2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika
Politika

2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu\'nda

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: "Şimdi yanan alanların bir metrekaresinin dahi başka bir maksatla kullanılması söz konusu değil. Hem Anayasa'nın amir hükmü, hem de bakanlık genelgesiyle en geç bir yıl içinde ağaçlandırma mecburiyeti var. Bunu da bizzat takip ediyoruz" "Hidroelektrikte kurulu gücü 82,5 milyar metreküpe çıkardık.

19.11.2014 15:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Şimdi yanan alanların bir metrekaresinin dahi başka bir maksatla kullanılması söz konusu değil. Hem Anayasa'nın amir hükmü, hem de bakanlık genelgesiyle en geç bir yıl içinde ağaçlandırma mecburiyeti var. Bunu da bizzat takip ediyoruz" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 2015 yılı bütçesiyle 2013 yılı kesin hesabı ve Sayıştay raporlarının görüşülmesine başlandı.

Eroğlu, burada yaptığı sunumda, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nda şu anda 68 bin 730 personel bulunduğunu ve 13 milyar 119 milyon 588 bin liralık 2015 yılı bütçe teklifi ile Türkiye'nin önde gelen yatırımcı bakanlıklarından biri olduğunu belirterek, bakanlığın son 12 yılda 75 milyar liralık yatırım gerçekleştirdiğini dile getirdi.

Türkiye'deki ormanlık alanların hem alan, hem de odun serveti olarak arttığını vurgulayan Eroğlu, 2012 yılı sonunda orman varlığının 21,7 milyon hektara, odun servetinin de 2012 yılında 1,51 milyar metreküpe yükseldiğini ifade etti.

Fidan üretimine büyük bir hız verdiklerini belirten Eroğlu, fidan üretimi sayısını 2013 yılında 401 milyon adede çıkardıklarını, kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelerin yanı sıra vatandaşlara da ücretsiz fidan dağıtımı gerçekleştirildiğini söyledi.

Sakarya'da Fidan Borsası kurduklarını ve Türkiye'yi fidan, süs bitkisi üretim ve ihracat merkezi haline getirmek istediklerini kaydeden Eroğlu, 2003-2014 yılları arasında 4 milyon 112 bin hektar alanda çalışma yaparak 3 milyar 250 milyon fidanı toprakla buluşturduklarını, vatandaşların da dikilen fidanlara sahip çıktığını vurguladı.

Artık orman teşkilatının geçmişte sadece ormanlık alanlarında çalışırken, bugün Türkiye'nin her yerinde hizmet edebilir hale geldiğini anımsatan Eroğlu, hayata geçirdikleri eylem planları hakkında da bilgiler verdi.

Bugüne kadar 123 şehir ormanı kurduklarını hatırlatan Eroğlu, 1970'li yıllarda 500 milyon ton olan erozyonla taşınan toprak miktarını, yapılan çalışmalarla 178 milyon tona indirdiklerini, 2003-2014 yılları arasında 694 bin hektar alanda erozyon kontrolü çalışmaları gerçekleştirildiğini ifade etti.

-"Kırsal nüfusun yaklaşık yüzde 42'si ormanlarda yaşıyor"

Eroğlu, 217 bal ormanının da kurulduğunu aktararak, Türkiye'nin, bal üretiminde dünyada 6. sırada iken bugün 2. sıraya yükseldiğini anlattı.

Odun dışı orman ürünlerinin dünyada revaçta olduğunu dile getiren Eroğlu, 2013 yılında 246 bin ton olan üretim miktarını, 2014 yılı sonu itibarıyla 300 bin tona çıkarmayı ve böylece ülke ekonomisine 623 milyon liralık katkı hedeflediklerini, buradan elde edilen gelirlerin büyük kısmının orman köylülerine verildiğini kaydetti.

Kırsal nüfusun yaklaşık yüzde 42'sinin ormanlarda yaşadığını hatırlatan Eroğlu, ORKÖY destekleri kapsamında değişik alanlarda orman köylülerine gelir artırıcı projelerle destek verildiğini, doğrudan ve dolaylı olarak 12 yılda 10 milyar liralık ödeme yaptıklarını, bu yıl da 97 milyon liralık doğrudan bir destek verileceği söyledi.

"Hiçbir ağaç kesilmeyecek" şeklinde bir durumun söz konusu olmadığını, bütün dünyada belli bir yaşa gelen ağaçların kesildiğini kaydeden Eroğlu, endüstriyel odun üretiminin de arttığına dikkati çekti. Eroğlu, 2014 yılında bu alanda 14,7 milyon metreküplük bir üretimin gerçekleşeceğini aktardı.

Eroğlu, üretimin ihtiyacı karşılamadığını, Türkiye'nin yıllık odun ve kereste tüketiminin 29 milyon metreküp olduğunu, ormanları daha da geliştirerek üretimi artırmayı planladıklarını kaydetti.

-"Ormanların yüzde 91'inin kadastrosunun tamamlandı"

Sertifikalı ormanların şu anda yüzde 11 oranında olduğunu dile getiren Eroğlu, bunu artırmaya çalıştıklarını anlattı.

Orman kadastrosu ile tapu kadastrosunun birlikte çalışmaya başladığını ve bu nedenle itirazların azalmaya başladığını ifade eden Eroğlu, ormanların yüzde 91'inin kadastrosunun tamamlandığını, yüzde 77'sinin ise tapuya tescilinin yapıldığını, 2015 sonuna kadar ormanların tamamının tapusunu almayı hedeflediklerini kaydetti.

Ormanlarımızda toplam 491 bin 164 hektar alanda 72 bin 715 adet izin verildiğini aktaran Eroğlu, bunların yüzde 37'sinin savunma ve ulaşım izni olduğunu dile getirdi.

Orman alanlarının çok cüzi bir kısmında enerji ve maden çalışmaları nedeniyle izin verildiğini anlatan Eroğlu, orman zararlıları ile de biyolojik yöntemlerle mücadele edildiğini kaydetti.

-"Yangınlara müdahale süresini 15 dakikaya indirmeyi hedefliyoruz"

Türkiye'deki ormanların yüzde 58'inin orman yangınları açısından hassas olduğunu ifade eden Eroğlu, yangınlarla mücadele 19 bin personelin görev aldığını söyledi. Kara ve hava araçları sayıları hakkında da bilgi veren Eroğlu, hem yaban hayvanları için hem de orman yangılarına müdahalede kullanılmak üzere kurulan havuz ve gölet sayısının 2 bin 758'e ulaştığı bilgisini paylaştı.

Yangına müdahale süresinin 17 dakikaya indirildiğine işaret eden Eroğlu, önümüzdeki yıl bunu 15 dakikaya indirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Bu sene orman yangınlarında büyük bir başarıya imza atıldığını belirten Veysel Eroğlu, bu yıl 3 bin 91 hektar alanın yandığını, orman teşkilatının fedakarca ve hızlı bir şekilde yangınlara müdahale ettiğini kaydetti.

Orman yangınlarının söndürülmesi konusunda komşu ülkelere de yardımlarda bulunulduğunu aktaran Eroğlu, basında "yanan orman alanlarının peşkeş çekildiği" şeklinde iddialara yer verildiğini hatırlattı.

Bakan Eroğlu, "Şimdi yanan alanların bir metrekaresinin dahi başka bir maksatla kullanılması söz konusu değil. Hem Anayasa'nın amir hükmü, hem de bakanlık genelgesiyle en geç bir yıl içinde ağaçlandırma mecburiyeti var. Bunu da bizzat takip ediyoruz. Basın mensuplarımıza da 'bir metrekare yanan alandan verilmiş bir yer varsa buyurun gösterin' diye hodri meydan diyoruz" ifadesini kullandı.

-"Korunan alanların sayısı artıyor"

Ormancılık Forumu ve Zirvesi'nin New York dışında ilk defa Türkiye'de yapıldığına dikkati çeken Eroğlu, BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi'nin en büyük karar organı olan Taraflar Konferansı COP-12'inin de 2015'te Türkiye'de yapılacağını söyledi.

Türkiye'de korunan alanların sayısının arttığını dile getiren Eroğlu, 2002 yılında 3,4 milyon hektar büyüklüğünde korunan alan varken 2014 yılında bu alanın 6,3 milyon hektara, korunan alan sayısının da bin 760'a yükseldiğini ifade etti.

Afyonkarahisar'daki Başkomutan Milli Parkı içinde 26 Ağustos İstiklal Tanıtım Merkezi'ni açacaklarını aktaran Eroğlu, 25 Ağustos'u 26 Ağustos'a bağlayan gecede milletvekillerini Afyonkarahisar'daki zafer yürüyüşüne davet etti.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın, "Vekil kalacaklar mı? Seçim var arada. Dur bakayım" demesi üzerine, Eroğlu, "Vekil olanlar vekil olarak gelir. Vekil olmayanların başımın üstünde yeri var. Gönlümüzün vekili olarak teşrif buyurun efendim" dedi.

-"12 yılda 2 bin 252 tesis milletin hizmetine açıldı"

Eroğlu, Türkiye'nin yıllık 112 milyar metreküp kullanılabilir su potansiyelinin bulunduğunu ve kişi başına bin 454 metreküp düştüğünü söyledi. Söz konusu miktarın 44 milyar metreküpünün kullanıldığını aktaran Eroğlu, bunun yüzde 73'ünün sulamada, yüzde 16'sının içme-kullanma suyu, yüzde 11'inin de sanayi suyu olarak kullanıldığını söyledi.

"12 yılda 2 bin 252 tesis milletin hizmetine açıldı" ifadesini kullanan Eroğlu, 270 baraj, 167 gölet, 272 sulama, 70 içme suyu temini, 4 atıksu arıtma, bin 421 taşkın koruma tesisi ve 48 diğer tesisin hizmete alındığını anlattı.

Eroğlu, sulanan alan büyüklüğünü de 85 milyon dekara çıkarmayı planladıklarını vurgulayarak, şu anda bu alanın yüzde 70 kadarının sulanabildiğini dile getirdi.

Sulama alanında 1000 Günde 1000 Gölet Projesi'ni hayata geçirdiklerini, bu kapsamda bir tanesi de KKTC'de olmak üzere 1001 göletin yapımının tamamlanacağını söyleyen Eroğlu, CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin'in, "Kaçak saraydan mı esinlendiniz 1001 gölette? Kaçak saray da 1001 odalı ya, ondan mı esinlendiniz?" sözleri üzerine Eroğlu, "Kaçak saray değil. Onun ruhsatı var merak etme" ifadesini kullandı.

-"Türkiye'nin hidroelektrik enerji potansiyelinin 168 milyar kilovatsaat"

Türkiye'nin hidroelektrik enerji potansiyelinin 168 milyar kilovatsaat olduğunu, ancak bunun şu anda 82,5 milyar kilovatsaate yükseltilebildiğini, hedeflerinin bu potansiyelin tamamına ulaşmak olduğunu vurguladı.

Bu alandaki kurulu gücü 26 milyar kilovatsaatten 82,5 milyar metreküpe çıkardıklarını anımsatan Eroğlu, "Yılda 11 milyar liralık doğalgaz ithalatından kurtulduk. Bunun faydası bu. Hedefimiz de Allah nasip ederse 2023 yılından önce yılda 180 milyar kilovatsaate çıkarmak" diye konuştu.

"Enerjide milat gerçekleştirdik. 60 milyar dolar civarında devletin yatırım yükünü kaldırdık" diyen Eroğlu, şu anda özel sektörün Hazine'ye hiçbir yük getirmeden ve Hazine garantisi olmadan proje gerçekleştirdiğini söyledi.

Eroğlu, "52 milyar dolar borçlanma yükünü kaldırdık. 26 tane proje, 5 bin 600 megavatlık kurulu güçteki ikili işbirliği anlaşmaları artık yerli kaynak, yerli mühendis, yerli müteahhitle Hazine yükü olmadan, devlete bir kuruş yük olmadan yapılıyor. Çoğu da yapıldı" dedi.

Veysel Eroğlu, 81 il için hazırlanan İçmesuyu Eylem Planı ile de şehirlerin 2040 ve 2050 yıllarına kadarki içmesuyu ihtiyacının planlandığını kaydetti.

Bölgesel projelere de değinen Eroğlu, GAP'ta ödeneklerin 7 kat arttığını, çok büyük projelere imza atıldığını belirtti.

Yatırımları, toplu açılışlarla hizmete aldıklarını kaydeden Eroğlu, bu yıl da Balıkesir'de 30 Kasım tarihinde 114 tesisin açılışının, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla yapılacağını bildirdi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement