2014'te Bin 886 İşçi Öldü - Son Dakika
Güncel

2014'te Bin 886 İşçi Öldü

2014\'te Bin 886 İşçi Öldü

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi’nce düzenlenen ‘İnşaatlarda İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Çalıştayı’nda Türkiye’de en çok ölümlerin inşaatlarında yaşandığı belirtildi.

29.03.2015 13:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi'nce düzenlenen 'İnşaatlarda İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Çalıştayı'nda Türkiye'de en çok ölümlerin inşaatlarında yaşandığı belirtildi.

Bilim ve Teknoloji Üniversitesi yerleşkesinde gerçekleşen 'İnşaatlarda İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Çalıştayı'n da 4 ayrı panel düzenlendi. Gün boyu süren çalıştayın açılış konuşmasını yapan İMO Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, 'İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi' raporuna göre, 2014 yılında en az bin 886 işçinin hayatını kaybettiğini vurguladı. Hayatını kaybeden işçilerin 54'ünün çocuk, bin 754'ünün erkek, 132'sinin kadın, 53'ünün de göçmen olduğunu belirten Biçer, "Sektör dağılımına baktığımızda, ilk sıra yine inşaatta. 2014 yılında inşaat işkolunda 423 işçi arkadaşımızı kaybettik. 2. sırada olan maden işkolunda 386 işçi ve 3. sırada olan tarım işkolunda 309 işçi öldü" dedi.

Bu yüksek oranlarla, Türkiye'nin 100 bin çalışan başına ölümlü iş kazalarında Avrupa birincisi, dünyada ise üçüncü sırada olduğuna işaret eden Biçer, "Uluslararası Çalışma Örgütü verilerine göre Salvador ve Cezayir'in ardından işçi ölümlerinde üçüncü sırada olan Türkiye'de her yıl ölen işçi sayısı bin kişinin üzerinde. Türkiye'de ölümle sonuçlanan iş kazası oranları '100 binde 20,5' iken bu oran Norveç, İsveç, İsviçre ve Danimarka gibi ülkelerde '100 binde 2' oranının altında kalmaktadır. Soruna mutlaka ve mutlaka çözüm odaklı yaklaşmalıyız. İnsan hayatı Hiçbir maddi değerle kıyaslanamayacak ölçüde değerlidir. Yapılan araştırmalar, iş kazalarının yüzde 98'inin önlenebilir olduğunu göstermektedir. Araştırmalara göre İş kazalarının yüzde 50'si kolaylıkla, yüzde 48'i de sistemli bir çalışma ile önlenebilir niteliktedir" şeklinde konuştu.

"ÖLÜMLERİ SIRADAN GÖREMEYİZ"

Biçer'in ardından söz alan İMO İzmir Şube Başkanı Ayhan Emekli ise iş kazalarında hayatını kaybeden ve yaralanan işçilerin sayısal olarak dünya ortalamasının çok üstünde yer aldığını vurguladı. Kamuoyunun ölümleri ve yaralanmaları sıradan görmesinin tehlikeli olduğuna işaret eden Emekli, "İş kazaları kamuoyunun dikkatini çekmezse, sadece toplu ölümler yazılı ve görsel medyada haber olursa sorunu gidermemiz zorlaşır" dedi.

İnşaat sektöründe çalışanların düşük maaş aldığını, birçoğunun da işsiz kaldığını ifade eden Emekli, "Çalışanların can güvenliği tehdit altında. Yapılması gerekenleri bir an önce hayata geçirmeliyiz. Karar verme durumunda olanlar Günü kurtarmaya dönük açıklamalar, mevzuatlar ve yönetmeliklerden ziyade konuya ciddi bir şekilde yaklaşmalıdır. TMMOB ve İMO olarak işçi sağlığı ve iş güvenliği bakış açısıyla insandan ve emekten yana olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

"UYARILARIMIZ DİKKATE ALINMADI"

İnşaat Mühendisleri Odası 2. Başkanı Şükrü Erdem de bilimin ve mesleğin evrensel kabullerinin işaret ettiği doğrulara sıkı sıkıya bağlı olan İMO'nun, toplumsal yarar ilkesinden asla taviz vermeyen, ülkenin yüz akı bir meslek örgütü olduğunu söyledi.

İMO'nun ve ilgili kesimlerin zamanında yaptığı uyarıların yetkililer tarafından dikkate alınmadığını savunan Erdem, "İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda evrensel normlar çerçevesinde oluşturulan görüşler kamu idaresi tarafından yok sayılmasaydı bugün ne Ermenek'i ne Soma'yı ne de Torunlar cinayetini yaşardık. Bizlerin, üniversitelerin, iş güvenliği uzmanlarının önerilerini dikkate almamak, üretim sürecini insan sağlığı odaklı değil, kar odaklı dizayn etmek, Türkiye'yi iş cinayetleriyle bir anılır ülke durumuna getirmiştir. Eğer bu ülkede günde ortalama dört işçi yaşamını yitiriyorsa, eğer bir ülkede günde 20 işçi sakat kalıyorsa, eğer bir ülkede her saat başı 80 iş kazası yaşanıyorsa, eğer bir ülkede 10 iş kazasından sadece biri kayıtlara geçiyorsa, bırakalım çalışma hayatını, insanlık dramıyla karşı karşıyayız demektir" dedi.

"KÜÇÜK ÖNLEMLER ÖLÜMLERİ BİTİRİR"

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy ise Türkiye'de inşaat sektörünün iş ve istihdam açısından en ciddi sektör olduğunu kaydetti. İşçi sağlığını dikkate almak ve ölümlerin önlenmesi adına yapılan toplantıların önemine işaret eden Ersoy, "İnşaatlardaki iş kazalarının yüzde 100'e yakını küçük önlemlerle sona erdirilebilir. Tehlikeli ve riskli bir sektör olmasına karşın alınacak tedbirlerle insanlarımızın hayatını kurtarabiliriz. Merkezimizde insan olduğu için kafa yormak, toplantılar ve çalıştaylar düzenlemek zorundayız" diye konuştu.

Ersoy, Türkiye'de inşaat mühendisliği alanında Avrupa Birliği'ne üye ülkelerle ortak diploma veren ilk ve tek üniversite olduklarını da sözlerine ekledi. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 2014'te Bin 886 İşçi Öldü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Alanya'da Uyuşturucu Operasyonu: 2 Tutuklama
    17:25 Alanya'da Uyuşturucu Operasyonu: 2 Tutuklama

    Antalya'nın Alanya ilçesinde jandarma ekipleri tarafından durdurulan araçta yapılan aramada uyuşturucu madde ele geçirildi. Araçta bulunan iki şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • AK Parti Van'ın Gürpınar ilçesinde miting düzenledi
    17:24 AK Parti Van'ın Gürpınar ilçesinde miting düzenledi

    AK Parti Van Milletvekilleri ve belediye başkan adayları, Gürpınar ilçesinde düzenlenen mitingde partililere hitap etti. AK Parti'nin belediyecilik anlayışını vurgulayan konuşmalarda, Gürpınar'ın geçmişi, yapılan hizmetler ve gelecek projeler üzerinde duruldu. AK Parti yetkilileri, Gürpınar'ın AK Parti belediyeciliği ile daha da ilerleyeceğini vurguladı.

  • AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Otobüs Turu Yaparak Vatandaşlara Seslendi
    17:24 AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Otobüs Turu Yaparak Vatandaşlara Seslendi

    AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, otobüsle şehir turu yaparak vatandaşlara seslendi. Kurum, vatandaşlara hitaben konuşma yaparak İstanbul için çalışacaklarını ve 1 Nisan'da İstanbul'un yeniden dirilişinin başlayacağını belirtti.

  • CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda Para Sayma Görüntülerine İlişkin Soruşturmada Turgay Özcan'ın İfadesi Ortaya Çıktı
    17:23 CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda Para Sayma Görüntülerine İlişkin Soruşturmada Turgay Özcan'ın İfadesi Ortaya Çıktı

    CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği iddia edilen para sayma görüntülerine ilişkin soruşturmada, CHP Parti Meclisi üyesi Turgay Özcan'ın savcılıkta verdiği ifadesi ortaya çıktı. Özcan, şüpheli Serkan Çebi'nin dostu olduğunu ve bağışların bir kısmına makbuz kesildiğini ancak hangi bağış karşılığında, kime ne kadar bağış makbuzu verildiğini bilmediğini belirtti. Ayrıca, kendisinin bağışı parti adına aldığı için bu bağışlara karşılık makbuz verilip verilmemesi gerektiğini bilmediğini öne sürdü.

  • Milli Sporcu Buket Kaya'nın Hayatını Kaybettiği Trafik Kazasında Sanık Tahliye Edildi
    17:23 Milli Sporcu Buket Kaya'nın Hayatını Kaybettiği Trafik Kazasında Sanık Tahliye Edildi

    Kayseri'de milli sporcu Buket Kaya'nın hayatını kaybettiği trafik kazasına ilişkin hakkında dava açılan otomobil sürücüsü ilk duruşmada tahliye edildi. Sanık, olay günü alkol aldıklarını ve Buket'in aracı kullanamayacağını söylemesi üzerine direksiyona geçtiğini iddia etti. Kazada yaralanan müşteki, R.Ö'den şikayetçi olmadığını belirtti. Mahkeme heyeti, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

  • Hizan'da Seçim Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi
    17:21 Hizan'da Seçim Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

    Bitlis'in Hizan ilçesinde Kaymakam Nurhalil Özçelik Başkanlığında düzenlenen 'İlçe Seçim Güvenliği Toplantısı'nda, seçim süresince güvenlik tedbirlerinin alınacağı belirtildi. Toplantıya, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Burhan Çolak, İlçe Emniyet Müdürü İlker Çınar ve kurum amirleri katıldı.

  • Reyhanlı'da 18 Yıl Önce İşlenen Cinayetin Zanlısı Yakalandı
    17:21 Reyhanlı'da 18 Yıl Önce İşlenen Cinayetin Zanlısı Yakalandı

    Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde, 18 yıl önce bir kişinin öldürülmesiyle ilgili aranan zanlı, polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, cinayetin zanlısının İ.Y. olduğunu tespit etti ve zanlı, Kırıkhan ilçesindeki konteynerde yakalandı. Zanlı, adliyeye sevk edildikten sonra tutuklandı.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel: İstanbul'daki para sayma görüntüleriyle ilgili suç duyurusunda bulunduk
    17:18 CHP Genel Başkanı Özgür Özel: İstanbul'daki para sayma görüntüleriyle ilgili suç duyurusunda bulunduk

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul'daki para sayma görüntülerine ilişkin suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Özel, ayrıca yerel seçimlerde aday belirleme sürecini ve İstanbul'daki anket sonuçlarını değerlendirdi. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç'e adaylıktan çekilme çağrısı yaptı ve sahte pankartlara tepki gösterdi. Ayrıca, Turhan Çömez'in alacağı oy kaybettirmeye yönelik bir oy olduğunu belirtti.

  • Arnavutköy'de 15 aylık oğlunu döverek öldüren baba müebbet hapis cezasına çarptırıldı
    17:18 Arnavutköy'de 15 aylık oğlunu döverek öldüren baba müebbet hapis cezasına çarptırıldı

    Arnavutköy'de 2003 yılında 15 aylık oğlu Armağan'ı döverek ölümüne neden olduktan sonra gizlice gömdüğü iddia edilen baba, 20 yıl sonra hakkında açılan dava sonucunda müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Sanığın savunması ve müşteki avukatının talepleri de duruşmada yer aldı.

  • Yusuf Alemdar, Erenler'de seçim çalışmalarını sürdürdü
    17:17 Yusuf Alemdar, Erenler'de seçim çalışmalarını sürdürdü

    Serdivan Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı'nın Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Yusuf Alemdar, Erenler ilçesinde seçim çalışmalarını sürdürdü. Alemdar, vatandaşlarla bir araya gelerek onların beklentilerini dinledi ve mahallelerin sorunlarını çözmek için destek sözü verdi. Alemdar'a, Erenler Belediye Başkanı Rahmi Şengül, AK Parti İlçe Başkanı Ömer Barik, MHP İlçe Başkanı Mustafa Tamer ve AK Parti İlçe Gençlik Kolları Başkanı Halit Yaylalı da eşlik etti.


Advertisement