20 Yıl Sonra Sabancı Suikastı Yeniden Türkiye Gündemi Oldu - Son Dakika
Güncel

20 Yıl Sonra Sabancı Suikastı Yeniden Türkiye Gündemi Oldu

20 yıldır kaçan Sabancı Suikastı faillerinden DHKP-C'li İsmail Akkol'un yakalanması, 1996 yılında işlenen ve 2 faili yakalanamayan suikastı yeniden Türkiye gündemine taşıdı.

02.02.2016 19:47  Güncelleme: 18:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın'ın Söke ilçesinde bugün yakalanan iki DHKP-C'li canlı bomba Türkiye'nin gündemine oturdu. Canlı bombalardan birinin Sabancı Suikastı faillerinden DHKP-C'li İsmail Akkol olduğunun ortaya çıkması üzerine gözler Aydın Emniyet Müdürlüğü'ne çevrildi.

Örgüt militanlarının binaya girişi anı güvenlik kameralarına yansımıştı.

9 Ocak 1996'da düzenlenen ve Türkiye'yi derinden sarsan Sabancı Suikastı'nın faillerinden biri olan Akkol, örgütün Yunanistan'daki kamplarının sorumlusu olduğu belirtilen diğer canlı bomba Fadik Adıyaman ile birlikte, Söke otogarından Eskişehir'deki bir adrese gitmek isterlerken yakalandı. İsmail Akkol'un üzerinden "Zeynel Abidin Gümüş", Fadik Adıyaman'ın üzerinden ise "Hatice Çalışkan" adına düzenlenmiş sahte kimlikler çıktı.


BİNADAKİ ÇAYCI ERDAL SUİKASTTE YER ALMIŞTI

Sabahcı Holding Yönetim Kurulu üyesi Özdemir Sabancı, Toyota- SA Genel Müdürü Haluk Görgün, sekreter Nilgün Hasefe ile birlikte 09 Ocak 1996'da Sabancı Center'ın 25'inci katında öldürülmüştü. Suikast sonrası olayı DHKP-C örgütü üstlendi. Binanın güvenlik kamerası kayıtlarından da Suikastı DHKP-C örgütüne üye Mustafa Duyar, Fehriye Erdal ve İsmail Akkol'un yaptığı belirlenmişti. Suikastı gerçekleştiren ve holding binasında çaycı olarak çalışan Fehriye Erdal'ın, 3 Kasım 1996'da meydana gelen Susurluk kazasında ölen polis müdürü Hüseyin Kocadağ'ın aracılığı ile işe alındığı ortaya çıkmıştı.


Belçika'da yargılandığı dönem Fehriye Erdal

BELÇİKA ERDAL'I VERMEMİŞTİ

Sabancı Center binasında çalışan ve diğer iki militanın binaya girmesini sağlayan Fehriye Erdal, Suikastın ardından Türkiye'yi terk ederek Belçika'ya kaçmıştı. Burada bir dönem yargılanan Erdal, Türkiye'nin taleplerine rağmen iade edilmemişti. Belçika makamlarının ise cinayette kullanılan silahların otomatik olmamasına dayanarak saldırıyı terör eylemi saymaması ise ciddi tartışmamalara nedeni olmuştu.

Suikastın yakalanarak yargılanan tek faili Mustafa Duyar kaldığı cezaevinde tabancayla vurularak öldürülmüştü

DUYAR CEZAEVİNDE ÖLDÜRÜLDÜ

DHKP-C üyesi olmadığı iddia edilen Mustafa Duyar ise kısa bir süre yurt dışında saklandıktan sonra Ortadoğu ülkelerine kaçmak için Türkiye'ye geldiğinde yakalanmıştı. Duyar daha sonra 15 Şubat 1999 tarihinde Afyon E Tipi Kapalı Cezaevi'nde çıkan bir isyanda tabancayla vurularak öldürülmüştü.

AKKOL ATİNA'DA TUTUKLANMIŞTI

Atina'da, 2015'in Şubat ayında örgütün hücre evine yapılan baskında; Özdemir Sabancı suikastı zanlısı İsmail Akkol ile DHKP-C askeri kanat sorumlusu olduğu ileri sürülen Hüseyin Fevzi Tekin, Mehmet Ali Yılmaz ve Bilgehan Karpat çok sayıda silah ve cephane ile birlikte yakalanmıştı.Türkiye'nin İsmail Akkol'un iadesi için yaptığı başvuru kabul edilmezken, gözaltına alınan 4 kişinin geçtiğimiz günlerde Atina'da davaları görüldü. Sabancı katil zanlısı İsmail Akkol'a 8 yıl hapis verildi. Ancak, mahkeme daha sonra Akkol'un şartlı tahliyelerine karar verdi.


2015'de Atina'da bir polis baskınında yakalanan sonrasında şartlı tahliye ile serbest bırakılan İsmail Akkol

6 kardeşten oluşan Sabancı Ailesi (Özdemir Sabancı, solda, açık renk takım elbiseli)

20 Yıl Sonra Sabancı Suikastı Yeniden Türkiye Gündemi Oldu

Son Dakika Güncel 20 Yıl Sonra Sabancı Suikastı Yeniden Türkiye Gündemi Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • ROJ: Kürt derki yoluna bir karınca çıksa alacan o karıncayı yolun kenarına bırakacan ki Düşmanının ayağına dolansın 0 7 Yanıtla
  • nabukednezar: belcika olayi teror saymamis ve suclulari iade etmemis ama simdi kendileri terorle yuzyuzeler,ETME BULMA DUNYASİ ! surun Avrupa,teror artik seninde ensende, teror sizi vurunca bizde uzulmuyoruz cunku siz bize hic uzulmediniz. 1 0 Yanıtla
  • .....62 : SİVASDA MADIMAKI YAKANLAR AVRUPADA SERBEST GEZİYORLAR ONLARIDA YAKALASINLAR. 0 0 Yanıtla
  • sökeli: bugün ben bu olaya rast geldim tesadüfen yolu kapatan polisleri gördüm sonradan canlı bombaları ve diger kızı eskişehire birisi digeride didime bilet almışlar garajda yakalanmış insanlarımızda çok meraklı herkes doluşmuş karakol önüne özellikle bunlara yakın mevkiler yine oradaydı herşey beklenir insanlardan 0 0 Yanıtla
  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement