2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika
Ekonomi

2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

Maliye Bakanı Şimşek (1): "(Yedek ödenekten aktarmalar) Bugün bir çoğunuz eleştirdiniz, gelin bu sistemi değiştirelim. 'Bu tür aktarmalar, yedeğe aktaramadan yapılır' diyelim, yapalım" "Yedek ödeneğe aktarımların tamamı Sayışta'a veriliyor, kesin hesapta açıklanıyor, Sayıştay'ın denetimine açık. Dolayısıyla.

25.11.2014 19:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yedek ödenekten aktarmalar konusunda, "Bugün bir çoğunuz eleştirdiniz, gelin bu sistemi değiştirelim. 'Bu tür aktarmalar, yedeğe aktaramadan yapılır' diyelim, yapalım" dedi.

Şimşek, Bakanlığının 2015 yılı bütçesine ilişkin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumun ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, dün Ocak ayında 15 bin öğretmen ataması yapılacağını açıkladığını hatırlatan Şimşek, önümüzdeki yıl yapılacak atamalardan aslan payını öğretmenlerin aldığını ifade etti. Şimşek, 2015'teki atamaların dağılımının ise yeni yılın başında Başbakan Davutoğlu'nun başkanlığında yapılacağını söyledi.

Kamudaki taşeron sistemine ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in başkanlığında bir çalışmanın devam ettiğini anlatan Şimşek, Maliye Bakanlığı olarak da bu çalışmaya katkı verdiklerini bildirdi.

Bakan Şimşek, yıl içerisinde yedek ödenekten aktarmalar konusundaki eleştiriler üzerine de şunları söyledi:

"Niye biz bunu kamuoyuyla başlangıç ödeneği üzerinden paylaşıyoruz da yıl sonu gerçekleşme performansı üzerinden paylaşmıyoruz? Bu, bütçenin bir yorumu fakat ben 2015'ten itibaren bu bütçe yorumunu dikkate almayacağım. Bundan sonra biz, gerçekleşme neyse onun üzerinden kamuoyuyla paylaşmamız lazım. Sayıştay ne diyorsa biz onu yapacağız. Sayıştay bir hususu eleştiriyor ve 2 yıl üst üste hemfikir değilsek, biz Sayıştay'a uyacağız. Sayıştay, 'Kanunda böyle olabilir ama bence şeffaflığın gereği, bunun böyle paylaşılması gerekir' diyor. Sayıştay burada doğru."

"Bütçe Kanunu'nun gereği bu"

Milletvekilleriyle, söz konusu konuya ilişkin kesinleşmiş olan 2013 yılı rakamlarını da paylaşan Şimşek, şunları kaydetti:

"Diyelim ki Aralık'ın son haftasına geldik, varsayalım ki TCDD'ye 5 milyar liralık ödenek verilmişti ve yine varsayalım ki bunlar bu rakamın 2 milyar lirasını harcamadılar. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yıl içinde bize, 'Ben hedeflerimin ötesindeyim, karayollarında tüneller devam ediyor, şu kadar şantiyede işim devam ediyor. Şu an itibarıyla benim şurada kullanmadığım para var, bunu bana verin' dediği zaman, ben onu nasıl yapıyorum? Önce demiryollarının parasını yedeğe alıyorum, Bütçe Kanunu'nun gereği bu. Sonra yedekten bunu tekrar aktarıyorum. Böyle olunca da yedek, inanılmaz şişmiş oluyor. Bunu bilmenizde fayda var."

Personel giderlerinde de aynı şeyin görüldüğünü dile getiren Şimşek, yedeğe aktarılan miktarın 35 milyar lira, toplam yedek ödeneğin ise 35,9 milyar lira olduğunu ifade etti. Bu rakamların detaylarını da paylaşan Şimşek, "Bugün bir çoğunuz eleştirdiniz, gelin bu sistemi değiştirelim. 'Bu tür aktarmalar, yedeğe aktaramadan yapılır' diyelim, yapalım. Bakın, sanki bir yerden bir şey kaçırmışız gibi... Bütün bu yedek ödeneğe aktarımların tamamı Sayışta'a veriliyor, kesin hesapta açıklanıyor, Sayıştay'ın denetimine açık. Dolayısıyla burada herhangi bir kayıtdışı, hukuka, kanuna aykırı bir işlem yok" diye konuştu.

"Tüm giderler bütçenin içinde ve Sayıştay'ın denetimine tabi"

Bütçe Kanunu'nda yer alan özel hesaplara ilişkin eleştirilere de cevap veren Şimşek, tüm bu giderlerin bütçenin içinde ve Sayıştay denetimine tabi olduğunu söyledi.

Konuya ilişkin rakamları da açıklayan Şimşek, Avrupa Birliği Bakanlığı'nın, AB iletişim stratejisi, öngörülmeyen faaliyetleri için kendilerinden 2,8 milyon lira istediğini ifade etti. Türkiye'nin, yurt dışındaki bu türden çabalarını desteklemek için yapılacak harcamaların Kamu İhale Kanunu'na sokulmasıyla, yapılacak işin işlevselliğini yitireceğini dile getiren Şimşek, Avrupa'da bu türden ufak tefek rakamların tamamının kamu ihale rejiminin dışında olduğunu kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı'nın, yıl içinde zaman zaman yurt dışında öngörülmeyen toplantılar yaptığını anlatan Şimşek, şöyle devam etti:

"Bunun için Dışişleri Bakanlığı'na bizim, 2015 tasarısında 2 milyon 650 bn lira para vermemizi eğer siz uygun bulmuyorsanız, Komisyonun takdirine bırakıyorum. Bu rakamların hepsi açık. 2014 yılında Avrupa Birliği Bakanlığı'na hiç verilmemiş. Yine 2014'ün 25 Kasım'ına kadar Dışişleri Bakanlığı'nın bu çerçevede harcadığı toplam para 2 milyon 150 bin lira. Devam ediyorum, AFAD... Siz de takdir edersiniz ki, şu anda yurt dışından gelen çok sayıda misafirimiz var. Uluslararası bir çok sorun yaşanıyor ve AFAD'ın müdahalesi gerekiyor. Bu çerçevede bizden 5 milyon 250 bin lira ilave para istenmiş. Bunu uygun görmüyorsanız, çıkaralım."

Konuya ilişkin Kalkınma Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'na ilişkini rakamları da paylaşan Şimşek, "Son olarak Türk Tarih Kurumu, yakın dönem tarih araştırmaları için bizden bin lira istemiş, özü bu. Şu anda 2015 için konulan para bin lira" dedi.

"Mükellef sayısında azalma olduğu iddiası doğru değil"

Mükellef sayılarıyla ilgili soruları yanıtlayan Şimşek, resen terkin edilen mükelleflerin olduğunu söyledi. Bu işleme 2005 yılında başladıklarını hatırlatan Şimşek, o yıldan bu yana resen terkin edilen gelir vergisi mükellefi sayısının 294 bin 617 olduğunu söyledi. Şimşek, bu husus dikkate alındığında, 2005 yılına oranla mükellef sayının 407 binden fazla arttığını kaydetti.

Kurumlar vergisine ilişkin rakamları veren Şimşek, "2005 yılında faal gibi görünen mükellef sayımız 593 bin 166 ama bu dönemde 315 bin 825 de mükellef terkini yapılmış. Bunu dikkate alırsanız, aslında kurumlar vergisi mükellef sayısındaki değişim, 2005 yılından bu yana 396 bin 85 kişi. Dolayısıyla mükellef sayısında azalma olduğu iddiası doğru bir iddia değildir" diye konuştu.

