2014 Yerel Seçimleri - Son Dakika
Politika

2014 Yerel Seçimleri

2014 Yerel Seçimleri

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan: "Sadece geçersiz sayılan 124 bin oy değil, bütün 25 ilçedeki oylar sayılmasını talep ediyoruz" "Seçimin iptali olağanüstü müracaat yoluyla ilgili bir konudur.

03.04.2014 17:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, İl Seçim Kuruluna yapacakları itirazda sadece geçersiz sayılan 124 bin oy değil, bütün 25 ilçedeki oyların sayılmasını talep edeceklerini söyledi.

Tezcan, partilerinin Ankara İl Başkanı Zeki Alçın ile düzenlediği basın toplantısında, 30 Mart seçimlerinden bu yana özellikle Ankara'da yoğun bir mesai harcadıklarını belirtti.

Daha önce toplantıyı CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş ile düzenleyeceğini dile getiren Tezcan, ancak Yavaş'ın sayımlarla ilgili çalışmasının uzaması üzerine toplantıya katılamadığını bildirdi.

Ankara'da bugüne kadar yaptıkları ve yapacaklarıyla ilgili net bilgiler paylaşmak üzere toplantıyı düzenlediğini anlatan Tezcan, "3 milyonun üzerinde oy kullanılan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde ciddi tereddütler ortaya çıktı. Özellikle, 20 bin ile 30 bin arasında oy farkıyla AK Parti adayının kazandığı yönünde açıklamalar yapıldı. Seçim gecesi adayımızın Mansur Yavaş'ın 27 bin 500 oyla seçimi kazandığına yönelik açıklamaları var. Yani seçim tabiri caizse gitti, geldi ve bu çerçevede son bilgiler doğrultusunda itirazlar yaptık" dedi.

Kendilerinin öncelikle 25 ilçede sandıklar bazında tespit ettikleri yanlışlıklar konusunda ilçe seçim kurullarına itirazlarda bulunduklarını ifade eden Tezcan, bu itirazlarının normal takvim gereği bugün saat 17.00'de sona erdiğini hatırlattı.

Bazı ilçe seçim kurullarının bugünü beklemeden birleştirme tutanaklarını hazırladığını savunan Tezcan, sandık sonuç tutanaklarına yaptıkları bir kısım itirazlarının ise reddedildiğini belirtti.

Bu reddedilenlere ilişkin de il seçim kurullarına itirazlarda bulunduklarını vurgulayan Tezcan, bu başvurularının ise sürdüğünü dile getirdi.  Tezcan, şöyle devam etti:

"Bunun dışında il seçim kuruluna bugün İl Başkanlığımızın yapacağı iki önemli itiraz var. Bunun hazırlıklarına tamamladık. Şimdi il başkanımız bu itirazı yapacak. Bu itirazlardan biri, birleştirme tutanaklarına itiraz. İlçe seçim kurulları, büyükşehir belediye başkanlığı seçimlerinde sandık sonuç tutanaklarını bir birleştirme tutanağına geçiriyor. O birleştirme tutanağında her ilçede büyükşehir belediye başkan adaylarını kaç oy aldığı, her ilçe bazında ortaya çıkıyor. Sonra bu ilçe birleştirme tutanakları il seçim kurulları tarafından bir il birleştirme tutanağına dönüştürülüyor ve büyükşehir belediyesi düzeyinde il bazında hangi partinin ne kadar oy aldığı bu aşamada ortaya çıkıyor. İlçe birleştirme tutanaklarının düzenleneceği günün son günü bugün."

İlçe birleştirme tutanaklarının oluşturulmasında iki önemli hatanın olduğunu tespit ettiklerini savunan Tezcan, sandık kurulu tutanakları ve sandık sonuç tutanaklarının ilçe birleştirme tutanaklarına geçerken, çok sayıda yanlış yapıldığını ileri sürdü.

"AK Parti oyunu tutanaktan, birleştirme tutanağına yazarken, daha yüksek yazılan sandık sonuç tutanakları var çok sayıda, CHP oylarının da daha düşük geçirildiğini görüyoruz" diyen Tezcan, bunların doğrudan doğruya seçimin sonucu etkileyecek eksiklikler olduğunu söyledi.

İkinci önemli hatanın da bunların toplamları olduğunu ileri süren Tezcan, "Her ikisini düzeltmeye dönük, bugün il seçim kuruluna, 25 ilçemizle ilgili itiraz dilekçelerimiz var. İl  başkanımız o dilekçeleri delilleriyle belgeleriyle il seçim kuruluna verecek. Birleştirme tutanaklarına itiraz ediyoruz, ikinci itirazımız bu" dedi.

-"124 bin oyun geçersiz kılındı"

Tezcan, bir başka itiraz konularını da aktarırken, Ankara'da "124 bin oyun geçersiz kılındığını" iddia etti.  Tezcan, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Bu geçersiz oylarda özellikle ilçe seçim kurulları ve sandık kurullarının oy kullanma sırasında kabinleri ayırmadan, seçmeni yeterince bilgilendirmeden, farklı oy pusulalarının mavi zarfa girmesini önleyecek yeterli önlemi almadan, 124 bin oyun iptaline sebep olduğunu tespit ettik. İptallerin yüzde 90'a yakın oranı muhtarlık oy pusulalarının mavi zarfın içine koyulmasından kaynaklı. Daha önce YSK'nın, emsal kararları da var. Oy kullanma sürecinde YSK'dan başlamak üzere, ilçe seçim kurulları ve sandık kurulları seçmenin doğru şekilde oyunu kullanabilmesi için gerekli önlemleri almak zorunda. Bunu YSK bu hatanın kusuru kendilerinden kaynaklandığını fark ettiği için, 30 Mart günü saat yarım ile bir arasında yani oyların yarısından fazlasının kullanıldığı sıra sandık kurullarını ve ilçe seçim kurullarını mesajla uyarma ihtiyacı hissediyor. Bu uyarıda 'muhtarlık oy pusulalarının mavi zarfa girmemesi için gerekli önlemleri alın' deniliyor. Bu uyarının yapıldığı an oyların yüzde 50'den fazlasının kullanıldığı dönem. Eğer aradaki fark, iptal edilen oylar açısından seçimin sonucunu etkilemeyecek bir fark olsaydı, problem olmayacaktı."

Bu 124 bin oyun seçimin sonucunu etkileyecek oyun yaklaşık 4 katı olduğunu değerlendiren Tezcan, "Dolayısıyla bu çerçevede bütün ilçelerdeki oyların yeniden sayılıp, yeniden değerlendirilmesi ve sayımın yenilenerek birleştirme tutanaklarının yeniden yapılması gerekiyor. Bütün seçim çevrelerinde sayımın yenilenmesi doğrultusunda il seçim kurullarına bir talebimiz olacak" dedi.

Yapacakları taleplerin reddedilmesi durumunda bundan sonraki süreçte YSK'ya başvuracaklarını anlatan Tezcan, il seçim kurullarının ise pazar günü saat 17.00'ye kadar talepleriyle ilgili karar vermesi gerektiğini hatırlattı.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Tezcan, 124 bin geçersiz oyun, sayımın yenilenmesi itirazlarının gerekçesini oluşturduğunu belirterek, "Birleştirme tutanaklarıyla ilgili de iki husus söz konusu; birleştirme tutanaklarındaki toplam ve ikincisi sandık sonuç tutanaklarının birleştirme tutanaklarına doğru aktarılmaması. Bunun tek tek, 12 bin sandık sonuç tutanağının bu şekliyle kontrol edilmesi gerekiyor. Sadece geçersiz sayılan 124 bin oy değil, bütün 25 ilçedeki oylar sayılmasını talep ediyoruz" dedi.

-"Şu anda olağan itiraz yollarını konuşuyoruz"-

Tezcan, "İlçe seçim kurullarından şu ana kadar size gelen ne kadar lehinize bir oy artışı sağlandı?" sorusuna, "Net rakamı henüz veremiyoruz. Şundan dolayı; 500 oy artan bölgemiz var, 300 oy artan bölgemiz var. Bu akşama kadar devam eden incelemeler var" yanıtını verdi.

Tezcan seçimin iptali konusuyla ilgili bir soru üzerine ise, "Seçimin iptali olağanüstü müracaat yoluyla ilgili bir konudur. O farklı bir süreçtir. Biz şu anda olağan itirazları konuşuyoruz" dedi.

"Lehinize değişeceğini düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine Tezcan, "İnanıyoruz, düşünüyoruz" diye konuştu.

Tezcan, ıslak imzalı tutanaklarla yapılan itirazlardan reddedilen olup olmadığının sorulması üzerine de "Biz öncelikli olarak süreyi kaçırmayacak işlemlere bakıyoruz. Burada önemli olan o. Burada özellikle sayımlar sırasında bazı itirazlarımızın sonradan, düzeltme tutanağı hazırlanmadan ilçe seçim kurulları tarafından düzeltildiğini de gördük" dedi.

Aradaki farkla ilgili bir rakam vermek istemediklerini yineleyen Tezcan, "Ama seçim sonucunun değişeceğine inanıyoruz, 124 bin iptal edilen oyla ilgili" diye konuştu.

- Melih Gökçek'in iddiası-

Tezcan, "YSK'dan sandık kurullarına gelen SMS'ler olağanüstü itiraza yol açabilecek bir veri midir? ya da CHP'nin elinde olağan yollardan sonra olağanüstü itiraz için herhangi bir veri var mı?" sorusuna "Olağanüstü itiraz yolu da mevzuatın verdiği yöntemlerden birisidir. Ancak önce olağan itiraz yöntemlerinin belli bir noktaya gelmesi gerekir. Olağanüstü itirazla ilgili henüz bir karar vermiş, bu konuda bir adım atmış değiliz. Henüz o şamaya gelmedik ama bunların tamamı seçenekler içerisindedir"  yanıtını verdi.

AK Parti'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Melih Gökçek'in, Mansur Yavaş'ın seçilse de belediye meclisi tarafından ilk faaliyet raporunda başkanlıktan düşürüleceği iddiasının hatırlatılması üzerine ise Tezcan, "Seçildikten sonra düşünürüz onu. Seçilelim ondan sonra düşünürüz" diye konuştu.

Tezcan, bir soru üzerine de birleştirme tutanaklarının sonuçlarının bu akşam girmesi gerektiğini ifade ederek, "Ama bunlar da tabii geçici olacak. Çünkü buna bağlı olarak bizim itirazımız doğrultusunda bir toplam olacak" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2014 Yerel Seçimleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement