2. Uluslararası Türkçe Bayramı 27 Ağustos'ta İstanbul'da kutlanıyor - Son Dakika
Güncel

2. Uluslararası Türkçe Bayramı 27 Ağustos'ta İstanbul'da kutlanıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımları ile gerçekleştirilecek 2.Uluslararası Türkçe Bayramı'nda, yabancı öğrencilerin "İnsan ve Türkçe" temalı gösterisi ile dünyaya dostluk, barış ve sevgi mesajları iletilecek.

25.08.2016 17:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Türkçe Yaz Okulu" kapsamında bu yıl 46 ülkeden 540 öğrenciyi Türkiye'nin 16 şehrinde ağırlayan Yunus Emre Enstitüsü, programını 27 Ağustos'ta İstanbul Ülker Sports Arena'da düzenlenen "2. Uluslararası Türkçe Bayramı" ile taçlandırıyor.

Yunus Emre Enstitüsü 2016 Türkçe Yaz Okulu programı ile bu yıl 46 ülkeden 540 yabancı öğrenciyi Türkiye'de ağırlıyor.Yabancı öğrenciler 1 ay süren program kapsamında 16 farklı şehirdeki üniversitelerde eğitim programlarına devam ettiler. Eğitimlerinin ardından İstanbul'da buluşan misafir öğrenciler, 27 Ağustos'ta Ülker Sports Arena'da gerçekleştirilecek 2. Uluslararası Türkçe Bayramı'nda, "İnsan ve Türkçe" temalı görkemli bir kapanış gösterisi sergileyecekler ve dünyaya "Türkçe" barış, dostluk ve sevgi mesajları gönderecekler.

Türkçe Yaz Okulu programına ilişkin bilgi veren Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, programa bu yıl dünyanın 46 farklı ülkesinden ilgi gösterildiğini ve 1 aydır 540 yabancı öğrencinin Türkiye'nin 16 şehrindeki üniversitelerde Türkçe dil eğitimi gördüklerini belirtti. Türkçe Yaz Okulu programını yurt dışında faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüleri ile Türkoloji bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirdiklerini belirten Prof. Dr. Şeref Ateş, öğrencilerin hem Türkçe eğitimi alma, hem de bulundukları şehirlerin tarihî ve turistik yerlerini gezerek, yörenin kültürünü tanıma imkânı bulduklarını kaydetti. Ateş, Yunus Emre Enstitüsü'nün 4 kıtada, 37 ülkede, 45 merkeziyle Türkiye'nin kültür diplomasisi görevini üstlendiğinin altını çizdi.

"Dostluk Tırı" il il gezdi, yabancı öğrenciler "Türkçe" yarıştı

Yunus Emre Enstitüsü bünyesinde yayın yapan Türkçenin Sesi Radyosu da Türkçe Yaz Okulu için özel olarak hazırlanan "Dostluk Tırı" ile ay sonuna kadar 11 ilde yabancı öğrencilerle buluştu. "Türkçe Dünyanın Her Yerinde" konsepti ile gün içinde şehir meydanında konumlanan Dostluk Tırı'nda akşamüstü "Kültür Geceleri" düzenlendi. Programda Türkçe Yaz Okulu öğrencileri ödüllü yarışmalara katıldı ve "Türkçe" yarıştılar. Yabancı öğrencilerin katılımıyla düzenlenen "Türkçe Yarışıyorum" isimli yarışma programı ve "Kültür Geceleri", Türkçenin Sesi Radyosu aracılığıyla tüm dünyaya ulaştırıldı. Bu kapsamda Samsun, Ankara, Denizli, İzmir, Çanakkale, Sakarya, Bursa, Kocaeli, Edirne ve İstanbul'da "Kültür Geceleri" program dizisi gerçekleştirildi.

2016 Türkçe Yaz Okulu öğrencileri sertifika ve ödüllerini alıyor

Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen 2016 Türkçe Yaz Okulu'na katılan 540 yabancı öğrenci 25 Ağustos akşamı sertifika ve ödüllerini alıyor. Dedeman Bostancı Otel ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek törende "Türkçeyle Yarışıyorum" Bilgi Yarışması, "Türkiye'yi Yaşıyorum" Fotoğraf, Video ve Metin Yarışması'nın ödülleri ile Türkçe Yaz Okulu'na katılan öğrencilere sertifikaları takdimi yapılacak.

2. Uluslararası Türkçe Bayramı 27 Ağustos'ta İstanbul'da

27 Ağustos'ta İstanbul'da gerçekleştirilecek 2. Uluslararası Türkçe Bayramı'nda bir araya gelecek olan 540 yabancı öğrenci dilimizin coşkusunu hep birlikte yaşayacak ve "İnsan ve Türkçe" temalı kapanış gösterisiyle dünyaya "Türkçe" olarak barış, dostluk ve sevgi mesajları gönderecekler. Öğrenciler etkinliğin ardından ülkelerine dönecekler.

Projelere katılımların olduğu ülkeler

Türkçe Yaz Okulu'na bu yıl 46 ülkeden katılım bulunuyor. Programa katılımın sağlandığı ülkeler ise şöyle: Afganistan (Kabil), Almanya (Köln), Amman (Ürdün), Arnavutluk ( Tiran, İşkodra), Avusturya (Viyana), Azerbaycan (Bakü), Belçika (Brüksel), Bosna Hersek ( Saraybosna, Mostar, Foynitsa), Cezayir (Cezayir), Fas (Rabat), Fransa (Paris), Gürcistan (Tiflis), İngiltere (Londra), İran (Tahran), Filistin (Kudüs), İtalya (Roma), Japonya (Tokyo), Karadağ (Podgoritsa), Kazakistan (Astana), Kırgızistan (Bişkek), Kosova ( Priştine, Prizren ve İpek), Lübnan (Beyrut), Macaristan (Budapeşte), Makedonya (Üsküp), Mısır ( Kahire, İskenderiye), Polonya (Varşova), Romanya ( Bükreş, Köstence), Sırbistan (Belgrad), Sudan (Hartum).

Türkoloji projesi kapsamında ise Belarus, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Çin, Estonya, Hırvatistan, Hindistan, Irak, Letonya, Litvanya, Moğolistan, Pakistan, Rusya, Slovakya, Suudi Arabistan, Ukrayna, Yunanistan'dan katılım sağlandı.

Türkçe Yaz Okulu'nun gerçekleştiği üniversiteler ise şöyle:Afyon Kocatepe Üniversitesi, Adnan Menderes Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, On sekiz Mart Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Giresun Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, On dokuz Mayıs Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi (DİLMER), Uludağ Üniversitesi, Ankara Üniversitesi TÖMER Samsun Şubesi, Ankara Üniversitesi TÖMER Bursa Şubesi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 2. Uluslararası Türkçe Bayramı 27 Ağustos'ta İstanbul'da kutlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement