2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika
Politika

2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu\'nda

MHP'li Kaya: "Cumhurbaşkanlığı bütçesindeki artışla amaçlanan, Cumhurbaşkanlığı'nın ihtiyaçlarının karşılanması değil Cumhurbaşkanı'nın ihtiraslarının tatminidir" MHP'li Büyükataman: "İhanet süreci, çözülme süreci, Türkiye'yi çöküşe götürmektedir" MHP'li Erdem: "Milletvekili olmuş birinin yüce kitaba hakaret etmesi, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından eleştiri konusu olmayacak da benim gibi bir garip bunu ifade edecek?

11.12.2014 15:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulu'nda, Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Başbakanlık, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay ile bağlı kurumların bütçelerinin görüşmeleri sürüyor.

Bütçeler üzerinde söz alan MHP İstanbul Milletvekili Atilla Kaya, kamu kurumlarının ödeneklerinde ancak yüzde 4-4,5 civarında bir artış öngörülmüşken, Cumhurbaşkanlığı bütçesinin neredeyse ikiye katlanmış olmasının, Cumhurbaşkanlığı makamı için değil, "o makamda oturan zat için yapılmış olmasından kaynaklandığını" söyledi.

"Amaçlanan, Cumhurbaşkanlığının ihtiyaçlarının karşılanması değil, Cumhurbaşkanı'nın ihtiraslarının tatminidir" ifadesini kullanan Kaya, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanına yönelteceğimiz şu sorunun yanıtını aramak her birimiz için siyasi bir vecibe olarak görülmelidir: Sayın Erdoğan, Cumhurbaşkanlığındaki tarzınız doğru ise, Başbakanlığınız dönemindeki Cumhurbaşkanının sizin şimdi davranmakta olduğunuz gibi davranmasına neden izin vermediniz? Başbakanlığınızın doğru örnek olduğunu düşünüyorsanız, neden şimdiki Başbakanın da öyle davranmasına izin vermiyorsunuz?

Cumhurbaşkanından söz ederken saray merakına değinmezsek sayın Erdoğan portresi tamamlanmış sayılmaz. Isınma turlarını Dolmabahçe ve Beylerbeyi saraylarında tamamlayan sayın Erdoğan, Ankara'da şanına layık bir Osmanlı sarayı bulamayınca kendisine 1,5 milyarlık bin odadan fazla bir saray yaptırmıştır. Bu sarayın yolsuzluk dahil maliyeti kadar, yapının hukuksuzluğu da çok tartışılmıştır. Başbakanlığının ilk yıllarında Üsküdar'da oturduğu evin kaçak olduğunu kendisi söyleyen birinin, ister gecekondu isterse saray olsun, konutunun hukuka uygunluğunu dert etmeyeceği belliydi. Ama hakkını da yemeyelim, mensup olduğu zihniyeti öyle bir azimle hayata geçirmektedir ki Topkapı Sarayı'nda oturup Gülhane'yi kupon arazi olarak görmediği için ne kadar şükretsek yeridir."

-"Demokrasi iktidar değil muhalefet eliyle kurulur"

MHP Mersin Milletvekili Mehmet Şandır, AK Parti'nin iktidarda bulunduğu dönemde her geçen gün "TBMM'nin yürütmenin vesayetine girdiğini ve bundan büyük endişe duyduklarını" söyledi.

"Hukuk kurmak görevi hepimizin ortak görevidir ama ileri demokrasi iktidar eliyle değil muhalefet eliyle kurulur" ifadesini kullanan Şandır, "Muhalefete bu konudaki görevini yapmasına fırsat verildiğini çok düşünmüyorum. Özellikle son zamanlarda AKP Grubunun yasamanın bir parçası olarak değil yürütmenin sahibi olarak bu Meclis'e dayatmasının demokrasimiz açısından çok tehlikeli birtakım gelişmelere sebep olacağını düşünüyorum" diye konuştu. Şandır, şunları kaydetti:

"TBMM'nin,  millet adına yaptığı önemli bir görevi de denetimdir. Bütçeyle tahsis edilen kaynakların nasıl kullanıldığını bütçe müzakerelerinde denetlemek gerekir, bunun için Sayıştay görevlidir. AKP iktidarı döneminde Sayıştay'ın Meclis adına denetim görevini sağlıklı bir şekilde yapabildiğini söyleyebilmek mümkün müdür? Muhalefet partilerinin muhalefet şerhlerine bakınız, orada Sayıştay ile ilgili, son dönemlerde, özellikle son bütçelerde, raporlarının içinin boş olması ve Meclise gönderilmemesiyle ilgili çok ağır iddialar ve ithamlar bulunmaktadır. Bunların cevapsız bırakılmasının demokrasimiz açısından çok ciddi tehdit ve tehlike teşkil edeceğini düşünüyorum. Akıllı bir iktidar, hesabı günü gününe veren iktidardır. Hesabı geleceğe erteleyen, hesabı ahirete bırakan, birtakım iddia ve ithamların cevabını vermeden, cevabı yüce divana bırakan bir iktidar kendi hesabına akıllı davranmıyor demektir."

Şandır, özellikle 4/C'lilerin ve genel idare hizmetleri kapsamına alınmayan Meclis personelinin sorunlarının da göderilmesi gerektiğini söyledi,

-"Yargıdan elinizi çekin"

MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, "Yolsuzluk iddialarını kapatmak için paralel yapıyla mücadeleye sığınmaktan, hukuk devletini tahrip etmekten vazgeçin ve Türk milletinin adaletine sığının" ifadesini kullandı.

AK Parti iktidarlarında yargının itibarının düştüğünü savunan Öztürk, "Anayasa Mahkemesi'nden ve yargıdan elinizi çekin, yargının bağımsızlığına dokunmayın" diye konuştu.

MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman, toplumun kamplaşmanın ve kutuplaşmanın içine atıldığını savundu.

Çözüm sürecine ilişkin eleştirilerde bulunan Büyükataman, "İhanet süreci, çözülme süreci, Türkiye'yi çöküşe götürmektedir" dedi.

Milletvekilleri ve Bakanlar Kurulu sıralarında oturanların çözüm sürecinin ne olduğunu bilmediğini öne süren Büyükataman, "Bu yol dipsiz bir kuyudur. Muhtevasını bilmediğiniz bu yoldan bir an önce dönün. Yoksa bu ağır sorumluluğun vebalini ödeyemezsiniz" diye konuştu.

Büyükataman, açılımı politikalarından vazgeçilmesi ve teröre karşı topyekün bir mücadele başlatılması gerektiğini kaydetti.

-"Türklüğünü söyleyememe" tartışması

MHP Ankara Milletvekili Mustafa Erdem, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, en az kendi kurumsal kimlikleri koruduğu kadar, diyanetin, dinin de savunucuları olmaları gerektiğini ifade etti.

Erdem, " Uludağ'ın eteklerinden biri, bir beşer için 'ona dokunmak ibadet' derken, Diyanet İşleri Başkanlığı nerededir? Bolu Dağı'nın dibindeki bir milletvekili 'Allah'ın bütün vasıflarının toplandığı bir lider' derken, Diyanet İşleri Başkanlığı bunun neresindedir? Milletvekili olmuş birinin Yüce Kitaba hakaret etmesi, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından eleştiri konusu olmayacak da benim gibi bir garip bunu ifade edecek?" dedi.

Erdem'in, AK Parti Grubu'na yönelik, "Türklüğünü söyleyememek durumunda kalan zavallılar var" sözleri üzerine AK Parti Grup Başkanvekil Naci Bostancı, "Genelleyici ifadeler kullanıldığında kime söylediğiniz de muallak olur. Onun için bunu söyleyemeyen bu zavallı kim? Bunu ismen söyleyecek? Böyle genelleme olmaz" dedi.

Bostancı, "Uludağ, Bolu konusunda ise onlar sonradan konuşmalarını tavzih ettiler" dedi.

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Behçakapılı, Cumhurbaşkanı'na yönelik konuşmalarda eleştirilerin olabileceğini ancak nezih bir dil kullanılmasını gerektiği uyarısında bulundu.

Bahçekapılı, "Bütçe görüşmelenini saygı ve sevgi içinde geçmesini temenni ediyorum" diye konuştu. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement