle ninni söylemek yerine, bu işi telefonlara havale ettiler." diye konuştu.

Bu önemli değeri unutturmamak için festival düzenlediklerini dile getiren Göksu, organizasyonun akademik bir özelliği de bulunduğunu söyledi.

Göksu, dünyada insandan daha kıymetli bir nesne ve varlık olmadığını dikkati çekerek, dünyanın artık kendi fıtratına dönmesi gerektiğini dile getirdi.

Anne ve çocuk arasındaki en önemli iletişim köprüsünü yaşatmak zorunda olduklarını anlatan Göksu, bu tür festivallerin sadece kültürel etkinlik olmadığını dile getirdi.

Göksu, Esenler İlçesi'nin yakın zamanda geçirdiği değişimi anımsatarak, altyapı bakımından ihya ettikleri ilçeyi daha farklı alanlarda geliştirmeyi amaçladıklarını kaydetti.

"Ninniler, çocuklar için bir duygu haritasıdır"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Esra Albayrak ise bu tür organizasyonların devamını temenni ederek, "Irk, dil ve cinsiyet tanımayan ve hepsinin ötesine geçen bir temada buluşmak toplumsal birliğe ve kardeşliğe ihtiyaç olduğumuz bu dönemde çok önemli. 5 aylık olan yavrumu ninniler söyleyerek evde bıraktım. Babaanneden ve anneanneden devralınan o ninniler her annenin dilinde yeniden şekillenir ve değer kazanır. Değer verdiğim bir konuda sizlerle buluşmaktan mutluyum. Anneler olarak çocuklarımızda biraz daha iletişim kuralım." diye konuştu.

Çocuklarına meleklerden daha masum olduğunu dile getiren Albayrak, ninnilerin bazen doğal olarak dile geldiğini söyledi.

Albayrak, "Ninniler sadece çocukların uyumasında bir araç değil. Ninniler aslında değerli şiirler ve namelerdir. Aslında çocuklarımızın güzel dilimizde ilk karşılaştıkları andır. Farkında olmadan içselleştirdikleri kültürel bir kod. Aslında yaşadıkları dünyayı anlamlandırmak için bir duygu haritasıdır." dedi.

Kendisinin Kasımpaşa'da yetiştiğini aktaran Albayrak, Esenler Belediyesi'nin çocuk sokağı ve mahallesi projelerini desteklediklerini belirtti.

Albayrak, yüzlerce çocuğu annesiz ve babasız bırakan savaşları kınayarak, uluslararası toplumu vicdanlı olmaya davet etti.

"Bana Bir Ninni Söyle Anne" sloganıyla düzenlenen ve 8 Mart Anneler Günü'nde 11 Balkan ülkesinden sanatçıların aynı ezgilere sahip farklı sözlerdeki ninnileri seslendirmesiyle başlayan 2. Uluslararası Ninni Festivali, 13 gün boyunca birbirinden renkli görüntülere ve yarışmalara sahne oldu.

Albayrak, festival kapmasında yapılan "Annemin Ninnisi", "Ninemin Ninnisi", "Dedemin Ninnisi ve "Bebeğimi Tanıyorum" gibi çeşitli yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerini verdi.

KADEM Başkanı Doç. Dr. Sare Aydın Yılmaz, bu tür geleneksel faaliyetlerin yapılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Ninninin aile ve çocuk için önemine vurgu yapan Yılmaz, popüler kültürün baskın olduğu dönemde bu tür faaliyetlerin daha da artması temennisinde bulundu.

Öte yandan sanatçılar Güneş Yakartepe ile Gülay sevilen eserlerini seslendirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 2. Uluslararası Ninni Festivali - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement