2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika
Politika

2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

HDP'li Kaplan: "2013 ve 2014 yıllarında çatışmasızlık ve 'Çözüm Süreci' devam etmesine karşılık özel tim 'operasyon tazminatı' almaya devam ediyor.

03.11.2014 19:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, 2013 ve 2014 yıllarında  çatışmasızlık ve "Çözüm Süreci"nin devam etmesine karşılık özel tim personelinin "operasyon tazminatı" almaya devam ettiğini ifade ederek, "İki yıl  boşuna mı barışı yaptık?" dedi.

Kaplan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 2015 yılı bütçesinin geneli üzerinde görüşlerini ifade ederken, güvenlik harcamalarının arttığını belirterek, nereye harcama yapıldığını Meclis'in denetleyemediğini söyledi.

2013 ve 2014 yıllarında  çatışmasızlık ve Çözüm Süreci'nin devam etmesine karşılık Sayıştay raporlarında özel timlerin "operasyon tazminatı" almaya devam ettiğini ifade eden Kaplan, "İki yıl  boşuna mı barışı yaptık? Acaba bazı olaylar kasten mi çıkarılıyor, operasyon tazminatı almak için? Ben aldıkları ücret yetiyordur, çoktur' demiyorum, en çok mesai yapan kesim. Burada operasyon tazminatı demek; barış sürecinde birileri bir-iki silah tak tak edip olay çıkartıp operasyona çıkılıp para alınır. Sayıştay doyurucu açıklama yapmalı. 'Bingöl olayını soruşturun' dedik, gizlilik kararı kondu. Kim öldürdü bunları? Buna benzer olaylar var" diye konuştu.

Türkiye'nin "kırılgan 5'li"nin en kırılgan ülkesi olduğunu ifade eden Kaplan, "ılımlı ve dengeli büyüyoruz" denilerek, yüzde 4 büyüme hedefi koymanın hayal olduğunu savundu. "Hem savaş, hem seçim bütçesi yapıyoruz" diyen Kaplan, Suriye için yapılan harcama kalemini bilmediklerini, bazı belediyelerin imkanları olmamasına rağmen Suriye ve Irak'tan gelenlere yardım yaptığını kaydetti.

Kaplan, Ermenek'teki maden faciasına işaret ederek, "Bakanların görevi gidip orada kapıda cenaze çıkmasını beklemek değil. Hükümet'in Çalışma Bakanıysa iş sağlığını denetleyecek, Enerji Bakanı ise uygun değilse, maden ocaklarının ruhsatlarını iptal edecek. Gelişmiş ülkelerde bakanlar cenaze çıkmaması için çalışır, önlem alır ama bizde bakanlar cenaze almak için maden ocaklarına gidiyor. Dehşet bir enerji mafyası var, hem de uluslararası. İthal kömürün bu kadar arttığı başka ülke var mı?. IŞİD petrolü, yalanlansa da ABD ve AB'nin verilerinde resmi olarak belgelenmiştir" dedi.

Kobani'nin Türkiye'nin bütçesini, geleceğini ve kaderini belirleyeceğini, PYD'nin dünyada terör örgütü listesinde değil, özgürlük ve direniş kahramanları olarak görüldüğünü savunan Kaplan, "Hükümetinizin PYD'ye terör örgütü demesi haddine değildir, Kürt halkına hakarettir. Hükümet'in üslubu Türkiye'nin geleceği, ekonomisi için son derece tehlikelidir. Kobani'nin düşmesi sonrası Türkiye'nin nasıl etkileneceğini görüyoruz. Cumhurbaşkanı'ın 'sabır taşarsa ne olacağını ben bile tahmin edemiyorum' yaklaşım tarzı, son derece tehlikelidir. Keskin sirke küpüne zarar. Çözüm Süreci sadece AKP'nin, HDP'nin değil, 77 milyonun vicdanıdır. Bunu açık açık konuşmamız, tartışmamız lazım. Bildiğim çok şey var ama konuşmuyorum, Türkiye'nin geleceği ve demokrasisi için ama yeri geldiğinde Meclis kürsüsünden konuşacağım" diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, 2015 yılı bütçesinin geneli üzerinde görüşlerini ifade ederken, Sayıştay denetiminin yetersiz olduğunu, bütçe hakkının varlığından söz edilemeyeceğini söyledi. Ekonomide işlerin iyi gitmediğinin rakamlara yansıdığını belirten Ayaydın, bu nedenle hedeflerin revize edildiğini kaydetti. İktidarın ekonomiyi yanlış yönettiğini, sağlıksız ve sürdüremeyen politikalarda ısrar ettiğini savunan Ayaydın, temel sorunların ortadan kaldırılamadığını, yapısal reformların sürekli ertelendiğini anlattı.

2015 yılı bütçesine bakıldığında "gelir ve harcama cephesinde değişen bir şey olmadığını" ileri süren Ayaydın, "Vatandaşlarımızı 2015 yılında vergi artışları bekliyor. Hedeflerin tutmasının tek yolu KDV ve ÖTV artışıdır" dedi.

MHP Manisa Milletvekili Sümer Oral da Türk ekonomisinin en büyük sorununun cari açık olduğunu, bu giderilmedikçe diğer sorunların çözülemeyeceğini savunarak, liradan 6 sıfır atılmasının AKP iktidarı tarafından değil altyapısı önceden hazırlanmış bir adım olduğunu söyledi. Ekonomide ciddi yapısal sorunlar olduğunu savunan Oral, Türkiye'nin parası en çok değer kaybeden "kırılgan 5'li" grubunda sayıldığını, bu durumdan çıkarılmasına yönelik tedbirlerin zorunlu hale geldiğini kaydetti.

CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı ise "Önümüzdeki dönem daha zorlu geçecek. 2018-2019'a kadar dünyada toparlanma beklenmiyor. Bu Türkiye'yi de etkiler. Bu nedenle hedefler anlamsızdır. Hiçbir şey olmamış gibi büyüme hedefleri koyuyorsunuz. Ne olacak da yabancı sermaye akacak, Türk Lirası değer kazanacak? 2023 hedeflerini tutturmanız imkansız. Kamuda işçi ve memurlar merak ediyor, bu kadar az personel ödeneği artışı ne anlama geliyor? Devletin daha fazla yatırım yapacağı iklimde niye indiriyorsunuz? Bu bütçe, tıpkı diğer  bütçelerde olduğu gibi içinde bulunulan konjonktürü görmeyen ve sadece istikrar odaklıdır. Şoförü değiştirmek yetmez, 80 model arabayla gidemeyiz, arabayı değiştirmek lazım. Yeni bir ekonomik anlayışla sorunları ele almamıza ihtiyaç var" görüşünü ifade etti.

Milletvekillerinin bütçenin geneli üzerindeki konuşmaları sürüyor. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement