2014 üzüm rekolte tahmini - - Son Dakika
Güncel

2014 üzüm rekolte tahmini -

Sorman, Ziraat Odası toplantı salonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, "Tarladan gelmeyen masa başında ahkam kesen bazı kesimler her sene olduğu gibi bu senede üzüm rekoltesini açıklamışlardır.

19.08.2014 17:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2014 üzüm rekolte tahmini - MANİSA

Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, kendileri dışında açıklanan üzüm rekolte tahmini üzerine açıklamalarda bulundu. Sorman, yapılan rekolte tahminlerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Sorman, tarlada çalışmayan, masa başındaki kişilerin yapmış oldukları rekolte tahminlerinin meydana gelecek olan hasatla alakasının söz konusu olmadığını iddia etti.

Sorman, Ziraat Odası toplantı salonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, "Tarladan gelmeyen masa başında ahkam kesen bazı kesimler her sene olduğu gibi bu senede üzüm rekoltesini açıklamışlardır. Ama açıkladıkları rekoltenin meydana gelecek olan hasatla hiçbir alakası söz konusu değildir" dedi.

Yapılmış rekolte açıklamalarında rekolte tahminin doğruluğunun olmadığını açıklama yapanlar tarafından da itiraf edildiğini ifade eden Sorman, geçen sene Ziraat Odaları dışında rekolte tahmini açıklayan grubun (Manisa, Alaşehir ve İzmir Ticaret Odaları, Ege İhracatçı Birlikleri ile Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlükleri) 242 bin ton rekolte tahmini yaptığını hatırlatarak, "Gerçekleşen rakamda kendi borsalarında tescillenen rakamlarıyla, tescil edilen ürün miktarı 175 bin ton civarındadır. 242 bin ton tahmin yapıyorsun, 175 bin ton tescil yapıyorsun. Bunun ikisinin arasında yüzde 28'lik fark vardır. Böyle farklarla rekolte tahmini yapmak çekirdeksiz kuru üzümü satış politikalarını ve üretim politikalarını maalesef manipülasyon yapmak demektir. Bu hem üreticimize hem tüccarımıza hem ihracatçımıza hem de ülke ekonomisine vurulan bir hançerdir. Yaklaşık yılda 500 milyon dolar ihracat getirisi olan bu ürünün herkes tarafından mutlaka ve mutlaka koruma altına alınması ve iyi yönde geliştirmesi lazımdır. Manipülasyonlarla kendi kendimizi vurmayalım. Biz ne ihracatçı düşmanıyız, ne tüccar düşmanıyız" diye konuştu.

-İRAN ÜZÜMÜ

Sorman, geçen sene İran üzümü rekoltesinin bol olmasından dolayı üreticilerin ürün satamadıklarına yönelik şikayetlerin bulunduğunu hatırlatarak şöyle devam etti:

"Hani nerede satamadıkları üzüm. 242 bin rekolte tahmini yapıyorsun, 174 bin ton tescil yapıyorsun, 170 bin ton da ihracat yapıyorsun. Satılmayan üzüm nerede. Böyle manipülasyonlarla Türk üzümünün bir yere varması mümkün değildir. Bunlar çiftçiyi mahvettikleri gibi hem de kendi meslektaşlarını mahvetmektedirler. Niye mahvetmektedirler, Türkiye'deki rekolteyi fazla görünüp ihracatçılarının birbiri ile arasındaki müşterileri çekebilmek için fiyat indirimine gitmektedirler. Ürün bol şeklinde politikalar yapıp, hem çiftçiyi yıldırmak hem de ihracatçılar kendi aralarında birbirlerini yıldırmak için bu manipülasyonları yapmaktadırlar. Bunların mutlaka ve mutlaka cezalandırılması gerekmektedir. Bunu hem ticaret mahkemeleri hem rekabet kurulunun hem hükümetin mutlaka ve mutlaka ele alması gerekmektedir."

Geçen sene yapılan yanılma oranının ortaya koyulduğu zaman yapılan tahminin otomatik olarak 236 bin tona gerilediğine dikkat çeken Sorman, 328 bin tonun yüzde 30'unu yanılma payı olarak kabul edildiğini zaman rekolte tahmin açıklaması yapan grubun rakamın 236 bin ton olduğunu söyledi. Kendilerinin geçen seneden itibaren rekolte tahmin açıklamama kararı aldıklarının altını çizen Sorman, üreticilerin tarlasından ve bağından çıkan ne çıktığını gayet iyi bildiğini söyledi.

Sorman, üreticilere yaptığı öneride ürünlerini ihtiyaçları kadar satmalarını istedi, kesinlikle emanete mal vermemeye davet etti. Sorman, fiyatların yukarıya çıkacağını iddia etti.

Rutubetten dolayı görülen hastalıkların rekolteyi etkilediğini söyleyen Sorman, "Mantar hastalığı ve bityo dediğimiz hastalık hepsi mevcuttur rutubetten dolayı. Rekolteyi de bu hastalıklar büyük ölçüde aşağı çekmektedir. Bizim gördüğümüz hastalıklar rekolteyi hızlı bir şekilde aşağı çekmektedir, geçen seneden yüzde 10 dolayında bir fazlalık olabilir. Gerçekleşen 175 bin ton tescil üzerinden konuşuyorum. Onların tahmin ettikleri rekolteden değil. Onların geçen sene tahmin ettiği rekolte bu sene bile gerçekleşmez" diye konuştu.

-Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman röportaj

2014 üzüm rekolte tahmini -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 2014 üzüm rekolte tahmini - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.

  • Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı
    02:26 Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı

    Uşak'ın Fatih Mahallesi'nde meydana gelen kazada, minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı. Kazada karı koca yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Yaralıların durumu iyi olduğu belirtilirken, polis ekipleri kazayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık
    01:57 Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık

    Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar, Fenerbahçe ile oynadıkları zorlu maçta dayanma güçlerini sonuna kadar kullandıklarını belirterek, penaltı atışlarına kalmasının futbolcuların becerisine bağlı olduğunu söyledi. Mendilibar ayrıca, Avrupa kupalarında yarı finale kalmanın kendisini şanslı hissettirdiğini ve penaltılara bakmadığını ifade etti.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.


Advertisement