2014 Yılında Gümrüklerden 7 Milyon Araç 104 Milyon İnsan Geçti - Son Dakika
Politika

2014 Yılında Gümrüklerden 7 Milyon Araç 104 Milyon İnsan Geçti

2014 Yılında Gümrüklerden 7 Milyon Araç 104 Milyon İnsan Geçti

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, 2014 yılında Türkiye gümrüklerinden 7 milyonun üzerinde araç, 104 milyon civarında da insan giriş çıkışı olduğunu, bakanlık tarafından tahsil edilen vergilerin toplamının ise 68 milyar lira olduğunu söyledi.

16.12.2014 20:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, 2014 yılında Türkiye gümrüklerinden 7 milyonun üzerinde araç, 104 milyon civarında da insan giriş çıkışı olduğunu, bakanlık tarafından tahsil edilen vergilerin toplamının ise 68 milyar lira olduğunu söyledi.

TBMM Genel Kurulu'nda, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2013 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı altıncı tur görüşmelerinde hükümet adına söz alan Bakan Nurettin Canikli, 2014 yılı 1 Ocak tarihinden bu yana Türkiye gümrüklerinden 7 milyon 667 bin aracın giriş çıkış yaptığını, bunun yanı sıra 104 milyon civarında ise yolcunun girip çıktığını açıkladı. Canikli, "Bakanlığımızca tahsil edilen vergilerin toplamı yaklaşık 68 milyar lira ki, bu toplam vergi gelirlerinin yüzde 23'üne tekabül etmektedir" dedi.

İşlem gören ihracat beyanname sayısının 2014 Ocak-Kasım rakamları itibarıyla 3 milyon 34 bin, ithalat beyanname sayısının ise 2 milyon 178 olduğunu ifade eden Bakan Canikli, "AK Parti hükümetlerinin iş başına geldiği 2002 yılı sonu itibarıyla ilk bir dakikada gerçekleşen ihracat işlemlerinin oranı, toplam ihracat işleminin yüzde 3'üne tekabül ederken bugün, 2014 itibarıyla bu oran yüzde 67'ye çıkmıştır. Yani bir dakika içerisinde ihracat işlemlerinin toplamının yüzde 67'si sonuçlandırılmaktadır. Ortalama ihracat işlemi süresi ise, yine 2002 yılında on saatin üzerindeyken bugün bu süre iki saat kırk üç dakika olarak gerçekleşmiştir" diye konuştu.

2014 yılı Aralık ayı başı itibarıyla ihracat işlemlerinin yüzde 7,1'inin kırmızı hattan geçtiğini söyleyen Bakan Canikli, "Yani zaman zaman da tartışmalara yol açan ve zaman aldığı iddia edilen bu uygulamanın oranı ihracatta toplam yüzde 7,1'dir. Aynı oran ithalat işlemlerindeyse yüzde 18,4'tür. Tabii bunlar, ülkeler itibarıyla risk faktörüne göre, mal gruplarına göre, eşya gruplarına göre değişebiliyor. Tabii, amacımız daha da hızlandırmak bu işlemleri. Bu çerçevede, şu aralar en önemli çalışmalarımızdan bir tanesi bir aracın Türkiye'ye girişi ve çıkışında 6 olan kademe sayısının 1'e düşürülmesidir. Yani bir araç Türkiye'ye girerken girişte bir kontrol yapılmakta, plakası okunmakta, sonra pasaport kontrolünden geçirilmekte, sonra tartılmakta, tescil edilmekte, muayene edilmekte ve daha sonra tekrar çıkarken kontrol edilmekte. Toplam 6 aşamalı bir denetim söz konusu bir aracın ithalat aşamasında. Şimdi bunları teke düşürüyoruz. Projenin ismi de zaten 'Tek Kapı Projesi'. Sona geldik. Uygulamayı da, inşallah, Sarp ve Kapıkule'den başlamak üzere hayata geçiriyoruz. Bununla gelen araç ya da çıkan araç tek bir peronda duracak ve bütün işlemler tek kişi tarafından yapılacak. Daha doğrusu, İçişleri Bakanlığıyla görüşmelerimiz devam ediyor. Eğer pasaport kontrolü işleminin de gümrük memurları tarafından yapılması konusunda bir mutabakat olursa o şekilde olacak. Yani tek kişi tarafından 6 işlem, tek peronda, tek durakta ve tek kişi tarafından yapılacak. Ama eğer orada bir mutabakat olmazsa yine tek durakta yapılacak fakat 2 kişi görev yapacak, pasaport kontrolü İçişleri Bakanlığı elemanları tarafından gerçekleştirilecek. Bu tamamlandığı takdirde, hem girişlerde hem de çıkışlarda işlemlerin, hem ithalat hem de ihracat işlemleri için de geçerli çok daha hızlı bir şekilde yapılması imkan dahiline girecek. İfade etmeye çalıştığım gibi, yoğunluk itibarıyla Sarp Sınır Kapısı'ndan başlıyoruz, sonra Kapıkule, Habur ve diğer kapılara bunları en hızlı şekilde yaygınlaştıracağız ve teşmil edeceğiz. Bununla ilgili tüm altyapı çalışmaları tamamlandı, şu anda fiziki çalışmalarla ilgili çalışmalarımız sürüyor" şeklinde konuştu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika 2014 Yılında Gümrüklerden 7 Milyon Araç 104 Milyon İnsan Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi
    01:24 Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi

    Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda çeşitli suçlardan aranan 9 kişi yakalandı. Operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli makamlara sevk edilirken, bazıları adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya
    23:42 DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya "müfettiş" yanıtı: Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamayın

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan "Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamamanızı öneriyoruz" ifadelerini kullandı.


Advertisement