2013 Yılı Bütçe Kanunu Tasarısı Görüşmeleri - Son Dakika
Güncel

2013 Yılı Bütçe Kanunu Tasarısı Görüşmeleri

2013 Yılı Bütçe Kanunu Tasarısı Görüşmeleri

Meclis Genel Kurulu'nda, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç arasında "korsan yayın" atışması yaşandı.

10.12.2012 22:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Meclis Genel Kurulu'nda, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç arasında "korsan yayın" atışması yaşandı. Elitaş, CHP'li Kamer Genç'e "Sayın Genç otur, bak genel başkanına ayıp ediyorsun, genel başkanına saygısızlık yapıyorsun. Genel başkanın varken sen konuşma, otur yerine. Sen benim muhatabım değilsin" diyerek sert çıktı. Araya Meclis Başkanı Cemil Çiçek girerek, tartışmayı sonlandırdı.

Meclis Genel Kurulu'nda 2013 yılı Bütçe Kanunu Tasarısı üzerinden görüşmeler devam ediyor. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan'ın ardından kürsüye gelerek partisi adına bir konuşma yaptı.

Elitaş, gelişmiş ülkelerin anayasalarında, demokrasilerde bütçe hakkının teminat altına alındığını söyledi. Görüşülen bütçenin AK Parti iktidarı döneminde hazırlanan 11. bütçe olduğunu hatırlatan Elitaş, "11. bütçeyi hazırladık. 10 bütçenin sonuçları milletimiz tarafından takdir edildi" dedi.

Elitaş, bütçelerin güvenli olması ve kullanıcıları tarafından itimat verici olması gerektiğini belirterek, "Eskiden bütçeler yapılırken piyasa, iş alem, sivil toplum örgütleri, sendikalar, 'TBMM'deki bütçe nasıl yapılır, acaba sonuçları ne olacak' diye değerlendirmeye tabi tutarlardı. Bütçe, 'içerisinde gizli, bizim daha erken görebildiğimiz taktirde buradan menfaat edebileceğimiz bir sonuç var mı?' diye ince eleyip sık dokunan araçlardı. Çünkü hükümetler bütçeyi yaptıkları zaman sonuçlarının ne olacağını ne hükümetler bilirdi, ne de piyasada bu bütçeden faydalanmaya çalışan, bütçeyi okuyup ona göre kendisiyle ilgili değerlendirmeleri yapanlar kanaatlerini oluşturmaya gayret ederlerdi. Ama AK Parti iktidarı döneminde, 10 yıllık yaptığımız bütçe içerisinde sadece bir veya bir kaç yıl haricinde bütçe hedefleriyle bütçe gerçekleşmeleri arasında çok büyük bir uyumun olduğunu görürsünüz" ifadelerini kullandı.

AK Parti iktidarlarının hazırladığı bütçeye güvenin ileri bir seviyeye geldiğini ifade eden Elitaş, "Bizim bütçelerimiz içerisinde 2003'te yaptığımız bütçeyle 2013 bütçesini kıyasladığınızda sağlığa, adalete, eğitime, emniyete ve toplumun her kesimine fayda sağlayacak, refah seviyesini arttırmaya yönelik bütçe olduğunu hep beraber takdir edersiniz" dedi.

10 yıldır AK Parti hükümetleri zamanında hazırlanan bütçeyi kamuoyunun anladığını fakat muhalefet partilerinin bundan zerre kadar nasibini alamadığını belirten Elitaş, şunları kaydetti:

"Zerre kadar değerlendirmelerini yapamamışlar. Kendilerine de tavsiye ediyorum. Önceki ve şimdiki genel başkanları döneminde veya parti sözcülerinin grupları adına yaptıkları konuşmalarda, bütçeyle ilgili yaptıkları değerlendirmelere bir baksınlar, bir de bütçe gerçekleşmelerini değerlendirsinler. Hangi noktaya gelindiğini, nerelerde yanlış söylediklerini ve milletten karşılığını neden alamadıklarını daha iyi bir şekilde bulmuş olurlar. 10 yıldır Türkiye'yi idare ediyoruz. Bu süre içerisinde seçimler gördük, genel seçim yaptık, mahalli idareler seçimleri yaptık, iki anayasa referandumuna gittik, 2002 yılının 3 Kasım'ında iktidara geldik, 2004 yılında mahalli idarelerde yüzde 42'ye çıktık. 2007 yılında yüzde 47 oy aldık, 2011 yılında yüzde 49 oy aldık. Bugünde anketlere baktığınızda AK Parti'nin oyunu yüzde 51 ile yüzde 55 arasında gösteriyor. Yani bu bütçe halka refah getirmiyorsa, halkın ihtiyaçlarını karşılık vermiyorsa, onların istekleri doğrultusunda bir sonuç ulaştırmıyorsa herhalde burada bir iddia varsa, birileri bunu yanlış anlıyor. Ama o yanlış anlayan halk değil. Halk gerçekleri görüyor, sandık başına gittiği zaman TBMM'yi sandıkta denetliyor."

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDE ELİTAŞ-GENÇ ATIŞMASI

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş'ın konuşmalarını sürdürdüğü sırada araya giren CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç ayağa kalkarak, Elitaş'a, "yayını kesme" diye bağırdı.

Elitaş ise, "Yayını kesmedim. Kamer Genç, sen farkında değilsin, otur sen oraya" karşılığını verince araya TBMM Başkanı Cemil Çiçek girerek, "Sayın Genç şu ana kadar herkes istediği gibi bu kürsüde konuştu. Doğrusunu sana onaylatmak mecburiyetinde değil ki, kim neyi, nasıl düşünüyorsa bunu bu kürsüde söylüyor Sayın Genç yapmayın" ifadelerini kullandı.

Kamer Genç'e seslenen Çiçek, "Bu yaptığınız doğru değil iç tüzüğe de uygun değil" diyerek, "Bugüne kadar hangi hasep nasıl istiyorsa buradan öyle konuştu, hiçbir laf atma da olmadı. Bu işi sonuna kadar böyle götürsek, kim kazanacak, parlamento kazanır hepimiz kazanırız" dedi. Genç, sözlerine devam edince, ardından konuşan Elitaş, "Sayın Genç otur, bak genel başkanına ayıp ediyorsun, genel başkanına saygısızlık yapıyorsun. Orada genel başkanlar varken milletvekilleri konuşmaz. Genel başkanın varken sen konuşma, otur yerine. Sen benim muhatabım değilsin" diyerek, sert çıktı.

Bunun üzerine Kamer Genç, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e "Herkese eşit davran" çağrısında bulundu. Çiçek ise, "Eşit davranıyoruz. Şu ana kadar herkese eşit davrandım ve hiç kimse de eşit davranmadığım konusunda bugünkü birleşimde bir şey söylemedi" karşılığını verdi. Ardından konuşmasına devam eden Elitaş, Kamer Genç'i kastederek, "Bu dönem yine bu kürsüden konuşan bir milletvekili çıkmıştı. 'Niye böyle yapıyorsunuz' diye arkadan başkana dönerek, 'Sayın Başkan şu korsan yayını kesin' demişti. Sayın Başkan, korsan yayını kestiğiniz için teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Meclis Başkanı Çiçek'in "Sayın Elitaş, genel kurula hitap edin" uyarısı üzerine Elitaş, kısa süren tartışmanın ardından bütçeye ilişkin konuşmasına devam etti. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 2013 Yılı Bütçe Kanunu Tasarısı Görüşmeleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement