2014 Basın Özgürlüğü Raporu - Son Dakika
Güncel

2014 Basın Özgürlüğü Raporu

2014 Basın Özgürlüğü Raporu

Basın Konseyi Dayanışma ve Geliştirme Vakfı tarafından hazırlanan rapor açıklandı.

30.12.2014 14:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Basın Konseyi Dayanışma ve Geliştirme Vakfı, 2014'te basın özgürlüğüne ilişkin hazırlanan raporu açıkladı.

Şişli'deki Basın Konseyi binasında gerçekleştirilen toplantıda konuşan Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, özet niteliği taşıyan raporun 102 sayfa olduğunu kaydetti. Türenç, çalışmanın çok uzun olduğunu anlatarak, "2014'te yaşananların bir daha tekrarlanmaması" temennisinde bulundu.

Geride bırakılacak yılı "gazetecilerin örselendiği bir yıl" olarak niteleyen Türenç, "sansür, otosansür, yaralama, gazlanma, akreditasyonlar" gibi birçok sıkıntıyla karşılaştıklarını söyledi.

Türenç, raporun başlığının "Zor yıl" olarak belirlendiğini dile getirerek, "Halkın bilgi edinme hakkı kutsaldır, vazgeçilmezdir. Bu haktan tümüyle yararlanmaksızın demokratik bir toplumdan bahsedilemez. Ne var ki 12 ayda yaşananların dökümünde içten ve dıştan defalarca yapılan uyarıların hiç de haksız olmadığı gerçeği ile yüz yüze kaldık. Sonuçta, 22 TV kanalına YSK'dan verilen 176 yayın durdurma cezası raporun sadece bir bölümüydü" diye konuştu.

Pınar Türenç, "TRT'nin seçim öncesi ve sonrasındaki yayınına YSK'dan ceza gelmesinin, RTÜK'ün sadece tek bir kanala 20 yayın durdurma cezası vermesinin" de bunlara eklendiğini aktardı.

Sansür, otosansür, akreditasyon, gazete kapatılmaları ve yargılamaların Demokles'in kılıcı gibi başlarında sallandığını savunan Türenç, şöyle devam etti:

"Özgür basından söz etmemiz olanaksızdır. Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler'in dünya basın özgürlüğü raporunda, 180 ülke içinde 154. sırayı Libya, Sudan, Gambiya gibi ülkelerle paylaşmaktan utanmıyor muyuz? Bir yerde düşünce kuruluşu olan Freedom House'un raporunda ise 'kısmen özgür olmayan' ülkeler sıralamasından tarihimizde ilk kez 'özgür olmayan ülkeler' ligine düşürüldüğümüzde de artık 2014'ün sonlarına gelmiştik. Türkiye'de yine de gazetecilik yaptığımızı biliyoruz. Ne var ki tüm bu olayları ancak şeffaflık, hesap verilebilirlik, hoşgörü, ifade özgürlüğü gibi temel hakların var olduğunun bilinci ile aşabileceğimize inanıyoruz."

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler ve Freedom House'un bildirilerinden de yararlanılan 102 sayfalık raporda Türkiye'de basın özgürlüğü alanında yaşanan gelişmeler aylık periyotlar halinde değerlendirildi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 2014 Basın Özgürlüğü Raporu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement