2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika
Ekonomi

2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu\'nda

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: (2) "Yırca’da kurulması planlanan termik santralden elde edilecek enerjinin doğalgaz ithal etmeme karşılığı yıllık 230 milyon dolar" "(Ermenek'teki maden kazası) Madende, eski ocakla yeni ocak arasında mesafenin 25 metreden daha fazla yakın olmaması gerekirken, bu mesafenin 6 7 metre olması suçtur.

14.11.2014 03:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma Yırca'da kurulması planlanan termik santralden elde edilecek enerjinin doğalgaz ithal etmeme karşılığının yıllık 230 milyon dolar olduğunu söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bakanlığının bütçesi üzerinde yapılan görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Yıldız, Türkiye'de 2002 yılında 92 milyon olan zeytin ağacı sayısının, AK Parti iktidarı ile 170 milyona ulaştığını kaydetti. Yıldız, sadece TKİ'nin, boşalttığı kömür ocaklarına binlerce zeytin ağacı diktiğini, şu anda bu alandan zeytin yağı elde edildiğini vurguladı.

Soma Yırca'da kurulması planlanan termik santrale de değinen Yıldız, "yalnızca burada santralden elde edilecek enerjinin doğalgaz ithal etmeme karşılığının yıllık 230 milyon dolar" olduğunu ifade etti.

-"Sayın Kılıçdaroğlu, Darkale'de madene inmişti"-

Milletvekillerinin eleştirilerin yanıtlayan Yıldız, kendisinin her yılbaşı ve ramazan ayında maden ocaklarına gittiğini anımsatarak, şunları söyledi:

" Eynez'de de iftara gidebilirdim. Buna siyasi bir konu olarak yüklenmek, belden aşağı vurmaktır. Bir örnek vereceğim ama bunu istediğim için değil, yalnızca cevap vermek zorunda kaldığım için söyleyeceğim. 1 Ocak 2011 tarihinde, Sayın Kılıçdaroğlu, Darkale'de madene inmişti. Burası Uyar Madenciliğe aitti. Bunu bildiğim halde hiç örnek olarak kullandığımı gördünüz mü? Siyasette ilkeli davranmak gerekir. Biz siyaseti saygın, kaliteli hale getirmek istiyoruz. Ben bu toplantıdan sonra bu örneği artık vermeyeceğim. Sayın Kılıçdaroğlu, iyi niyetle oraya bir yılbaşında gitti. Oraya gitmekle doğru bir iş yaptı. İyi niyetle yapılan ziyaretin istismarı yapılır mı? Aynen benim, Işıklar Ocağı'na gittiğimi sizlerin ayıpladığı gibi..."

-"Penaltılık bir faul var burada"-

Taner Yıldız, komisyonda, Ermenek'te maden ocağındaki kazayla ilgili, ocağın üç boyutlu maketi üzerinden komisyon üyelerine bilgi verdi.

Madende, eski ocakla yeni ocak arasında mesafenin 25 metreden daha fazla yakın olmaması gerekirken, bu mesafenin 6-7 metreye indirilmesinin suç olduğunu belirten Yıldız, "Bu suçta kamu ya da özel sektörden, kimin imzası varsa, bunun hesabını verir. Penaltılık faul var burada. Bu kabul edilemez bir hatadır" değerlendirmesinde bulundu.

- Melda Onur ile Yıldız arasında tartışma-

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, Yıldız'ın yanıtlaması istemiyle, Erzurum'un Aşkale ilçesinde gölette boğulan 5 TEDAŞ işçisiyle ilgili TBMM Başkanlığı'na soru önergesi sunduğunu anımsattı. Bakanlıktan, özelleştirmeden dolayı söz konusu soruların Maliye Bakanlığı'na yöneltilmesi gerektiği yönünde cevap geldiğini anlatan Onur, Yıldız'a bu cevaptan dolayı tepki gösterdi.

Taner Yıldız ise soruların Maliye Bakanlığı'na yöneltilmesi gerektiğin yineledi. Bunun üzerine Yıldız'ın oturduğu sıraya doğru yürüyen Onur, "Evet ben cahil olabilirim ama siz de sorumsuzsunuz" dedi. Yıldız ise Onur'u yerine oturması konusunda uyardı. Bu arada bazı AK Parti'li milletvekilleri Onur'a tepki gösterdi.

-"Sabaha kadar sürse de bütün soruları yanıtlamak istiyorum"-

Taner Yıldız'ın, milletvekillerinin sorularını yanıtlamak için ek süre istemesi de tartışmaya neden oldu. Yıldız, kendisine toplantı boyunca 120 soru yöneltildiğini, sabaha kadar sürse de bütün soruları yanıtlamak istediğini söyledi.

CHP'li bazı milletvekillerinin tepkisi üzerine Yıldız, "Bazı arkadaşların, soru sorduklarındaki özgüvenlerini, cevapları dinlerken kaybettiğini gördüm. 'Sorularımıza cevap vermiyorsun' diye itham edilmektense, 'çok cevap veriyorsun' diye eleştirilmeyi tercih ederim" diye konuştu.

Görüşmelerin ardından, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile bağlı kurumların 2015 yılı bütçeleri kabul edildi.

- TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement