2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika
Politika

2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam: "Suriyeli kadınlarla yasal olmayan evliliklerin yapılması yanlıştır.

06.11.2014 18:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, "Suriyeli kadınlarla yasal olmayan evliliklerin yapılması yanlıştır. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırıdır. Türk erkekleri de mazlum konumdaki bu kadınları bu mazlumluklarından faydalanarak böyle bir istismarı yapmamalılar diyorum. Bu Türk misafirperverliğine uygun değil" dedi.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 2015 yılı bütçesinin görüşülmesi sırasında CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin, Bakan İslam'ı gazetelerde yer alan bazı açıklamalarını anımsatarak eleştirdi.

Bazı AK Parti milletvekillerinin itirazları üzerine Keskin, Bakan İslam'ın avukata ihtiyacı bulunmadığını ve kendisinin cevap verebileceğini söyledi.

Bu arada İslam açıklamalarına ilişkin bilgi verirken, Keskin'in sözlerini kesmesi üzerine, "Sayın Keskin ben sözümü bitireyim, saygısızlık oluyor biraz" dedi.

Keskin de İslam'a "Siz saygısızlık yapıyorsunuz" karşılığını verdi.

Kendisinin yaptığı açıklamanın televizyon programında yaptığı bir açıklama olduğunu belirten İslam, "Açıklama şöyle, isterseniz Anadolu Ajansı'ndan isteyip bakabilirsiniz. Ülkemizde tek eşlilik esastır. Suriye'de bu böyle olmayabilir" dedi.

Bakan İslam, Keskin'nin konuşmasını bitirmesinin ardından yaptığı açıklamada ise çocuk evliliklerini masumane görmesinin söz konusu olmadığını belirterek, "İlgili açıklamada şunu söylemiştim, bunu söylediğimi daha önce Genel Kurul'da ifade etmiştim ama tekrar ifade etmekte yarar var. Ben değil, Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan herhangi bir kadının bu şekilde düşünebileceğini zannetmiyorum, bu mevkilere gelmiş insanların özellikle" diye konuştu.

Yanlış algılamalara izin verilmemesi arzusuyla bunu tekrar ifade etmek istediğini belirten İslam, "Çocukken evlendirilen kızların anneleri de genellikle çocuk yaşta evlendirildikleri için yaptıklarının bir insanlık suçu olduğunun farkında değiller. Bunu masum bir şey zannediyorlar. Bu mahalde bir açıklamaydı. Benim duruşuma da bakarak, insanlığıma, var oluşuma bakarak bu konuda daha önce ve sonra söylediğim şeylere de bakarak, bu sözü zaten söyleyemeyeceğimi düşünmek gerekir. Bana karşı haksızlık yapmayın. Eleştiri yapın tabii ki, eleştiri iyi bir şey" diye konuştu.

Akademisyenliği itibariyle eleştirilerden ders almayı bilen bir insan olduğunu ifade eden İslam, "Ama haklı ve pozitif eleştirilerin çok daha yüksek katkılar sunacağını düşünüyorum" görüşünü paylaştı.

"Türk misafirperverliğine uygun değil diyorum"

Bakan İslam, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Suriyeli kadınların yasal eşlerin üzerine, yasal olmayan nikahlarla evlenilmesi konusu elbetteki sadece erkeklerin sorumluluğuna bırakılmış bir alan değildir. Yasalarımız bu konuyu zaten düzenler. Ama benim orada söylediğim şey, sizin son derece desteklemeniz gereken bir şey, insanların manevi dünyalarında buna yer olmaması gerektiğini söylüyorum.

Bizim geleneksel misafirperverliğimiz, bize muhtaç olmuş insanlara karşılık bekleyerek yardım etmeyi kabul etmez. Yapmayın bunu diyorum. Bu kadınların karnını doyurmak için, onlara bir barınak vermek için onları illegal olarak, o kelimeyi söylememiştim orada ama keşke söyleseymişim, çünkü her cümlenizin altından da bir şey çıkarılabileceğini tahmin etmiyorsunuz, özellikle doğru bir şey söylediğinizi düşündüğünüz zaman. İllegal olarak burada ekliyorum şimdi, bu kadınlarla yasal olmayan evliliklerin yapılması yanlıştır. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırıdır. Türk erkekleri de mazlum konumdaki (inşallah bunu da farklı bir yere çekmezsiniz) bu kadınları mazlumluklarından faydalanarak böyle bir istismarı yapmamalılar diyorum. Bu Türk misafirperverliğine uygun değil diyorum."

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay da, konuşması sırasında İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa'ya postallarıyla girerek ağır tahrik taşıyan ve küstahlık gösteren davranışlarını şiddetle ve ve nefretle kınadı.

Daha sonra İslam, verilen arada Adnan Keskin'in yanına giderek katıldığı programda yaptığı açıklamayı okudu. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement