2. Uluslararası Ortadoğu Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

2. Uluslararası Ortadoğu Sempozyumu

Kırıkkale Üniversitesi tarafından "Ortadoğuda devlet, devlet dışı aktörler ve demokrasi" konulu 2. Uluslararası Ortadoğu Sempozyumu düzenlendi.

04.05.2016 17:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kırıkkale Üniversitesi tarafından "Ortadoğuda devlet, devlet dışı aktörler ve demokrasi" konulu 2. Uluslararası Ortadoğu Sempozyumu düzenlendi.

Sempozyumun açılışında konuşan AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay, Ortadoğu'nun zor zamanlar yaşadığını ve Ortadoğu'yu 1. Dünya Savaşı'ndan sonraki takip eden günlere benzettiğini söyledi.

1. Dünya Savaşı'ndan sonraki dönemin, Ortadoğu için en olumsuz günler olduğunu ifade eden Atalay, "İmparatorluğumuzun dağıldığı, ırkçı, mezhepçi eğilimlerin geliştiği, emperyal güçlerin bu coğrafyayı çizdiği sınırlarla böldüğü, çok acı bir tabloydu. Şu günlerde yine Ortadoğu'ya baktığımızda yine emperyal güçler var. Mezhepçilik Ortadoğu'yu yine sarmış durumda. Bunların devletler içerisinde siyasi etkileri de var. Bunların hepsi bu coğrafyada yaşanıyor. Tabii Müslüman insanlar geleceğe umutla bakarlar. İnşallah bütün çabalar hayra vesile olur." diye konuştu.

Atalay, "Çevremizde, Ortadoğu coğrafyasında Moğol istilasını bile geride bırakan zulümler, acılar var. Bunları kendimiz yaşıyoruz. Bütün bunlarla ilgili Türkiye'nin, ülkelerin değişik çabaları, çaresizlikler var." dedi.

Üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının, devlet kurumlarının yetkililerinin bu konuları konuşmalarının iyi olduğunu vurgulayan Atalay, bütün bu konuların iyi paylaşılması gerektiğini dile getirdi.

İslam ile terörü bir araya getirenlerin, böyle algılanmasında vesile olanların İslam'a çok büyük kötülük yaptıklarını anlatan Atalay, "Sanki bu terör örgütleri İslam ile terörü yan yana getirmek için birileri tarafından icat mı edildi diyoruz. Biz demokrasi diye başladık. Bugünkü siyasette Müslümanların demokrasiye, özgürlüklere, çoğulculuğa sahip çıkmasını çok önemsedik." ifadelerini kullandı.

AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler de Arap halklarının demokrasi, özgürlük ve insan hakları isteğiyle "Arap Süreci" denilen sürecin başladığını anlattı.

Bu sürecin üzerinden 5 yıl geçtiğini kaydeden İşler, şöyle konuştu:

"Bu süreçte, demokrasi, özgürlükler ve insan hakları adına pek bir şey göremedik. Tam tersine kaosla, iç savaşla, acıyla, kan ve gözyaşıyla karşı karşıyayız. Bu durum bütün Müslümanlar ve bu coğrafyanın sakinleri olarak hepimizi derinden üzen bir durum. Biz yıllarca demokrasi, özgürlük, insan hakları dedik. Türkiye'de darbeler olduğu zaman Batı'nın Türkiye'ye vermiş olduğu ödevleri hepimiz hatırlıyoruz. Arap halklarının demokrasi talebi karşısında, demokrasinin beşiği olan Batı ülkelerinin takınmış olduğu o çifte standartlı tavrın, maalesef bilinçli bir şekilde Ortadoğu coğrafyasının kaosa sürüklenmesine neden olduğunu düşünüyorum."

AK Parti Siirt Milletvekili Yasin Aktay ise Ortadoğu olarak adlandırılan coğrafyanın 100 yıl önce tek bir bölge olduğunu ve hepsinin Osmanlı İmparatorluğu'nun parçaları olduğunu ifade etti.

Ortadoğu konuşulurken Osmanlı'nın ve Türkiye'nin konuşulmuş olduğunu dile getiren Aktay, "Belki 100 yıl önceki halinden bahsetmiş oluyoruz ama bu devletlere ne tür bir fonksiyon yüklenmiş olduğunu hatırlamamız gerekiyor. Çünkü bu devletlerin hiçbiri kendi halklarının kararıyla kurulmuş değildir. Hiçbirisinin halkı 'tamam artık biz Osmanlı'dan ayrılalım ve biz kendi devletimizi kuralım' diye yola çıkmış değil. Oralarda savaş neticesinde işgalci güçler kendi yönetim yapılarını kurmuşlardır. Kurdukları bu yönetim yapılarına birtakım fonksiyonlar yüklemişlerdir. Bu devletlerin temel fonksiyonları bir daha bir araya gelip yeni bir güçlü veya anlamlı bir ittifak oluşturamayacaklardır." diye konuştu.

Sempozyumda, Filistin Vakıflar Bakanı Vekili Dr. Ziyad Rjoob, İran Tabriz Üniversitesinden Prof. Dr. Bagher Sadrınıa ile Katar Milli Kültür Merkezi Müdürü Dr. Khaled Yusuf Al-Mulla da konuşma yaptı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 2. Uluslararası Ortadoğu Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İskenderun'da Gönül Mutfağı, Ramazan Ayı Boyunca Afetzedelere Yemek Hazırlıyor
    11:40 İskenderun'da Gönül Mutfağı, Ramazan Ayı Boyunca Afetzedelere Yemek Hazırlıyor

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde depremin ardından gönüllülerin katılımıyla kurulan 'Gönül Mutfağı'nda, ramazan ayı boyunca afetzedeler için günlük 12 bin kişilik yemek hazırlanıyor. İbrahim Çeçen Konteyner Kenti'ndeki mutfakta, 70 gönüllü iftar sofraları için her gün üç çeşit yemek yapıyor. Gönüllülerce hazırlanan yemekler, ilçedeki depremzedelere ulaştırılıyor. İftar yemeğinin yanı sıra yaklaşık 2 bin kişilik de sahurluk hazırlayan gönüllüler, ihtiyaç sahipleri için de ramazan kolisi dağıtıyor.

  • Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde Adaylar Araçları Propaganda Amacıyla Kullandı
    11:39 Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde Adaylar Araçları Propaganda Amacıyla Kullandı

    Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin kampanya döneminde adaylar, römork, tır, minibüs ve kamyonet gibi araçları billboard gibi kullanarak propaganda yaptı. Ankara'nın işlek cadde ve sokakları ile şehirlerarası yollara park edilen araçlar, partilerin renkleri, logoları ve adayların fotoğraflarıyla giydirildi. Bu araçlar, seçim bölgelerinde billboard görevi görerek adayların vaatlerini ve sloganlarını seçmenlere ulaştırmaya çalıştı. Seçimlerin ardından ise bu araçlar tekrar aktif kullanılmaya başlanacak.

  • Manisa'da Kiraz Üreticileri Bereketli Bir Sezon Bekliyor
    11:37 Manisa'da Kiraz Üreticileri Bereketli Bir Sezon Bekliyor

    Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde, kiraz ağaçlarının çiçeklerinin bolluğu üreticileri yeni sezon için umutlandırdı. Üreticiler, zirai mücadele ve ağaç bakım çalışmalarını sürdürerek bereketli bir sezon bekliyor. Kirazın aromasının buraya özgü olduğunu belirten üreticiler, bu yıl daha iyi bir rekolte beklediklerini ifade etti.

  • Başakşehir'de Kedi Öldüren Sanığın Cezasına İtiraz Edildi
    11:35 Başakşehir'de Kedi Öldüren Sanığın Cezasına İtiraz Edildi

    Başakşehir'de sitenin asansöründe bir kedinin öldürülmesi suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası alan sanığın cezasının az olduğu gerekçesiyle savcılık tarafından itiraz edildi. Savcılık, sanığın eyleminin canavarca hisle ve eziyet çektirerek gerçekleştirildiğini belirterek, daha ağır bir ceza verilmesi gerektiğini savundu. İtiraz dilekçesinde, temel cezanın belirlenmesinde yanılgıya düşüldüğü ve sanığın tutuklanması talep edildi.

  • AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu ve Özkan Alp ile 'Odunpazarı Cumhur Yürüyüşü' gerçekleştirdi
    11:35 AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu ve Özkan Alp ile 'Odunpazarı Cumhur Yürüyüşü' gerçekleştirdi

    AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nebi Hatipoğlu, Odunpazarı Belediye Başkan adayı Özkan Alp ve partililerle birlikte 'Odunpazarı Cumhur Yürüyüşü' gerçekleştirdi. Hatipoğlu, yürüyüş sırasında vatandaşlarla buluşarak desteklerini istedi.

  • Bilecik'te vatandaşlar dolandırıcılık konusunda bilgilendiriliyor
    11:34 Bilecik'te vatandaşlar dolandırıcılık konusunda bilgilendiriliyor

    Bilecik Toplum Destekli Polislik ekipleri, dolandırıcılık ve iletişim yoluyla dolandırıcılık konularında vatandaşları bilgilendirmek için çeşitli ziyaretler gerçekleştirdi. Ayrıca, ekipler Toplum Destekli Polislik hizmetleri hakkında da bilgi vererek, halkın yanında olduklarını ve güvenli bir gelecek için çalıştıklarını vurguladı.

  • Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nde iftar yemeği düzenlendi
    11:33 Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nde iftar yemeği düzenlendi

    Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nde akademik ve idari personel bir araya gelerek iftar yemeği programı düzenlendi. Rektör Prof. Dr. Şükrü Beydemir, katılımcılara teşekkür ederek ramazanın birlik ve beraberlik içinde geçmesi dileğinde bulundu.

  • Elazığ'da yağışlarla birlikte istinat duvarı çöktü
    11:32 Elazığ'da yağışlarla birlikte istinat duvarı çöktü

    Elazığ'da sağanak yağışlardan dolayı istinat duvarı çökerken, çevrede yaşayan vatandaşlar yıkılan yerin bir an önce onarılmasını istedi.


Advertisement