2012 Yılı İlk Çeyreğinde Faaliyet Kar 784 MilyonTL - Son Dakika
Güncel

2012 Yılı İlk Çeyreğinde Faaliyet Kar 784 MilyonTL

2012 Yılı İlk Çeyreğinde Faaliyet Kar 784 MilyonTL

Sabancı Holding, 2012 yılı ilk çeyreğinde satışlarını yüzde 12 arttırdı.

19.05.2012 11:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2012 yılı ilk çeyreğinde Sabancı Holding konsolide satışları, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 6 Milyar 66 Milyon TL olarak gerçekleşti. Bu dönemde Sabancı Holding, banka ve banka dışı konsolide satışlarında çift haneli büyüme kaydetti.

Aynı dönemde Sabancı Holding, 784 Milyon TL konsolide faaliyet karı, 296 Milyon TL net kar elde etti.

Sabancı Holding'in toplam varlıkları 31 Mart 2012 tarihi itibariyle 154 Milyar 666 Milyon TL'ye, ana ortaklığa ait özkaynakları ise 14 Milyar 386 Milyon TL'ye ulaştı.

2012 yılı ilk çeyrek sonuçlarını değerlendiren Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, konuya ilişkin yaptığı açıklamada görüşlerini şöyle dile getirdi: "2012 yılı ilk çeyreği beklentiler doğrultusunda ülkemizde büyümenin yavaşladığı bir dönem oldu. Buna rağmen Sabancı Holding ilk çeyrek satışlarını geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 12 arttırdı. Geçen Ocak ve Şubat aylarında yaşanan doğalgaz sıkıntısının elektrik üretim kaybına neden olmasına ve olumsuz hava koşullarının etkilediği çimento sektörüne rağmen bu yılın ilk üç ayında faaliyet karımız 784 milyon TL, net karımız 296 milyon TL oldu."

Global belirsizliklerin sürdüğü bu ortamda Sabancı Holding kur dalgalanmalarından en az etkilenecek şekilde kur riskini yönetmeye çok önem vermektedir. Bu nedenle Sabancı Holding Türk Lirasının değerlendiği 2012 ilk çeyrekte sadece 23 milyon TL net kur farkı geliri elde etmiştir."

KURTUL: "13 YIL ARADAN SONRA İLK HALKA ARZIMIZI TEKNOSA İLE GERÇEKLEŞTİRDİK"

Zafer Kurtul şöyle devam etti: "2011 yılını yüzde 29 büyüme ile geride bırakan Teknosa, 2012 yılı ilk çeyreğinde de hızlı büyümesini devam ettirerek geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 büyüme kaydetti. Yüzde 43 pazar payı ile elektronik perakende zincirleri arasında lider konumunda olan Teknosa, hızlı büyüme trendini sürdürürken karlılığını da yüksek seviyede tutmayı başardı.

Teknosa başarılı sonuçlarıyla birlikte halka açılma sürecini tamamladı. Şirketin hisselerine arzın iki katından daha fazla talep geldi ve ek satış da dahil olmak üzere hisselerin yüzde 11,5'i halka arz edildi. Halka arzın yüzde 55'i ülkemizdeki bireysel yatırımcılara yapıldı; 9,744 bireysel yatırımcı Teknosa hissesi aldı. Bu halka arz sayesinde Teknosa'nın birçok müşterisi aynı zamanda şirketin hissedarı oldular. Teknosa'nın halka arzından elde edilen gelir Sabancı Holding'in yatırımlarında kullanılacaktır. Önümüzdeki yıllarda da Avivasa, Enerjisa ve Diasa'yı da halka açmak istiyoruz."

"ENERJİ YATIRIMLARIMIZI GELİŞTİRMEK İÇİN SOMUT ADIMLAR ATMAYA DEVAM EDİYORUZ"

Zafer Kurtul değerlendirmesini şöyle sürdürdü: "2012 yılının ilk çeyreğinde enerji talebi artmaya devam etti. Senenin ilk 3 ayında enerji işimizde satışlarımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 daha yüksek gerçekleşti. Ancak Türkiye'de yaşanan doğalgaz sıkıntısı sebebiyle santrallerimizde yaşanan üretim kaybı, faaliyet karlılığımızı olumsuz etkilendi. Bu geçici bir durumdu; bu yüzden Enerji Grubumuz'un faaliyet neticeleri önümüzdeki dönem daha iyi olacaktır.

Enerji yatırımlarımıza somut adımlarla devam ediyoruz. 142,5 MW kapasitesi ile tamamlandığında Türkiye'nin en büyük rüzgar santrallerinden biri olacak Bares Rüzgar Santrali projesinin 135 Milyon Euro tutarındaki finansman paketini Nisan ayında imzaladık."

"ÇİMENTODA BÜYÜME PLANLARIMIZI GERÇEKLEŞTİRMEYE YÖNELİK FAALİYETLERİMİZE AFYON ÇİMENTO SATIN ALMASIYLA BAŞLADIK"

"2012 yılı ilk çeyreğinde olumsuz hava koşullarının, inşaat sektörü ve altyapı yatırımlarını yavaşlatması çimento satış miktarımızı olumsuz etkiledi. İlk çeyrekte yaşanan miktar kaybını yılın geri kalanında telafi etmeyi ve 2012 yılında karlılığımızı bir önceki yıla göre arttırmayı hedefliyoruz.

Çimento üretim kapasitemizi 2015 yılına kadar iki katına çıkarma hedefimizi koruyoruz. Bu kapsamda 15 Şubat 2012 tarihinde Afyon Çimento'nun yüzde 51 hissesinin Çimsa tarafından 57,5 Milyon TL karşılığında satın alınmasına ilişkin anlaşma imzalandı. 12 Nisan 2012 tarihinde satın almaya yönelik Rekabet Kurulu onay süreci tamamlandı.

Akçansa ve Çimsa bölgesel konumlarını güçlendirecek fırsatları takip etmeye devam etmektedir."

"SANAYİ ŞİRKETLERİMİZ SATIŞLARINI GEÇEN YILIN AYNI DÖNEMİNE GÖRE YÜZDE 9 ARTIRMAYI BAŞARDILAR "

"Yüksek kapasite kullanım oranlarıyla faaliyet gösteren sanayi şirketlerimizin büyümesi amacıyla yatırımlarımıza devam ediyoruz. Bu yıl ağırlıklı olarak Kordsa ve Brisa'da olmak üzere sanayi grubumuzda 275 milyon dolar tutarında yatırım yapmayı planlıyoruz."

"2012 YILINDA KARLI BÜYÜME STRATEJİMİZİ SÜRDÜYORUZ"

Kurtul değerlendirmesini şöyle tamamladı: "2012 yılında karlı büyüme stratejimizi sürdürüyoruz. 2012'de bir önceki yıla göre konsolide satışlarımızın yüzde 10'un üzerinde artmasını hedefliyoruz. 'Yükselen Türkiye'nin Sabancı'sı' olarak hissedarlarımız için değer yaratmaya, müşterilerimizin memnuniyetini artırmaya ve risklerimizi yöneterek karlı bir biçimde büyümeye devam edeceğiz."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 2012 Yılı İlk Çeyreğinde Faaliyet Kar 784 MilyonTL - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement