200 Yıldır Çarkları Dönüyor - Son Dakika
Yerel

200 Yıldır Çarkları Dönüyor

Bitlis'in Hizan ilçesinde doğal su kaynakları üzerine 200 yıl önce kurulan su değirmeni, yıllardır sürekli gelişen teknolojiye rağmen suyun doğal gücüyle dönerek bölgede yetiştirilen buğday, arpa ve pirinçleri öğütüyor İlçede 200 yıl önce kurulan ve ilk günkü orijinalliğini koruyarak tüm çevre köylerdeki buğdayların öğütüldüğü değirmen, vatandaşların yanı sıra ilçeye gelen turist ve fotoğraf sanatçılarının da ziyaret ettiği gözde mekanların başında geliyor.

06.10.2014 11:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İBRAHİM YALDIZ/ ALİ İHSAN ÖZTÜRK - Hizan ilçesinde doğal su kaynakları üzerine 200 yıl önce kurulan su değirmeni, yıllardır sürekli gelişen teknolojiye rağmen suyun doğal gücüyle dönerek bölgede yetiştirilen buğday, arpa ve pirinçleri öğütüyor.

İlçedeki Hizan Deresi üzerine kurulan ve iki öğütme taşına sahip olmasıyla dikkati çeken su değirmeninin çarkları, 200 yıldır hiç durmayarak bir un fabrikası gibi bölge halkına hizmet etmeyi sürdürüyor.

Kurulduğu günkü orijinalliğini koruyan ve yıllardır gelişen teknolojik imkanlarının hiçbirinin kullanılmadan günümüze kadar yaşatılan değirmeni işleten Adnan Yavuz (62), "Değirmenin gıcırtı sesini duymadığım zaman rahat uyuyamıyorum. Değirmen artık bizim bir parçamız haline gelmiş" dedi.

Değirmenin bölgede hizmet veren ve günümüze kadar varlığını sürdüren tek su değirmeni olduğunu vurgulayan Yavuz, tek geçim kaynaklarının değirmen olduğunu, bu nedenle ellerinden geldiği kadar iyi baktıklarını bildirdi.

Yavuz, dedesinin satın alarak değirmenciliğe başlamasının ardından mesleğin babasına, babasından da kendisine geçtiğini ifade ederek, "Dedemden gelen mesleği ben yaşatıyorum. Bitlis bölgesinde sadece su ile çalışan bir tek bu değirmen var. Bu nedenle değirmenimizin tarihi bir değirmen olduğunu söyleyebiliriz. İnsanlar daha sağlıklı un üretildiği için buğdaylarını burada üretmek istiyorlar. Bu nedenle hasat döneminde büyük bir yoğunluk yaşıyoruz. Tek geçim kaynağımız bu değirmen. Bu nedenle bizden sonra çocuklarımızın da bu mesleği yaşatmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Babasının işlettiği değirmenin tarihi bir geçmişinin olması nedeniyle özellikle turistlerin ve fotoğraf sanatçılarının ziyaret ettiği gözde mekanlardan biri olduğunu dile getiren Recep Yavuz ise şunları söyledi:

"Baba mesleği olan değirmenciliği biz de devam ettirmek istiyoruz. 200 yıldan beri dedemden babama miras kalan değirmeni işletiyoruz. Civar köylerden buğday, arpa ve pirinç getiriyorlar. Onları işleyip teslim ediyoruz sağlıklı bir şekilde. Değirmeni sadece ilkbahar ve sonbaharda suyun fazla olduğu zamanlarda çalıştırıyoruz. Su değirmenimiz elektrikle çalışmadığı için diğer un fabrikalarından daha sağlıklı. 200 yıldır değirmenin dokusuna karışılmamış. Sadece ufak onarımlar yapılmış." - Bitlis

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 200 Yıldır Çarkları Dönüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement