2. Uluslararası Ombudsmanlık Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

2. Uluslararası Ombudsmanlık Sempozyumu

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu : "O eski Türkiye'de alışılagelmiş 'kimi kime şikayet edeceksin' anlayışı artık tedavülden kalkmıştır.

21.10.2014 12:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "O eski Türkiye'de alışılagelmiş 'kimi kime şikayet edeceksin' anlayışı artık tedavülden kalkmıştır. Bu bakımdan ombudsmanlık mekanizması devlet ile millet arasında kurduğumuz köprülerden de bir tanesidir" dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Marriot Otel'de düzenlenen 2. Uluslararası Ombudsmanlık Sempozyumu'nda konuştu. Çavuşoğlu, uluslararası birçok paydaşı bir araya getiren bu sempozyumun, insan haklarının korunması bakımından çok önemli bir mekanizma olan ombudsmanlık kurumlarının hem ulusal ve hem de uluslararası düzeyde önemin anlaşılması ve tecrübelerin paylaşımı bakımından önemli olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin uluslararası alanda demokrasi, hukuk ve insan hakları normlarının geliştirilmesi, bu normları ortaya koyan uluslararası belgelere taraf olma ve bunları uygulama konusundaki iradesiyle bu normların hem Avrupa'da hem de Avrupa ötesinde ilerletilmesi ve özellikle bölgesindeki gelişmeleri de dikkate alarak bölgesinde demokrasi temelinde istikrar sağlanması hedefiyle hareket ettiğini ifade etti.

Avrupa'da Türkiye'nin kurucu üyesi olduğu Avrupa Konseyi ve üyelik müzakereleri yaptığı Avrupa Birliği'nin üzerinde yükselen evrensel değerlerin daha da yüceltilmesinin Türkiye için önemli ve öncelikli olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

" Ülkemiz son yıllarda vatandaşlarımızın demokratik istek ve beklentilerine en iyi şekilde yanıt verebilmek, demokrasinin ve hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesiyle temel hak ve özgürlüklere saygının tam olarak sağlanması amacıyla kapsamlı bir reform sürecinden geçmektedir. İnsan hakları alanındaki reformlarımız yargının etkinliğinin sağlanmasının yanı sıra vatandaşlarımızın temek hak ve özgürlüklerinin daha iyi korunmasını sağlayacak yeni ulusal insan hakları mekanizmaların kurulmasına yönelik çalışmalara odaklanmıştır. Bu çerçevede hayata geçirdiğimiz sessiz devrim niteliğindeki reformlardan birisi de kamu denetçiliği kurumudur. Bu önemli kurum esasen hükümetimizin ileri demokrasi kararlılığının bir tezahürüdür. Yeni Türkiye'yi simgeleyen mekanizmalardan da bir tanesidir. O eski Türkiye'de alışılagelmiş 'kimi kime şikayet edeceksin' anlayışı artık tedavülden kalkmıştır. Bu bakımdan ombudsmanlık mekanizması devlet ile millet arasında kurduğumuz köprülerden de bir tanesidir."

Kamu Denetçiliği Kurumu'nun kurulmasının esasen uluslararası yükümlülükler bakımından da önemli bir gelişme olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, Kamu Denetçiliği Kurumu'nun kurulmasıyla 23. Yargı ve Temel Haklar faslının gayriresmi açılış kriterlerinden birini karşılayarak Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde önemli bir önceliği yerine getirdiğini söyledi.

Bu kurumla ve 23. ve 24. fasıllar için gerekli olan altı diğer reformla gayriresmi açılış kriterlerinin tamamının yerine getirildiğini ifade eden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"AB henüz bu kriterleri resmi bir şekilde ülkemize belirtmediği için gayriresmi diyorum ve Türkiye AB'nin bu tutumuna rağmen bu gayriresmi açılış kriterlerini tamamen yerine getirerek AB sürecinde ne kadar kararlı olduğunu bir kere daha göstermiştir. Kamu Denetçiliği Kurumu'nun kurulması ve başarılı bir mecraya oturtulmasıyla Avrupa Konseyi, AB ve Birleşmiş Milletler üzerindeki ve nezdindeki bütün yükümlülüklerimizin önemli bir kısmını da yerine getirmiş olduk."

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Avrupa'da insan hakları ihlalleriyle mücadelede tek başına yeterli olmayacağı noktasından hareketle Kamu Denetçiliği Kurumlarının bu konuda işbirliği yapmasına da Türkiye'nin son derece önem verdiğini ifade eden Çavuşoğlu, ombudsmanlık müesseselerinin sadece Türkiye'deki mahkemelerin iş yükünü azaltmadığını, aynı şekilde AİHM'ye sadece Türkiye değil diğer ülkelerden giden dosya sayısının azalmasına katkı sağladığını söyledi.

Mevlüt Çavuşoğlu, bağımsızlığı ve tarafsızlığı anayasa ve kanunlarla güvence altına alınan Kamu Denetçiliği Kurumu'nun şüphesiz temel hak ve özgürlüklerin geliştirilmesine katkılarının olacağını belirterek, "Bugün bu kavramları ve mekanizmaları ithal etmiş gibi görünen kadim devletimiz aslında bunlara yüzyıllar öncesinden öncülük eden, başarıyla uygulayan bir geleneğe sahiptir" dedi.

Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Ombudsmanlık mekanizmasının ilk kez 18. yüzyılda İsveç'te ortaya çıktığı kabul edilse de İsveç Kralı Osmanlı İmparatorluğu'na sığındığı süre içinde Osmanlı yargı sisteminden etkilendiği ve ülkesine döndüğünde böyle bir kurum oluşturduğu bilinmektedir. Kamu Denetçiliği Kurumumuz henüz birkaç yıl önce kurulmasına rağmen bugün gerçekten gerek yayımladığı raporlarla gerekse değişik konulardaki tutumuyla ve de halktan gelen taleplere objektif bir şekilde cevap vermesiyle hem Türkiye'de hem de uluslararası arenada saygınlık kazanmıştır." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 2. Uluslararası Ombudsmanlık Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement