2013 Lys Sonuçları Açıklandı - Son Dakika
Güncel

2013 Lys Sonuçları Açıklandı

2013 Lys Sonuçları Açıklandı

ÖSYM Başkanı Prof.Dr.Ali Demir, 5 oturumda yapılan LYS'ye yönelik, "Matematik testinde 2 sorumuzu iptal etmek zorunda kaldık."

01.07.2013 15:44  Güncelleme: 20:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, 15-16-22 ve 23 Haziran tarihlerinde 5 oturumda yapılan LYS'ye yönelik, "Matematik testinde 2 sorumuzu iptal etmek zorunda kaldık. Matematik testinde herhangi bir soruya cevap vermiş, bir işaretleme yapmış tüm adayları 'doğru yaptı' diye değerlendirdik" dedi.

ÖSYM Başkanı Ali Demir, 2013 LYS sonuçlarını Rixos Otel'de düzenlediği basın toplantısında açıkladı. LYS'ye ilişkin sayısal verileri açıklayan Demir, Perşembe günü itibariyle sınav kağıtlarının okunup, tarandığını, verilerin sürekli kontrolden geçirildiğini vurguladı. Demir, YGS sonrası LYS'ye girmeye hak kazanan 1 milyon 232 bin 679 adaydan 71 bin 476 sınavsız geçiş için başvurduğunu, bu öğrencilerin doğrudan üniversiteye yerleştirileceğini kaydetti. 5 oturumda yapılan LYS'lere 851 bin 135 adayın başvurduğunu ancak bazı değişik nedenlerden dolayı sınava girmediğini anlatan Demir, sınava giren aday sayısının ise toplam 831 bin 570 olduğunu açıkladı. Öte yandan 19 bin 565 aday sınava girmezken 133 adayın da sınavı geçersiz sayıldı.

LYS'lerde 6 bin 871 binanın kullanıldığını ve 95 bin 608 salonda sınav yapıldığını vurgulayan Demir, sınavlarda 288 bin 114 görevlinin organizasyonda hizmet verdiğini anlattı.

"İPTAL EDİLEN 2 SORUYA CEVAP VERENLERİ 'DOĞRU YAPTI' DİYE KABUL ETTİK"

Demir, 2011, 2012 ve 2013 yıllarına bakıldığında matematik doğru cevap sayılarının değişiminin sola yatık ancak hedeflenen normal dağılımdan biraz daha düşük başarıya yatık bir eğrisi olduğunu anlattı.

"Matematik testinde 2 sorumuzu iptal etmek zorunda kaldık" diye konuşan Demir, "Matematik testinde herhangi bir soruya cevap vermiş, bir işaretleme yapmış tüm adayları 'doğru yaptı' diye değerlendirdik. Tüm soru iptallerinde bu standart uygulanıyor. Fizik sorularında da aynı yıllarda benzer grafik var. Kimyada da 2 sorumuz iptal edildi. Yine benzer grafik kimyada da var. Biyoloji kısmen 2011, 2012, 2013 olarak birbirine yakın. Türk Dili ve Edebiyatı testinde kitlenin daha geniş olması, adayların daha gayret göstermeleri nedeniyle eğriler tamamen normal dağılıma uyan ve birbirini tekrar eden eğriler. Coğrafya, Tarih ve Felsefe benzer şekilde" ifadelerini kullandı.

"500 TAM PUAN ALAN BİR ADAY VAR"

Tüm puan türlerinde 500 tam puan alan bir adayın olduğunu açıklayan Demir, 480 üstü alanların sayısının ise 200'ler düzeyinde olduğunu belirtti. Demir, dil puanlarına bakıldığında ise 500 tam puan alan birden çok adayın bulunduğuna dikkat çekti. Demir, LYS'lere giren lise mezunu 476 bin 470 adayın olduğunu ancak en çok başarıyı fen liselerinin yakaladığını söyledi.

EN BAŞARILI ADAYLAR

2013 LYS sınavlarında ÖSYS ile birlikte değerlendirildiğine en başarılı adayların açılayan Demir, 2013 LYS-MF puanında 500 tam puan alan adayın İzmir Fen Lisesi'nden Fatih Aslan olduğunu bildirdi. Demir, Fatih Aslan'ın YGS puanlarında da ikinci ve üçüncü olduğuna dikkat çekti.

MF-4 puanında 50 tam puan alan adayın ise Özel Adana Final Anadolu Lisesi'nden Mehmet Burak Kaya olduğunu açıkladı. MF-2 ve MF-3 puan türünde İzmir Fen Lisesi'nden Mert Mestanoğlu'nun birinciler arasında olduğunu bildiren Demir, TM-1, TM-2 ve TM-3'te 500 tam puan alan adayın İstanbul Galatasaray Lisesi'nden Mustafa Mikdat Yıldırım olduğuna dikkat çekti. Demir, TS-1 ve TS-2'de 500 tam puan alarak birinci olan adayın Özel Aziziye Lisesi'nden Ahmet Koçak olduğunu açıkladı.

Dil puanlarında 3 farklı alan söz konusu olduğu için çok sayıda birincinin bulunduğunu söyleyen Demir, DİL-1, DİL-2 ve DİL-3 puan türünde İstanbul Galatasaray Lisesi'nden Efe Yasin Akman'ın 500 tam puan aldığını, İstanbul Lisesi'nden Çağrı Karabacak'ın DİL-1'de 500 tam puanı olduğunu belirtti. Demir ayrıca Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nden Aslı Aktakke, İstanbul Lisesi'nden Hümeyra Çolak, Özel Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi'nden Oğuzhan Özer'in 500 tam puan aldığını açıkladı.

KIZLAR DAHA BAŞARILI

LYS'lere 428 bin 475 erkek, 422 bin 660 bayan adayın girdiğini vurgulayan Demir, "MF olarak baktığımızda kız adayların daha başarılı olduğunu görüyoruz.

TS puanında başa baş bir durum var. Genel olarak kızların daha başarılı olduğunu görüyoruz" dedi. Demir, başarı adayları ve ailelerini tebrit etti.

TERCİH İŞLEMLERİ 8-18 TEMMUZ ARASINDA

908 bin 232 kontenjanın bulunduğunu açıklayan Demir, bunların 380 bin 128'inin önlisans programlarına yerleşeceği kaydetti. YÖK ile olan ortak çalışma neticesinde tercih alma işlemlerinin 8-18 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirileceğini açıklayan Demir, Temmuz ayının son haftasında tercihlerin açıklanacağını vurguladı. Demir, ek yerleştirme sonuçlarının 28 Ağustos-2 Eylül arasında açıklanacağını ve http://rehberlik.osym.gov.tr tercih hizmetlerinde yardımcı olmak için gündemde olacağını vurguladı.

EN BAŞARILI İLLER AÇIKLANMAYACAK

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Demir, "Başarılı iller ve başarısız iller konusunda bir veri var mı?" şeklindeki soru üzerine, "Çok farklı puan türleri ve farklı aday kitleleri söz konusu. Geçmiş yıllarda bu tür sıralamaları yaptığımızda pek çok milli eğitim müdürü, pek çok lise yöneticisi, bu değerlendirmenin doğru olmadığını belirttiler. Bu nedenle biz de Milli Eğitim Bakanımızın görüşünü alarak, bu tür il başarı sıralamalarını yayınlamamayı uygun bulduk. Milli Eğitim Bakanımızla, yetkililerle, milli eğitim müdürlüklerimizle bu verileri paylaşacağız, herkes kendi hesabını, kendi bilgilerini oradan görecek ve değerlendirmelerini yapacak" cevabını verdi.

"OLUMSUZLUKLAR KAMERA SİSTEMİ VE KAREKOD UYGULAMASIYLA MİNİMUM SEVİYEYE İNDİ"

"Bu yıl yapılan sınavlarda olumsuz bir davranışa rastlandı mı?" şeklindeki soru üzerine ise Demir, "851 bin adayın katıldığı sınav, 5 oturumda gerçekleştirilen bir olay. Mutlaka bazı düzensizlikler, bazı kuralsızlıklar söz konusu olabiliyor. Bunları tutanaklarla tespit ettiğimizde gereken işlemleri yapıyoruz. Bunları kamera görüntüleriyle tespit ettiğimizde gereken işlemleri yapıyoruz. Ama mutlulukla şunu belirtmek istiyorum ki, bu rakamlar özellikle kamera, emniyet görevlilerinin katılımı, karekod uygulamalarıyla minimum seviyeye inmiştir. Zaten ilk tabloda da daha az sayıda adayın sınavları geçersiz sayılmıştır. Bunlar arzu etmediğimiz şeyler ancak büyük bir kitle olduğu için kaçınılmaz bir şekilde mevcut" karşılığını verdi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 2013 Lys Sonuçları Açıklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Anavatan Partisi, Antalya'da AK Parti adaylarını destekleyecek
    16:25 Anavatan Partisi, Antalya'da AK Parti adaylarını destekleyecek

    Anavatan Partisi, pazar günü yapılacak yerel seçimlerde, AK Parti'nin Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hakan Tütüncü ile Kepez Belediye Başkan adayı Rıza Sümer'i destekleme kararı aldı. Anavatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Semih Narlı, kararın Antalya'nın geleceğine yönelik büyük bir adım olduğunu ve tamamen halkın ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda alındığını belirtti. Narlı, Hakan Tütüncü'nün liderlik becerileri ve tecrübesi ile Rıza Sümer'in vizyonunun Antalya'nın gelişimi için büyük önem taşıdığını vurguladı.

  • İstanbul'un gözde kıyılarından Yenikapı sahilinde çöp birikintileri oluştu
    16:24 İstanbul'un gözde kıyılarından Yenikapı sahilinde çöp birikintileri oluştu

    İstanbul'un gözde kıyılarından Yenikapı Sahili'nde, denizin bir kısmı çöp birikintileriyle kaplandı. Pet şişe, poşet ve diğer çöplerin suyun üzerinde kaldığı görüldü. Vatandaşların yürüyüş yaptığı ve bisiklet sürdüğü sahildeki çöp birikintisi cep telefonu kamerasına yansıdı.

  • Bursa'da Endüstriyel Tasarım ve Yaratıcı Etki Paneli Gerçekleştirildi
    16:23 Bursa'da Endüstriyel Tasarım ve Yaratıcı Etki Paneli Gerçekleştirildi

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi tarafından düzenlenen 'Turuncu Konuşalım' etkinliği kapsamında Bursa'da 'Endüstriyel Tasarım ve Yaratıcı Etki' başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Panelde, Bursa'nın tasarım vizyonu ve liderliği desteklenirken, yaratıcı fikirlerin gelişeceği ortamların önemi vurgulandı. Ayrıca, endüstriyel tasarımın sektörel sorunları, destekler ve yol haritası da ele alındı.

  • Bozkurt Belediyesi Sebze Pazarında İftar Programı Düzenledi
    16:23 Bozkurt Belediyesi Sebze Pazarında İftar Programı Düzenledi

    Bozkurt Belediyesi, binlerce kişinin katılımıyla sebze pazarında iftar programı düzenledi. İftar yemeği sonrası semazen gösterisi, Karagöz ve Hacivat Gölge oyunu, ve illüzyon gösterileri yapıldı. Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, etkinlikte yaptığı konuşmada birlikte unutulmaz bir akşam yaşadıklarını belirtti.

  • Ardahan'ın Posof İlçesinde Doğal Gaz Çalışmaları Tamamlandı
    16:23 Ardahan'ın Posof İlçesinde Doğal Gaz Çalışmaları Tamamlandı

    Ardahan'ın Posof ilçesinde yıllardır özlemi çekilen doğal gaz çalışmaları sona erdi. İlk gazın açılışı yapıldı ve törene yüzlerce kişi katıldı. Posof'a bağlanan doğal gazın açılışı meşalelerle gösterildi.

  • Erdoğan: İstanbul'un yerel yönetim hamlesi durdu, ibre tersine döndü
    16:22 Erdoğan: İstanbul'un yerel yönetim hamlesi durdu, ibre tersine döndü

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da 30 yıl önce başlattıkları yerel yönetim hamlesinin 5 yıldır durduğunu ve ibrenin tersine döndüğünü belirterek, şehrin sorunlarını çözebileceklerini söyledi. Erdoğan, İstanbul'un birinci önceliğinin depreme hazırlık olduğunu vurguladı ve İstanbul trafiğinin de çekilmez hale geldiğini ifade etti.

  • Kastamonu'da uyuşturucu operasyonunda 2 şüpheli gözaltına alındı
    16:22 Kastamonu'da uyuşturucu operasyonunda 2 şüpheli gözaltına alındı

    Kastamonu Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda, 2 şüpheli gözaltına alındı. Yapılan aramalarda, 7,73 gram sentetik uyuşturucu, 60 uyuşturucu hap, ruhsatsız tabanca ve uyuşturucu içiminde kullanılan 3 cam düzenek ele geçirildi. Ayrıca, şüphelilerden birinin evinin bahçesinde yapılan aramada toprağa saklanmış uyuşturucu hap bulundu. Olayla ilgili olarak 2 kişi gözaltına alındı.

  • Gaziantep'te 9 Kilogram Esrar Ele Geçirildi
    16:21 Gaziantep'te 9 Kilogram Esrar Ele Geçirildi

    Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Şahinbey İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, uyuşturucuyla mücadele kapsamında bir ikamete operasyon düzenledi. Operasyonda 9 kilogram sıkıştırılmış esrar ele geçirildi ve bir şüpheli yakalandı.

  • İskenderun'da Asayiş Uygulamasında 10 Zanlıdan 2'si Tutuklandı
    16:21 İskenderun'da Asayiş Uygulamasında 10 Zanlıdan 2'si Tutuklandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde yapılan asayiş uygulamasında 10 zanlı yakalandı. Uygulamada av tüfeği, hassas terazi, cep telefonu, sentetik uyuşturucu ve kenevir ele geçirildi. Zanlılardan 2'si tutuklandı.

  • Karabük'te yapılan adli aramada çok sayıda silah ele geçirildi
    16:20 Karabük'te yapılan adli aramada çok sayıda silah ele geçirildi

    Karabük İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan adli aramada 4 farklı adreste 1 ruhsatsız tabanca, 3 kuru sıkı tabanca, ruhsatsız av tüfeği, havalı tüfek, kesici alet, muşta, 3 adet 9 milimetre fişek, 10 adet 12 cal. fişek, 4 adet neurontin 600 mg sentetik uyuşturucu hap ele geçirildi. Şahıslara toplam 21 bin 936 TL idari para cezası uygulandı. Gözaltına alınan zanlılar adliyeye sevk edildi ve serbest bırakıldı.

  • Çorum Belediyesi Hayvan Hastanesi Hizmete Açıldı
    16:20 Çorum Belediyesi Hayvan Hastanesi Hizmete Açıldı

    Çorum Belediyesi tarafından yapılan Hayvan Hastanesi düzenlenen törenle hizmete açıldı. Tesis, kedi, köpek ve kanatlılar başta olmak üzere tüm hayvanlara hizmet verecek şekilde tasarlandı.


Advertisement