Taşıtlardaki tasarruf

Taşıtlardaki tasarruf konusuna da değinen Şimşek, rakam ne kadar küçük olursa olsun kamu vicdanında rahatlama sağlamaları gerektiğini vurguladı. Buradaki eleştirileri dikkate aldıklarını ve araç kiralamaları konusunda yeni düzenlemeler yaptıklarını anlatan Şimşek, bu düzenlemelerle taşıt kiralama bedellerine sınırlamalar getirdiklerini ifade etti.

"Şu anda gelip, şikayet ediyorlar biliyor musunuz? 'Biz buna sığdıramıyoruz' diye ama sığdıracaksınız" diyen Şimşek, çok açık ve net bir düzenleme yaptıklarını ve Maliye Bakanlığı'na bu konuda verilen bedel artırma yetkisini kullanmayacağını söyledi.

Bunun yeterli olmadığını dile getiren Şimşek, Taşıt Kanunu Tasarısı'nın Başbakanlık'ta olduğunu bildirdi.

Kamudaki taşıt sayılarına ilişkin eleştiriler üzerine de Şimşek, bunların yüzde 58'inin emniyet ve güvenlik birimlerine ait olduğunu söyledi. 2015 yılında alınacak araçların büyük bir kısmının ise kamunun ihtiyaç duyduğu ambulans veya arazide kullanılanlar gibi araçlar olduğunu ifade etti.

Elektrik dağıtım şirketlerinin tahsilatlarına ilişkin bir soru üzerine Şimşek, şunları söyledi:

"Özel sektör dağıtım şirketleri, elektriğin vatandaşa ulaştırılması ve tahsilatı noktasında aslında bir aracılık yapıyor. Devlet daha önce bu dağıtım ve tahsilatta etkin olmadığı için, dağıtım şirketlerinin işletme hakkını özel sektöre devretmiş. Özel sektörün topladığı elektrik paraları, özel sektör firmasına gitmiyor. Sadece yüzde 3,49'u. Yani topladığı her 100 liralık elektrik parasının sadece 3 lira 49 kuruşu şirkette kalıyor, geri kalanın tamamı kim elektriği üretiyorsa, devletse devlet, özelse özel, o şebekeye kim elektrik veriyorsa ona gidiyor. Hatta biz bu firmalara hedef vermişiz. Örnek olarak söylüyorum; Bu sene kayıp kaçak oranı yüzde 20. Önümüzdeki 5 veya 10 yıl içinde siz bunu yüzde 10'un altına indireceksiniz. İndirmediği zaman o farkı kendi cebinden ödemek zorunda."

- TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor
    01:11 Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor

    Muş'ta havaların ısınmasıyla birlikte hayvanlarını meralara çıkarmaya başlayan besiciler, 40 bin lira maaş vermelerine rağmen çoban bulamıyor. Gençlerin kırsal bölgelerden şehirlere göç etmeyi tercih etmeleri, Muş'un besicilik anlamında iş gücü eksikliğine yol açıyor. Muş'un besicilik geleneğini sürdürmek ve sektörün geleceğini güvence altına almak için çoban bulma sorununun etkili bir şekilde ele alınması gerektiği belirtiliyor.

  • Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor
    01:09 Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor

    Türkiye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın açıklamalarına göre 12 Nisan tarihinde günlük elektrik üretiminin yüzde 78,5'i yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılandı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye'nin cari açığı azaltma, enerji arz güvenliği sağlama ve karbon nötr hedeflerine ulaşma konularında kritik bir rol oynadığı vurgulandı. Ayrıca, 2024 yılında lisanssız yenilenebilir yatırımlar için 7 bin 500 megavatlık ek kapasite ilan edildi ve 2035 yılına kadar güneş ve rüzgar santrallerinin devreye alınarak yenilenebilir enerjinin üretim içindeki payının yüzde 55'e yükseltilmesi hedeflendi.

  • Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?
    23:09 Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?

    Getir, son yıllarda büyük bir büyüme göstererek Türkiye sınırlarını aşmış ve Avrupa ülkelerinde de hizmet vermeye başlamıştır. Ancak son gelişmelere göre şirketin küçülmeye hazırlandığı iddia edilmektedir. Getir'in Aralık 2023'te satın aldığı FreshDirect ve Türkiye'de hizmet veren BiTaksi'yi satmayı planladığı söylenmektedir. Şirketten henüz resmi bir açıklama gelmemiştir, bu nedenle küçülme şimdilik bir söylentiden ibarettir. Getir, şu anda Türkiye, İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD'de faaliyet göstermektedir.

  • TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir
    23:09 TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir

    TOFAŞ firmasının Türkiye'de Jeep üretimine başlayabileceği ortaya çıktı. Yeni Jeep CEO'su Antonio Filosa'nın maliyetleri düşürmek adına üretimi başka ülkelere kaydırmayı planladığı ve Türkiye'nin seçenekler arasında olduğu biliniyor. Markanın 2030 hedefi ise global satışlarını 2 katına çıkarmak. TOFAŞ ile uzun süreli bir iş birliği ihtimali konuşuluyor.

  • TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor
    23:08 TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Zimbabve'de tarım sektöründe mesleki ve teknik eğitime destek amacıyla çeşitli tarım ekipmanları temin ediyor. TİKA'nın sağladığı yer fıstığı ayıklama ve mısır taneleme makineleri, Zimbabveli gençlerin mesleki eğitimlerine katkı sağlamak için kullanılacak. Proje, Zimbabve'nin tarıma elverişli topraklarında gençlerin geleceğine katkı sağlamayı hedefliyor.

  • Alanya Belediyesi'nin 1 milyar TL'den fazla borcu olduğu ortaya çıktı
    22:15 Alanya Belediyesi'nin 1 milyar TL'den fazla borcu olduğu ortaya çıktı

    31 Mart'taki yerel seçimlerde CHP'den Alanya Belediye Başkanı seçilen Osman Tarık Özçelik seçimden önce Alanya halkına verdiği sözü tuttu ve Alanya Belediyesi'nin mevcut alacak ve borç listesini kamuoyuyla paylaştı. Belediye binasına da asılan listeye göre belediyenin 1 milyar 122 milyon 258 bin 556 TL borcu dikkat çekti.

  • Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor
    21:39 Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayınladığı tebliğ tasarısının ardından KDV oranlarında artış olmadığını belirtti. Lokanta ve kafelerdeki yiyecek ve içeceklerdeki KDV oranı ise yüzde 8'den yüzde 10'a, yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkartılacak.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı
    21:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ekonomi, güvenlik, deprem, hak ve özgürlükler ile terörle mücadele başta olmak üzere acil sorunlarımıza odaklanmış bulunuyoruz" dedi.

  • IMF Raises Global Economic Growth Forecast for 2024
    20:52 IMF Raises Global Economic Growth Forecast for 2024

    Uluslararası Para Fonu (IMF), 2024 için küresel ekonomik büyüme tahminini Ocak ayındaki tahminine göre 0.1 puan artırarak %3.2 olarak revize etti. IMF'nin Nisan ayı Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, gelişmiş ekonomilerin bu yıl %1.7 büyümesi bekleniyor. Raporda, COVID-19 pandemisinin ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yanı sıra düşük üretkenlik, artan jeoekonomik parçalanma gibi faktörlerin büyümeyi olumsuz etkilediği belirtildi. IMF, 2024 yılı için küresel ekonomik büyüme tahminini ise son yılların en düşük seviyesi olan %3.1 olarak açıkladı. IMF, enflasyonun düşmesine rağmen faiz oranlarının arttığını ve yüksek borçlu gelişmekte olan ülkeler için borç dinamiklerinin daha az olumlu hale geldiğini belirterek ülkelerin mali tamponlarını yeniden oluşturmalarını önerdi.


Advertisement