2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika
Politika

2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

TBMM Başkanvekili Bahçekapılı: "TBMM'ye yapılan her işlem maksimum hassasiyet çerçevesinde yapılmıştır.

04.11.2014 20:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, "TBMM'ye yapılan her işlem maksimum hassasiyet çerçevesinde yapılmıştır. TBMM'nin yaptığı her işlem, attığı her adım soru önergeleri ile sorulmaktadır. Her şey şeffaftır" dedi.

Bahçekapılı, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda TBMM'nin 2015 yılı bütçesi üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Konuşmasının başında Meclis Başkanlığını temsil etmek üzere salonda bulunduğunu ve bu konumda siyaset yapmasının mümkün olmadığının altını çizen Bahçekapılı, "Cevaplarımı kuvvetler ayrılığı ilkesine göre yapacağım" dedi.

Milletvekillerinin Meclis İçtüzüğüne ilişkin eleştirilerini hatırlatan Bahçekapılı, geçmişte olduğu gibi bu yıl da ciddi bir İçtüzük çalışması yapıldığını, ancak kurulan komisyonlarda oluşturulan metnin parti gruplarında alınan kararlarla örtüşmediği durumların yaşandığını belirtti. Bahçekapılı, "Yarın bu konuda Sayın Başkan tüzük komisyonunda yer alan üyeler ve grup başkanvekilleri ile bir toplantı yapacak. Umarım ve dilerim ki hepimizin arzuladığı İçtüzük değişikliğine kavuşabiliriz. Belki de 25. dönemden geçerli olmak üzere tüzük değişikliği yapabiliriz, zaman darlığı neticesinde" diye konuştu.

-"Masayı devirme şeklinde nitelendirebileceğim bir şeyden bahsetmek mümkün değil"

Siyasi Etik Komisyon çalışmalarına ilişkin sorulara da değinen Bahçekapılı, bu konunun da ilgili kurum tarafından görüşüldüğünü ve sonucun bütün parti gruplarına gönderildiğini belirtti. Bahçekapılı, "Siyasi Etik Komisyonu kurulması yönünde bir karar alınmış ancak hazırlanan metin grup başkanvekillerine gönderilmiş, cevaplar da gelmiş ama siyasi etik komisyonu şeklinde değil de ayrı bir kanun yaparak böyle bir kurulun oluşturulması şeklinde görüş bildirmeler de olduğu için maalesef bu da bekleme süresi içinde" şeklinde konuştu.

Bahçekapılı, yeni anayasa yapılmasıyla ilgili soruları yanıtlarken de bütün partilerin yeni anayasa taleplerini bildirdiklerini söyledi. 24. dönemin başında kurulan anayasa uzlaşma komisyonunun çalışmalarını anımsatan Bahçekapılı, "Maalesef tırnak içinde masayı devirme şeklinde nitelendirebileceğim bir şeyden bahsetmek mümkün değil. Ama bir uzlaşmazlık sonucunda bu çalışmalar da yarım kaldı. Ama hazırlanan maddeler üzerinden de Genel Kurul'da bir görüşme önerisi vardı ama bu da gerçekleşemedi" değerlendirmesinde bulundu.

Bahçekapılı, 24. dönemde soru önergelerinin sayısında ciddi bir artış olduğunu belirterek, Meclis Başkanlığı'na sorulan 489 sorunun tamamının süresi içinde cevaplandırıldığını aktardı.

- "İsteyen herşeyi belgeleriyle inceleme olanağına sahip"

Bahçekapılı, sorular üzerine Meclis TV'nin çalışmalarına ilişkin de açıklama yaptı.

Bu konudaki protokolün TRT ile TBMM arasında 1995 yılında imzalandığını hatırlatan Bahçekapılı,  şunları söyledi:

"Bu protokolün bazı noktaları geçmiş zamanlarda ihlal edilmiş ama TRT'nin talebi doğrultusunda, Meclis Başkanlığı'mıza protokol hükümlerine uyma konusunda bir istem geldiği için tekrar protoko kurallarına dönme zorunluluğu hasıl olmuştur. Ama özel günlerde Meclis TV programın başından sonuna kadar çözümlenmektedir. Dileriz, ben de dilemekteyim, halkın haber alma özgürlüğü, bilgi edinme özgürlüğü vardır. Her ne kadar internetten veya cep telefonlarından yayın yapılıyorsa da yeni tüzük de buna da bir çözüm getirilmesini ben de arzu etmekteyim."

Bahçekapılı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TBMM'deki yemin töreni sırasında korumaların Genel Kurul salonuna girdiğine ilişkin bilgilerin doğru olmadığını, kürsünün arka bölümündeki odada olduklarını söyledi.

Başkanvekili Bahçekapılı, TBMM yerleşkesinde yapılan yeni halkla ilişkiler binasına ilişkin soruları yanıtlarken de şunları kaydetti:

"TBMM'ye yapılan her işlem maksimum hassasiyet çerçevesinde yapılmıştır. TBMM'nin yaptığı her işlem, attığı her adım soru önergeleri ile sorulmaktadır. Her şey şeffaftır. Ben bu konuda, tabi ki Cemil Başkan'ın veya diğer yönetici arkadaşlarımın olduğu gibi son derece rahatsız oluyorum. Elbette ki her şeyin, bütün hizmet alımlarının, bina yapımının son derece titiz ve usulüne göre olması gerekiyor. Bu konuda belgeye dayanmadan soru sorulması Meclis'in itibarının sarsılmasına da ayrı bir gedik açmakta. İsteyen her şeyi belgeleriyle inceleme olanağına sahip."

Bahçekapılı, yeni halkla ilişkiler hizmet binasının ihalesi ve kontrolünün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerçekleştirildiğini, binanın yapım bedelinin KDV hariç, 132 milyon lira olduğunu belirtti.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in komisyonlara müdahale etmesi yetkisinden bahsedildiğini belirten Bahçekapılı, "Sayın Başkan'ın komisyonları sadece denetlemek ve uyarmak gibi bir sorumluluğu söz konusu. Komisyonlarda herhangi bir görev değişikliği yapması söz konusu değil" ifadelerini kullandı.

Bahçekapılı, Meclis Soruşturma Komisyonu'nun çalışmalarının da kendi mecrasında sürdüğünü vurguladı.

-Meclis TV'ye tepki

Bu arada, CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin ve Denizli Milletvekili Adnan Keskin, Meclis TV'nin komisyon görüşmeleri sırasında salonda olmamasına, ancak kurum temsilcilerinin milletvekillerinin sorularını yanıtladığı bölüme katılmasına tepki gösterdiler. Çetin, "Biz sorularımızı sorarken yoktunuz, cevap verilirken geliyorsunuz. Talimatla mı geliyorsunuz? Meclis TV'yi istemiyoruz" dedi. Daha sonra Meclis TV kameramanı salondan ayrıldı. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement