2. Uluslararası Ombudsmanlık Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

2. Uluslararası Ombudsmanlık Sempozyumu

2. Uluslararası Ombudsmanlık Sempozyumu

TBMM Başkanı Vekili Yakut: "Kamu denetçiliği kurumu vatandaşın devlet karşısında kendini korumasını ve savunmasını sağlamak için oluşturulmuş bir kurumdur.

21.10.2014 13:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Başkanı Vekili Sadık Yakut, Kamu Denetçiliği Kurumunun vatandaşın devlet karşısında kendini korumasını ve savunmasını sağlamak için oluşturulduğunu belirterek, "Biz bu kurumu tekrar canlandırdığımız için gururluyuz" dedi.

Yakut, Ankara'da bir otelde düzenlenen 2. Uluslararası Ombudsmanlık Sempozyumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, hukuk sisteminin eğitici, yönetici ve uygulayıcıları olmak üzere bütün tarafların temsilcilerinin bulunduğu sempozyumun kamu denetçiliği konusunda alınan mesafeyi göstermesi bakımından önemli olduğunu söyledi.

Kamu Denetçiliği adıyla oluşturulan kurumsal alana, bazı ülkelerde ombudsman bazı ülkelerde kamu hakemi, arabulucu, halk avukatı, yurttaş sözcüsü denildiğini aktaran Yakut, "Tarihi köklerine baktığımızda Kamu Denetçiliği Kurumu için bizim icat ettiğimiz ancak zamanla unuttuğumuz, yabancısı olmadığımız bir kurumdur" diye konuştu.

Çağdaş ülkelerin pek çoğunda oluşturulan bu kurumun köklerinin Osmanlı Devleti'ndeki kadılık kurumunun bir uyarlaması olduğunun bilindiğini dile getiren Yakut, Kamu Denetçiliği Kurumu ile tarihe sahip çıkıldığının söylenebileceğini kaydetti.

Kökleri Osmanlı'ya dayanan bu kurumun dünyaya tanıtılmasında İsveç Kralı Şarl'ın önemli katkıları olduğunu belirten Yakut, Kral Şarl'ın 17. yüzyılda sığındığı ve 5 yıl himayesinde yaşadığı Osmanlı devlet yapısını gözlemleme fırsatı bulduğunu, kadılık kurumunu ombudsmanlık adıyla ülkesine uyarladığını anlattı.

Çağdaş yargı sistemlerinin anlaşmazlıkları yargı yolu yerine alternatif yöntemlerle çözme yolunu tercih ettiğini aktaran Yakut, İsveç'in Osmanlı'dan aldığı bu sistemin bugün 140'ı aşkın ülkede işlerliğinin olduğunu söyledi.

Geçmişten bugüne yönetim anlayışlarındaki değişiklik doğrultusunda, kamu denetçiliğinin de geliştiğini ifade eden Yakut, "Kamu denetçiliği, çağdaş bir kurum olması nedeniyle karşılaştırmalı hukukta dayanağı olan, uygulamaları yerleşik, kriterleri oturmuş bir kurumdur. Bu itibarla aslında tanışık olduğumuz kurumdur. Türkiye'ye kıyasla Avrupa ülkelerinde dava sayısı son derece azdır. Her yıl milyonlarca davanın açıldığını ve yargı sisteminin çok ağır iş yükü altında olduğunu dikkate aldığımızda bu tür alternatif çözüm yöntemlerin geliştirilmesi ve uygulamada olan yöntemlerin kalite standartlarının artırılması gerekmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

-"Hakka ve hukuka uygun olması gerekmektedir"

Devletin insan hak ve hürriyetlerine saygı göstermesi ve işlemlerinde hukuka bağlı kalmasının, idarenin eylem ve işlemleriyle ifadesini bulacağını dile getiren Yakut, "İdarenin eylem ve işlemlerinin insan hak ve hürriyetlerine saygı esası üzerine tesis edilmesi, hakka ve hukuka uygun olması gerekmektedir" diye konuştu.

Vatandaşın beklentisinin uyuşmazlıkların kısa yoldan, masrafsız ve kısa zamanda çözülmesi olduğunu belirten Yakut, şunları kaydetti:

"Kamu denetçiliği kurumu vatandaşın beklentilerine cevap verecek niteliktedir ancak alternatif bir yargı organı değildir. Vatandaşın devlet karşısında kendini korumasını ve savunmasını sağlamak için oluşturulmuş bir kurumdur. Biz bu kurumu tekrar canlandırdığımız için gururluyuz. Zira tarihte bıraktığımız bir kurumumuzu çağdaş yönetim anlayışına uygun şekilde canlandırıp, yeniden hayata geçirdik. Ne kadar doğru iş yapıldığını kuruma yapılan başvurular göstermektedir. Çünkü idarenin bireyle ilgili aldığı kararları yerindelik yönünden inceleyen tek kurum Kamu Denetçiliği Kurumudur. Türk demokrasisinin ilerlemesi ve kurumsallaşmasında her türlü kurum ve kuruluşun denetime açık olması son derece önemlidir. Savaş ve barış hallerine ilişkin kararları, sınır ötesi operasyonları, askeri tatbikat gibi kararlar dışında Türk Silahlı Kuvvetlerinin de her türlü eylem ve işlemi Kamu Denetçiliği Kurumunun görev alanına alınması da son derece önemlidir. Bu, sistemimizin şeffaflaşıp güçlenmesi adına, Türkiye'nin AB müktesebatıyla uyumlu bir adım olmuştur."

Türkiye'de iç barışın tesis edilmesinde, kurumların birbiriyle uyumlu çalışmasında güven duygusunun yaşatılmasının önemine işaret eden Yakut, güven duygusunun yaşatılmasında hak arama yollarının açık olması ve denetim mekanizmasının işlemesinin önem taşıdığını söyledi.

Sorumluluk sahibi hiçbir yöneticinin vatandaşın devlet organlarına güven duygusuna gölge düşürmemesi gerektiğini vurgulayan Yakut, Kamu Denetçiliği Kurumunun en temel işlevlerinden birisinin vatandaş ile idare arasındaki güven duygusuna gölge düşmesini engellemek olduğunu bildirdi.

Kamu denetçiliğini vatandaşlar için cazip hale getirmenin de büyük önem taşıdığını dile getiren Yakut, bu nedenle kurumun vatandaş açısından bilinir ve kolay ulaşılır hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Kuruma başvurunun herhangi bir bedeli olmadığını, elektronik haberleşme aygıtları kullanılarak da başvuru yapılabildiğini aktaran Yakut, "Ancak bunun bilinirliği henüz daha azdır. Bilinirliği sağlamada en önemli yardımcımız ve destekçimiz kitle iletişim araçlarıdır. Ayrıca sosyal medya da bilinirliği sağlamakta yardımcı bir araçtır. Şikayetinin ciddiye alındığını düşünen vatandaşımız da kurumun bilirliğini artırmada en büyük gücümüz olacaktır" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 2. Uluslararası Ombudsmanlık Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor
    07:10 İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor

    İzmir Çiğli'de bulunan metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Ghost of Tsushima Director's Cut PC Sistem Gereksinimleri Açıklandı
    07:09 Ghost of Tsushima Director's Cut PC Sistem Gereksinimleri Açıklandı

    Sony, Ghost of Tsushima Director's Cut için PC sistem gereksinimlerini açıkladı. Sucker Punch Productions tarafından geliştirilen açık dünya aksiyon oyunu, 16 Mayıs'ta Epic Games Store üzerinden PC için erişilebilir olacak. Oyunun düşük ayarlarda 1080p çözünürlükte 30 FPS'de çalışması mümkün olacak. Önerilen ise yüksek ayarlarda 1080p'de 60 FPS'yi hedefliyor. Ayrıca oyun en yeni grafik teknolojilerini destekleyecek ve ultra geniş monitörleri de destekleyecek. Ghost of Tsushima Director's Cut, tek oyunculu senaryoya ek olarak Iki Island genişlemesini ve Legends çok oyunculu modunu sunacak. PC ve PlayStation için çapraz oyun desteği de bulunacak. Oyunun fiyatı 1499 TL olacak.

  • İzmir Çiğli'de organize sanayi bölgesindeki kauçuk ve plastik fabrikasında yangın çıktı! Ekipler olay yerine sevk edildi
    07:03 İzmir Çiğli'de organize sanayi bölgesindeki kauçuk ve plastik fabrikasında yangın çıktı! Ekipler olay yerine sevk edildi

    İzmir Çiğli'de organize sanayi bölgesindeki kauçuk ve plastik fabrikasında yangın çıktı! Ekipler olay yerine sevk edildi

  • İzmir Çiğli'de metal kaplama fabrikasında çıkan yangın plastik fabrikasına da sıçradı
    06:59 İzmir Çiğli'de metal kaplama fabrikasında çıkan yangın plastik fabrikasına da sıçradı

    İzmir Çiğli'de bulunan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Fabrikalardaki yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Maltepe'de restoran yangını: İş yeri alev alev yandı
    06:58 Maltepe'de restoran yangını: İş yeri alev alev yandı

    Maltepe Zümrütevler Karaca Caddesi'nde bulunan Kebapçı Özcan isimli restoranda çıkan yangın, ocak altında unutulan kömürlerin tutuşması sonucu hızla yayıldı. Yangın, cep telefonu kameraları tarafından kaydedildi ve iş yeri kullanılamaz hale geldi. Yangın sırasında bir araç da zarar gördü. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek söndürdü ve polis ekipleri güvenlik önlemleri aldı. Yangında can kaybı veya yaralanma olmazken, binada maddi hasar meydana geldi.

  • Maltepe'de restoranda çıkan yangın cep telefonu kameralarınca kaydedildi
    06:56 Maltepe'de restoranda çıkan yangın cep telefonu kameralarınca kaydedildi

    Maltepe Zümrütevler Karaca Caddesi'nde bulunan Kebapçı Özcan isimli restoranda ocak altında unutulan kömürlerin tutuşması sonucu çıkan yangın, cep telefonu kameralarınca kaydedildi. Yangına itfaiye ekipleri müdahale etti ve yangın söndürüldü. Yangında ölen ya da yaralanan olmazken, iş yeri kullanılamaz hale geldi ve çevredeki bir araç da zarar gördü. Olay yerine polis ekipleri ve olay yeri inceleme ekibi sevk edildi.

  • Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı
    06:52 Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı

    Fenerbahçe, UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanş maçında Kadıköy’de Yunan temsilcisi Olympiakos’u ağırlıyor. Pire’deki ilk maçtan 3-2 mağlup ayrılan Fenerbahçe'nin yarı finale çıkması için iki farklı galibiyet alması gerekiyor. Olympiakos ise beraberlik veya galibiyetle yarı finale çıkacak takım olacak. Fenerbahçe'nin tur atlaması durumunda yarı finaldeki rakibi, Lille-Aston Villa eşleşmesinin galibi olacak.

  • Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı
    06:52 Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı

    Fenerbahçe, UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanş maçında Kadıköy’de Yunan temsilcisi Olympiakos’u ağırlıyor. Pire’deki ilk maçtan 3-2 mağlup ayrılan Fenerbahçe'nin yarı finale çıkması için iki farklı galibiyet alması gerekiyor. Olympiakos ise beraberlik veya galibiyetle yarı finale çıkacak takım olacak. Fenerbahçe'nin tur atlaması durumunda yarı finaldeki rakibi, Lille-Aston Villa eşleşmesinin galibi olacak.

  • Tokat merkezli 2 depremden sonra Sulusaray, Artova ve Yeşilyurt'ta eğitime ara verildi
    06:47 Tokat merkezli 2 depremden sonra Sulusaray, Artova ve Yeşilyurt'ta eğitime ara verildi

    Tokat merkezli 2 depremin merkez üssü olan Sulusaray ile depremden etkilenen Artova ve Yeşilyurt ilçelerinde eğitime ara verildi. Tokat Valiliği tarafından yapılan açıklamada, Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerindeki okullarda eğitim ve öğretime 1 gün süreyle ara verileceği belirtildi.

  • Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem
    06:15 Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi. Tokat'ın Sulusaray ilçesi Yozgat il sınırına yakın bin noktada saat 01.06'da deprem meydana geldi. AFAD verilerine göre 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi.


Advertisement