2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika
Politika

2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

CHP Ankara Milletvekili Çetin: "Bir yerden bir yere giderken verimli tarım arazileri üzerindeki yapılardan rahatsızlık duyuyorum.

14.11.2014 18:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, iktidarın tarım arazilerinin korunması konusunda yetersiz kaldığını belirterek, "Bir yerden bir yere giderken verimli tarım arazileri üzerindeki yapılardan rahatsızlık duyuyorum. Bakanlığınız bu konuda yasal yetkilerini kullanmaktan kaçınıyor mu? Neden en verimli tarım arazilerine binalar yapılır da siz sessiz kalırsınız?" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bağlı kuruluşların 2015 yılı bütçesinin görüşmeleri sürüyor.

CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın bütçe üzerine yaptığı konuşmada, hükümetin tarım politikalarını eleştirerek, bu politikaları bir başarı gibi gösterebilmenin kabul edilebilir olmadığını savundu.

Tarım ve hayvancılık alanında çeşitli verileri de aktaran Günaydın, Çin'in reddettiği GDO'lu ürünlerin Türkiye'ye kolaylıkla girdiğini ileri sürdü. Günaydın, GDO'lu ürünlerdeki yasaklı genleri tespit edecek yeterli olanaklara sahip laboratuvarların da olmadığını savundu.

-"Yan yana koyalım, bir soralım bu hangi balıktır diye, ayıramazlar"

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da balıkçılık ve su ürünlerine ilişkin işlerin daha önce Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nca yürütüldüğünü daha sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nün kurulduğunu hatırlattı. Türkiye'nin üç tarafının denizlerle çevrili olduğunu belirten Kaplan, "Hala AB'nin balıkçılık faslı olan 13 nolu faslından çakıyoruz. Yazmışsınız, 'siyasi'. Balığın neresi siyasi bana anlatır mısınız?" dedi.

Bakanlık bürokratlarının balıkların türlerini bile tanımadığını ileri süren Kaplan'ın, "Yan yana koyalım, bir soralım bu hangi balıktır diye, ayıramazlar. Onun için kutluyorum Genel Müdür'ü, eğitimlere başlamış, balıkları, denizleri tanıtıyor" şeklindeki sözleri gülüşmelere neden oldu.

Kaplan'ın konuşmasının sonunda, "Söyleyeceğim içimde kalmasın; domuzlar Bebek'te sahile, boğaza inmiş. Vallahi Kasımpaşa'ya ulaşırsa sizin akıbetinizi bilmem. ya domuz eylem planı hemen çıkarın..." şeklindeki sözlerini de milletvekilleri gülerek karşıladı.

Kaplan sözlerini  bazı şairlerin eserlerindeki zeytin ağaçlarından bahsedilen dizeleri okuyarak tamamladı.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, tarım alanındaki istihdam sıkıntılarına değindi.

-"Atama bekleyen ziraat mühendisleri iyi haber bekliyor"

CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz de konuşmasında atama bekleyen ziraat ve gıda mühendisleri ile veterinerlerin durumuna değinerek, bu kesimlerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı'ndan iyi haberler beklediğini söyledi.

Demiröz, komisyon aşamasında olan zeytincilikle ilgili yasal düzenlemenin yakın zamanda gündeme geleceğini de hatırlatarak "Zeytincilik yasasıyla ilgili Sayın Bakanın bize destek çıkmasını istiyorum" dedi.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer ise Gaziantep'in tarım ve hayvancılık alanındaki başarılı projelerin olumlu sonuçlarının en iyi görüldüğü kentlerden biri olduğunu belirtti. Tarım, hayvancılık ve sanayi atılımlarının koordineli şekilde yürütüldüğünü ifade eden Koçer, bunun için bakanlık mensuplarına ve katkıda bulunanlara teşekkür etti.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin de konuşmasında tarım ve hayvancılık sektöründeki kişilerin Türkiye'nen en yoksul kesimlerinden birini oluşturduğunu, ekonomik sıkıntılar nedeniyle banka borçları ve ipotekler altında ezildiklerini kaydetti. "Bu kesim borçlu, bu kesim örgütsüz" diyen Çetin, istihdamın da büyük ölçüde kayıtdışı olduğuna işaret etti.

Çetin, tarım arazilerinin korunmasının önemine de değinerek, "Bir yerden bir yere giderken verimli tarım arazileri üzerindeki yapılardan rahatsızlık duyuyorum. Bakanlığınız bu konuda yasal yetkilerini kullanmaktan kaçınıyor mu? Neden en verimli tarım arazilerine binalar yapılır da siz sessiz kalırsınız?" diye sordu.

-"Zeytin ağacının altında maden varsa o madeni orada mı bırakacağız?"

AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir konuşmasında Soma'nın Yırca Köyü'nde termik santral yapımı için zeytin ağaçlarının kesilmesine değindi. Aydemir, "Yırca Köyü'nde 5 bin tane zeytinağacı kesildi. Ama o zeytin ağacının altında maden varsa o madeni orada mı bırakacağız?  Bu ülke bizim hep birlikte kalkınıyoruz. Zeytin kanununu çıkaralım yerin altında değerli maden varsa, 5 bin tane ağacın yerine 15 bin tane ağaç dikme şartı getirip, o madeni de çıkaralım"

Muhalefet partisi milletvekillerinin Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın maliyetinden bahsederek bunu tarıma harcanan paralarla kıyasladıklarını belirten Aydemir, "Bu muhabbeti artık bitirmek lazım. Bizler 2002 yılına kadar iktidar olmadık, hiç Çankaya Köşkü muhabbeti yaptık mı? Bu, hepimizin sarayı" ifadelerini kullandı. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Diyarbakır Sur Belediyesi'nde Atatürk ve Erdoğan'a hakaret soruşturması başlatıldı
    14:54 Diyarbakır Sur Belediyesi'nde Atatürk ve Erdoğan'a hakaret soruşturması başlatıldı

    Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Sur Belediyesinde mazbata töreni sonrasında, makam odasındaki Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğraflarına yönelik hakaret içeren sözlere ilişkin soruşturma başlattı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise mülkiye müfettişinin görevlendirildiğini bildirdi.

  • CHP Milletvekili Aşkın Genç, MHP'li Milletvekillerine Yanıt Verdi
    14:52 CHP Milletvekili Aşkın Genç, MHP'li Milletvekillerine Yanıt Verdi

    CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, iptal edilen Kayseri Pınarbaşı seçimleri ile ilgili MHP'li milletvekillerinin CHP'ye yönelik sözlerine sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile yanıt verdi. Genç, milletin iradesiyle zıtlaşmaya ve hesaplaşmaya çalışanların hiçbir şart ve koşulda başarılı olmalarının mümkün olmadığını belirtti.

  • Ömer Çelik: Atatürk ve Erdoğan'a hakaret içeren sözlere karşı duracağız
    14:52 Ömer Çelik: Atatürk ve Erdoğan'a hakaret içeren sözlere karşı duracağız

    AKP Genel Başkan Yardımcısı ve parti sözcüsü Ömer Çelik, Diyarbakır'ın Sur Belediyesi'nde DEM Parti'lilerin Atatürk ve Erdoğan'a hakaret içeren sözler söylediği iddialarına tepki gösterdi. Çelik, bu çirkin yaklaşımlara karşı tavrın ve duruşun nettir. Cumhuriyet ve demokrasi değerlerini savunmaya devam edeceklerini belirtti.

  • Özgür Özel:
    14:52 Özgür Özel: "Nüfusun Yüzde 65'ine, Bu Salonda Bulunan 408 CHP'li Belediye Başkanı Hizmet Edecek"

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisi tarafından düzenlenen “İktidar Yolunda CHP Belediyeciliği Çalıştayı”nda “Hep beraber, başımızın üzerindeki yüzde 25’lik cam tavanı tuzla buz ettik. Artık nüfusun yüzde 65’ine, bu salonda bulunan 408 CHP’li belediye başkanı hizmet edecek" dedi.

  • Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, CHP Yerel Yönetimler Çalıştayı'na katıldı
    14:48 Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, CHP Yerel Yönetimler Çalıştayı'na katıldı

    Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, CHP Genel Merkezi'nin düzenlediği Yerel Yönetimler Çalıştayı'na katıldı. Çalıştayda, seçim sürecindeki başarılı deneyimler ve CHP'li belediye başkanlarının yapacağı çalışmalar ele alınıyor.

  • Kayseri'de İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları protesto edildi
    14:47 Kayseri'de İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları protesto edildi

    Kayseri Filistin'le Dayanışma Platformu üyeleri, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını protesto etmek için Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi. Platform üyeleri Filistin bayrakları ve 'Şehitlerimiz ve Filistin için meydandayız' yazılı pankart açtı. Genç İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı Kayseri Şube Başkanı Önder Bulut, İsrail'in Gazze'de devam eden saldırılarını kınayarak Filistin'in yanında olduklarını belirtti.

  • Beypazarı Belediye Başkanı Şehit Ailelerini Ücretsiz Misafir Edecek
    14:45 Beypazarı Belediye Başkanı Şehit Ailelerini Ücretsiz Misafir Edecek

    Beypazarı Belediye Başkanı Dr. Özer Kasap, tüm şehit ailelerini konaklama yemek dahil Beypazarı'nda ücretsiz misafir edeceklerini duyurdu. Başkan Kasap, ayrıca gazilere de yüzde 50 indirimli konaklama imkanı sağlanacağını belirtti.

  • CHP Milletvekili Gizem Özcan, Turist Rehberliği Meslek Kanunu'nu eleştirdi
    14:38 CHP Milletvekili Gizem Özcan, Turist Rehberliği Meslek Kanunu'nu eleştirdi

    CHP Muğla Milletvekili Gizem Özcan, TBMM'de kabul edilen Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'nda yapılan değişiklikleri eleştirerek, turizm sektörünün taleplerini ciddiye almayan iktidar anlayışını eleştirdi. Özcan, turizm gelirinin artırılması ve sektörün desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, kanunda yapılan düzenlemelerin Anayasa'ya ve dernek kurma özgürlüğüne aykırı olduğunu belirtti ve Cumhurbaşkanına hakaret suçunun turizmle ilgili bir kanunda yer almasını eleştirdi. Özcan ayrıca, yeni düzenleme ile Türkçe rehberlik adı altında yabancı dil şartının kaldırılmasının rehberlerin ücretlerinin düşmesine neden olacağını ifade etti.


Advertisement