"YHT'yi Japon Filmlerinde İzliyorduk, Şimdi Ülkemizde Görüyoruz" - Son Dakika
Politika

"YHT'yi Japon Filmlerinde İzliyorduk, Şimdi Ülkemizde Görüyoruz"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü komisyonda AK Parti'li Aydemir ile CHP'li milletvekilleri arasında tartışma yaşandı.

18.11.2014 19:01  Güncelleme: 00:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir ile CHP'li milletvekilleri arasında tartışma yaşandı.

Aydemir'in, "Yüksek Hızlı Treni Japon filmlerinde izliyorduk, şimdi ülkemizde görüyoruz, biniyoruz. Eskiden uçağı havada görürdük, şimdi biniyoruz" sözlerine, CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, "Doğru, eskiden taş devrinde yaşıyorduk, şimdi uçağa biniyoruz" yanıtını verdi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın 2015 yılı bütçesi üzerinde milletvekilleri söz aldı.

İktidar ve muhalefet milletvekilleri, illerinin karayolu, havayolu ulaşım sorununu dile getirdi; Ermenek'teki maden kazası nedeniyle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'a başsağlığı diledi.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, taşeron işçilik sistemini gündeme getirdi, taşeron işçilik sistemi nedeniyle Soma ve Ermenek'teki maden kazalarının meydana geldiğini söyledi.

Çetin, Karayolları Genel Müdürlüğü'ndeki 8 bin 740 işçinin kadro sorununun giderilmesini istedi.

Çayyolu Metrosu'nu da gündeme getiren Çetin, "Metro istasyonlarının yanında yeteri kadar araba parkı yok ve ring seferleri de yeterli değil. Benim evim istasyona 3.5 kilometre uzaklıkta; ring otobüsüne bindim, ring beni ancak 1.5 saatte evime bıraktı. Çayyolu, Ümitköy tarafındaki yurttaşlar keşmekeş içerisinde evine gitmeye çalışıyor" dedi.

Çetin, gazeteci Fatih Altaylı'nın 3. havalimanı ile ilgili yazısından sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından aforoz edildiğini iddia ederek, "Aforoz edilmesinin nedeni, Altaylı'nın 3. havalimanının yapıldığı alanın bataklık olduğunu yazması mı?" diye sordu.

AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak'ın, "ihale fesh olursa zil takıp oynayacaklar" sözleri üzerine, CHP'li milletvekilleri, "yeşil alan kurtulacağı için sevineceğiz" dedi.

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, TİB'in feshedilip yetkilerinin MİT'e devredileceğine ilişkin iddialar olduğunu iddia ederek, Bakan Elvan'dan bu konuya açıklık getirmesini istedi.

"Bugün asgari ücretliler havayolunu kullanıyor"

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdülkerim Gök, havayolu sektöründe yapılan atılımları dile getirerek, "Eskiden herkes uçağa binemezdi ama bugün asgari ücretliler havayolunu kullanıyor" dedi.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, bir internet sitesine Meclis bağlantısı üzerinden girmek istedi ancak giremedi. Kaplan, bunun nedenini sordu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Şırnak'a gelmeden önce yol yapıldığını belirterek, "O yolu kısa sürede yaptınız. 3 ayda hıyar yetişmiyor, nasıl 3 ayda duble yol yapılacak? Şimdi yol yok, yol yağmurda gitti. El insaf. İnce asfalt olmaz, kalın asfalt olması lazım" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, 3. havalimanı projesini gündeme getirerek, iktidar milletvekillerine, "Bize cevap vermeden önce lütfen, ne olur Sayıştay'ın belgelerine, raporlarına bakın" dedi.

Mavi akım projesinde rüşvetten ve ihaleye fesat karıştırmaktan yargılanan işadamının Türkiye'nin en büyük projesinin ihalesine nasıl katılabildiğini soran Erdoğdu, "Projede pist seviyesi 30 metre düşürüldü. Nasıl olur da ihaleden sonra pist seviyesi 30 metre düşebilir? 'Bu parayı biz Hazine'ye ödeyeceğiz' diyor ama 2 milyar Avro fazla ödeme sözkonusu olacak o zaman. Cumhurbaşkanı 'vatandaşın cebinden para çıkmayacak' diyor ama 46 milyar lirayı kim ödeyecek?" diye konuştu.

CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, Ankara İstanbul arasındaki yeri karayolu projesinde bir kısaltmanın sözkonusu olduğunu belirterek, "Bu kısaltma neden hızlı tren projesinde yok, hızlı tren neden Eskişehir'den geçiyor?" diye sordu.

- "Yolsuzluk yapanın Allah belasını versin"

AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, "Hep yolsuzluk deniyor? Bu kadar yol, havaalanı, hızlı tren yapılmış, acaba nasıl yapılıyor bunlar? Bazen yolsuzluk diyen kişilerle aynı ülkede mi yaşıyorum diye düşünüyorum. Yüksek hızlı treni Japon filmlerinde izliyorduk, şimdi ülkemizde görüyoruz, biniyoruz. Bunlar yetmedi, Marmaray'ı, 3. köprüyü yapıyoruz. 4 gidiş ve geliş var, ortasında da raylı sistem var. Bunları insanımız daha rahat etsin diye yapıyoruz" dedi.

CHP'li Erdoğdu'nun, "Bunları biz demiyoruz, bunlar Sayıştay raporlarında var" sözleri üzerine, Aydemir, "Karalama yapmayın; hesap yapan, eli kalem tutan kişilersiniz, yolsuzluk varsa gidersiniz savcılığa" karşılığını verdi. Aydemir, Erdoğdu'nun laf atmaya devam etmesi üzerine, "Hukuk düzenimiz var. Buraya gelip her bakan aleyhinde konuşuyorsunuz, bakanın cevabını dinlemeden gidiyorsunuz. İçinizden bile olsa teşekkür edin. Havayolunu halkın yolu yaptık. Eskiden uçağı havada görürdük, şimdi biniyoruz" diye konuştu.

Aykut Erdoğdu bu sözlere, "Doğru, eskiden taş devrinde yaşıyorduk, şimdi uçağa biniyoruz. Sayenizde üç tarafımız denizlerle çevrili, onu da ihale edersiniz artık" cevabını verdi.

Karşılıklı laf atma sırasında AK Parti"li Aydemir'in, "Yolsuzluk yapanın Allah belasını versin" sözleri üzerine, CHP sıralarından "amin" denildi.

"Eğer TİB suistimal edilmişse..."

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, TİB'in kurulmasının doğru bir operasyon olduğunu, ancak sonrasında yaşananların doğru olmadığını söyledi.

TİB'in kapatılarak MİT'e devredilmesi ile ilgili altyapı çalışması olup olmadığını soran Aksünger, "Bu yapabilir mi, bunun dünyada bir örneği var mı? Eğer TİB suistimal edilmişse, yargı var, oraya gidilir orada düzenlenir ama neden yorgan yakılıyor. Birebir montaj yapılmışsa, bunlar ortaya çıkar. Bunu TİB'e mal edip, kurumu tarumar etmek olur mu? MİT istihbarat kurumu değil mi, neden oraya devrediliyor?" diye sordu.

Aksünger, Türkiye'nin internet hızında dünyada 61. sırada olduğunu belirterek, "Birinci Güney Kore, ABD 9. sırada. Hızda 61. sıradayız ama Güney Kore'nin 3 katı fazla fiyatla internet satıyoruz. Bu da Türk Telekom'dan kaynaklanıyor. Siz özelleştirme yapıyorsunuz, yaptığınız özelleştirme tekelleşmeye neden oluyor ve peşkeşe dönüşüyor. Aynısı yakında PTT için de olacak" dedi.

"Başarı öyküsü gibi anlatmak doğru değil"

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli de planlamanın Türkiye gibi kaynakları kıt ülkeler için çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Planlama kaynakların tahsisi sürecidir. Bu açıdan bakıldığında ulaştırma sektöründe yaygın olarak kullanılmasına ihtiyaç vardır" dedi.

Ulaştırmada çok dengesiz yapının olduğunu, bu durumun hazırlanan ekonomik planlarda da açıkça görüldüğünü iddia eden Türeli, "Hem yolcu hem de yük taşımacılığında karayolunun payı azaltılamıyor. Bu durumu bir başarı öyküsü gibi anlatmak doğru değildir. AB ülkelerine bakıldığında, karayolu, otoyol ve demiryolu yoğunluğunda çok gerideyiz. Karayollarını çok kullandığımız için bunların onarımı için daha fazla kaynak kullanılıyor. O nedenle ulaştırmada hedeflere ulaşılamıyor" diye konuştu.

CHP'li Türeli, lojistik merkezlerin limanlara bağlantısını yapan karayolu ve demiryolu ağlarının tamamlanamamasının da önemli bir sorun olduğunu ifade etti. "Ortada lojistik mevzuat yok. Lojistik master planının da hazırlanması gecikecek gibi görünüyor" diyen Türeli, tüm bunlar üst üste geldiğinde, ulaştırma alanındaki ciddi sorunların görülebileceğini bildirdi.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, komisyon üyelerine baklava ikram ederken, komisyonun başkanlık divanı da elma dağıttı. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 'YHT'yi Japon Filmlerinde İzliyorduk, Şimdi Ülkemizde Görüyoruz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement