2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika
Politika

2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

TBMM Genel Kurulu'nda, Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Başbakanlık, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay ile bağlı kurumların bütçelerinin görüşmeleri sürüyor.

11.12.2014 18:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulu'nda, Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Başbakanlık, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay ile bağlı kurumların bütçelerinin görüşmeleri sürüyor.

Bütçeler üzerinde söz alan CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, konuşmasında "Türkiye Cumhuriyeti devletinin bütçesini görüşmüyoruz, Tayyip Erdoğan ve ailesinin bütçesini görüşüyoruz" diyerek başladı.

Bu bütçenin her kuruşunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emriyle harcama yapıldığını iddia eden Genç, şunları söyledi:

"36 milyar liralık ödenek üstü harcama var. Bir Sayıştay var, Allah'lık bir Sayıştay, tamamen Tayyip'in emrine uymuş bir Sayıştay, hiçbir denetim yapmıyor. Erdoğan bir genelge yayınladı, İstanbul'da çok kıymetli bir kupon arazi vardı, o kupon araziyi satınca Tayyip Bey kızdı, 'ulan, bu memlekette devletin bütün arazilerini benim satmam lazımken sen nasıl benim emrim dışında arazi satarsın' dedi ve genelge yayınladı. Bundan sonra hazinenin 1 metrekare arazisini satarsanız benim haberim olacak.' Çünkü çok kıymetli araziler var."

Birleşimi yöneten Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Genç'e sözünü kesmek zorunda olduğunu ifade derek, daha önce yaptığı "Cumhurbaşkanlığı makamında her kim olursa olsun hem Cumhurbaşkanlığı makamına hem diğer makamların sahip ve temsilcilerine saygılı bir dil kullanalım. Temiz ve saygılı bir dil kullanmanızı rica ediyorum ve böyle bir davette bulunuyorum" şeklindeki açıklamasını hatırlattı.

Daha sonra konuşmasına devam eden Genç, çözüm sürecine değinerek, "Bir olay olsun orada, Doğu, Güneydoğu'daki insanların mallarını ellerinden alalım' diye bir iç isyan çıkarmanın peşine çıkan insanlar var, bunları ikaz etmek durumunda kalıyorum. Onun için, hepimizin menfaati laik Türkiye Cumhuriyeti devletinin bütünlüğündedir. Erdoğan zengin olmuş, ondan sonra saraya da sığınmış orada, 5 bin polis getirmiş, zannediyor ki orada rahat edecek. Bu memlekette iç savaş çıktığı zaman en başta onun başı gidecek. Herkesin bunu bilmesi lazım" dedi.

Sataşmadan dolayı söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, Kamer Genç ile aralarındaki sevgiyi, muhabbeti hiçbir şeyin bozamayacağını ifade ederek, "Dün gece bir rüya gördüm. Rüyamda Kamer Bey'in suretine girmiş olan bir konuşmacı, maalesef çok rezil, çok pespaye, çok kötü, hiçbir insani normla uyuşmayan konuşmalar yapıyordu. Kabus içinde uyandım" diye konuştu.

Genç'in sözünün kesilmesine itiraz eden CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, usul tartışması açılmasını istedi. Bahçekapılı İçtüzük'e uygun davrandığını  belirterek, usul tartışması açmadı.

Kamer Genç, AK Parti milletvekillerine, "Tabii ki rüyalarınıza gireceğim çünkü sizin yaptığınız yolsuzlukları, hırsızlıkları, rüşvetleri her gün buraya getirmekten bıkmayacağım" karşılığını verdi.

Yeniden çözüm sürecine değinen Genç, "Sayın Bülent Arınç  'Efendim, Öcalan'ın itibarıyla oynuyorsunuz' diyor. Yağ çekiyor Öcalan'a, 'Öcalan'ın itibarıyla oynamayın çünkü bu bizim babamız, dedemiz yerindedir. Yarın öbür gün sıkıştığımız zaman gidip bunun elini öpeceğiz' diyor. Bu duruma getirdiniz Türkiye'yi" ifadelerini kullandı.

Bunun üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Genç'in bunu kasıtlı yaptığını belirterek, "Bu bütçe görüşmelerini sabote etmek için Sayın Bülent Arınç'a kasıtlı olarak sataşıp, yalan ifadeler kullanıyor ki sataşmadan Sayın Başbakan Yardımcısı söz alsın, bütçe görüşmeleri karışsın..." dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise " Mahir Bey, Kamer Genç'in konuşmasındaki asıl maksadı açıkladı. Ama, bu rezil konuşmayı cevapsız bırakmayacağım, bana ayrılan süre içinde cevap vereceğim" karşılığını verdi.

"Belam sensin"

CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes iktidarın camileri ve mescitleri seçim bürosuna çevirdiğini idida ederek, din ve iman istismarıyla dinin vesayet altına girdiğini savundu.

Haram parayla hac ve umreyi Allah'ın kabul etmeyeceğine dair Hazreti Muhammed'in hadisini okuduğu için eski bir bakanın kendisini mahkemeye verdiğini belirten Özkes, "Aslında mahkemeye verilen ben değilim, ben sadece hadisi naklettim, aslında dava edilen Hadis-i Şerif'tir, Hazreti Muhammed'in ta kendisidir" dedi.

Özkes, konuşması sırasında AK Parti sıralarından "Hoca değil belam ya" şeklinde sözler sarfedilmesi üzerine sinirlenerek, "Belam sensin. Terbiyesizlik etmeyin. Şuraya çıkıyorum, konuşamıyorum. Allah korkusu yok mu sizde? Sabahtan beri laf atıyorsunuz" diyerek, kürsüyü yumrukladı.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ve İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal kürsüye giderek, Özkes'i sakinleştirmeye çalıştı. Bunun üzerine Bahçekapılı, birleşime ara verdi.

- "İşe almanın önkoşulu AKP'ye üye almaktan geçiyor"

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, AK Parti iktidarının vakıfların içini boşalttığını iddia etti. AK parti sıralarından, Nazlıaka'ya yönelik "Kaçak su parasını öde" şeklindeki sözler üzerine, "Oturduğun yerden konuşma, provokatör" diye konuştu.

Konuşması sırasında "Zalimsiz saray, dalkavuksuz zalim olmaz. Sayenizde zalimi de dalkavukları da sarayı da görmüş olduk" dedi.

Bunun üzerine bazı AK Parti milletvekilleri ile CHP'li Nazlıaka arasında sözlü tartışmalar yaşandı.

CHP İstanbul milletvekili Mahmut Tanal da, Soma'da AKP'ye üye olan işçi sayısının 1370 olduğunu iddia ederek, "İşe almanın önkoşulu AKP'ye üye almaktan geçiyor" iddiasında bulundu.

" Sayın Bakan'dan özür diletmeniz gerekiyordu, benden değil"

CHP milletvekillerinin konuşmasının ardından Meclis Başkanvekili Bahçekapılı, tutanaklarda CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir'in "Bir bakan milletvekiline 'rezil' diyor, siz orada gıkınızı çıkarmıyorsunuz. Hani nerede nezaket. Bakanın sözünü size iade ediyorum" şeklinde ifadesinin yer aldığını belirterek, Özdemir'e, "Eğer kastınız Divan ise herhalde bu konuda bir özür dilemek zorunda hissedersiniz kendinizi" dedi.

Söz alan Özdemir, Bahçekapılı'ya, "Herkesi çocuk gibi azarlayarak, nasıl konuşacağını tarif etmeye sizin hakkınız yok. Burada milletvekili çıkıyor, milletvekili olmuş bir insan, hangi konuda ne söyleyeceğini bilecek düzeydedir. Sayın Bakan, Kamer Genç'e oturduğu yerden 'bu rezil adam' -en azından ben öyle algıladım- bana verilen sürede cevap vereceğim' dediğinde Sayın Bakan'dan özür diletmeniz gerekiyordu, benden değil" karşılığını verdi.

Bahçekapılı da "Sayın Özdemir, ben, İdare Amiri olarak size, eğer Başkanlık Divanına 'rezil' demişseniz İç Tüzük'ü uygulamayı ayıp görüyorum" ifadesini kullandı. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement