2014 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika
Politika

2014 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

2014 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu\'nda

MHP Trabzon Milletvekili Aydın: "Türk milletinin vicdanını kanatan subay ve astsubay intiharları derhal araştırılmalı, altında yatan sebepler her neyse ortaya çıkarılmalı ve çare bulunmalı" CHP İzmir Milletvekili Susam: "Uzakdoğu'nun lojistik üssü olduk. İthal ederek, montaj yaparak ihraç eden bir ülke.

16.12.2013 22:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MHP Trabzon Milletvekili Koray Aydın, Türk milletinin vicdanını kanatan subay ve astsubay intiharlarının derhal araştırılması, altında yatan sebeplerin ortaya çıkarılması ve çare bulunması gerektiğini söyledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji ve Milli Savunma bakanlıklarının 2014 yılı bütçelerinin görüşülmesi sürüyor.

MHP'li Aydın, her defasında son kez denilerek "bedelli askerlik" düzenlemesi yapıldığını, düzenlemede temel eğitimin kaldırıldığını ve resmen bedelli muafiyet uygulamasına geçildiğini savundu. Aydın, şunları söyledi:

"Aklına esen AKP sözcüsünün bedelli açıklaması yapması hem sayın Milli Savunma Bakanı'nı hem de beklenti içinde olan onbinlerce  genci ve bunların ailelerini zor durumda bırakmaktadır. Bedelli askerlik uygulamasının sürekli gündemde tutulması başta olmak üzere AKP iktidarının  uyguladığı milli savunma politikaları gençlerimizi askerlikten soğutmaktadır. Aralık 2013 tarihi itibariyle TSK'deki erbaş ve er sayısı 434 bin 797'dir. Oysa bugün asker kaçağı sayısı bu rakamların çok üzerindedir. Daha geçen yıl bedelli askerlikte sezon sonu kampanyasını yürürlüğe koyan iktidar bu yıl ise asker  kaçağı sayısındaki rekor artışı rekor cezalarla önlemeye çalışmaktadır."

Asker intiharlarına değinen Aydın, "Türk milletinin vicdanını kanatan subay ve astsubay intiharları derhal araştırılmalı, altında yatan sebepler her neyse ortaya çıkarılmalı ve çare bulunmalı" dedi.

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfi Türkkan, hükümetin vergi baskısı uyguladığını iddia ederek, Koç Grubu'na vergi incelemesi başlatıldığını söyledi.

Bunun nedeninin Koç Grubu'na ait bir otelin Gezi eylemlerinde polisin aşırı müdahalesiyle yaralananlara kapısını açması olduğunu ileri süren Türkkan, şöyle devam etti:

"Bu adım, Koç Grubu'na pahalıya mal oldu. Maliye Bakanlığı TÜPRAŞ ve Aygaz'dan sonra Yapı Kredi Bankası'na da kesilen 103,2 milyon liralık vergi cezasını 25,8 milyon lira daha artırdı. Bitmedi, sadece Koç Grubu'na değil, Boydak Holding'e de bir vergi denetmeni gönderdi. Niye biliyor musunuz? Koç Grubu'na yönelik vergi denetimi baskınlarının ardından Boydak Holding Koç Grubuna destek çıkmış, 'iş dünyasında düşmansın, değilsin' ayrımı yapılmamasını istemişti. Açıklamanın ardından Boydak Holding'in hükümet ile arası açıldı. Bir de üstüne üstlük Yönetim Kurulu Başkanı'nın 'dershanelerin kapatılması yanlış' diye görüş belirtmesi üzerine bu iş daha da azdı. Hükümet şimdi Boydak'tan bunun hesabını soruyor. Siz hem sanayicinin ensesinde boza pişireceksiniz hem de üretim, ihracat bekleyeceksiniz. Bu hiçbir şekilde mümkün değil."

-"Sanayi tabanı eridi"

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, AK Parti iktidarında sanayi tabanının eridiğini, üretimin niteliğinin bozulduğunu savundu.

Üretimde ara malı ithalatının öne çıktığını belirten Susam, 100 dolarlık bir mal üretmek için 2002'de 27 dolarlık ara malı ithalatı yapılması gerekirken bu rakamın günümüzde 43 dolara çıktığını ifade etti. Susam, "Uzakdoğu'nun lojistik üssü olduk. İthal ederek, montaj yaparak ihraç eden bir ülke noktasına geldik" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak, TÜBİTAK'ın 2012 kesinhesabına ilişkin Sayıştay raporunda, bazı belgeler ve defterlerin verilmediğinin, personele mükerrer ödemeler yapıldığının, araştırmalarda görev almışlar gibi gösterilip para ödendiğinin belirtildiğini anlattı.

Bu zararın toplamının 5 milyon lira olduğunu ileri süren Toprak, "Böyle bir bütçe geçemez. Bunu bir şerhle geçirelim. TÜBİTAK bütün bu hesaplarını Sayıştay'a yeniden sunsun, sorumluları bulsun, müeyyideler uygulansın ve Sayıştay Meclise bildirdikten sonra onaylayalım" diye konuştu.

CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün, savaş taraftarı olmadıklarını, ancak savaş halinde moralli orduya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un tutuklu olduğunu anımsatan Düzgün, 2005-2013 yılları arasında TSK'dan kendi isteğiyle emekli olan veya istifa eden subay sayısının 8 bin 349, astsubay sayısının 23 bin, kendi istediğiyle sözleşmesini yenilemeyen uzman erbaş sayısının 13 bin 589 olduğunu ifade etti. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2014 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İçişleri Bakanı Müfettiş Görevlendirdi, DEM Parti'den Yanıt Geldi
    23:42 İçişleri Bakanı Müfettiş Görevlendirdi, DEM Parti'den Yanıt Geldi

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.

  • Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu
    23:16 Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu

    Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Ozan Özçelik derneğin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarına göre 14 oy alan Özçelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte derneği yönetecek.

  • CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi
    22:54 CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi

    Aliağa Belediyesi CHP'li Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın ismine 'Cemil Bayık' dedi ve Gemi Söküm sektörüne 'uyuşturucu trafiğinin durağı' iddiasında bulundu.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi
    22:36 Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi "sus payı" davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi.

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.


Advertisement