2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika
Politika

2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

CHP'li Çelebi: "Açlık sınırı bin 200, asgari ücret 891 lira. Bununla mı övünüyorsunuz?" CHP'li Çam: "Kömür ocakları kaçak, saray kaçak, Urla'daki villalar kaçak. Başbakan ve Cumhurbaşkanı sürekli kaçaklar üstüne iktidarını yükseltiyor.

13.12.2014 19:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, çalışma hayatına yönelik düzenlemelerin sorunların aşılmasını sağlamadığını ifade ederek, "Açlık sınırı bin 200, asgari ücret 891 lira. Bununla mı övünüyorsunuz?" dedi.

Adalet Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2015 bütçelerinin TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinde grupları adına konuşan CHP milletvekilleri yargı sistemi ve çalışma hayatına yönelik eleştirilerde bulundular.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, yasalara aykırılığın AK Parti iktidarında kural haline geldiğini savunarak, "AKP iktidarı, reform denildiği zaman yargının yapısını değiştirme, yüksek yargıyı kendine göre dizayn etmeyi anlamaktadır. Yargı reformundan anladıkları sadece adalet sarayları yapmaktan ibarettir. Saraylarda adaletin olmaması AKP iktidarını ilgilendirmemiştir" diye konuştu.

AK Parti'nin özgürlüklerden ve demokrasiden korktuğunu öne süren Öztürk, bu korkunun yargı paketi ve iç güvenlik paketindeki düzenlemelerle kendini gösterdiğini söyledi. Öztürk, "AKP, güvenlik adına temel hak ve özgürlükleri kullanılamaz hale getirmek yatıyor. 17-25 Aralık'tan sonra çıkarılan yasalar, faşist devlet yönetiminin yasal zeminini oluşturuyor" dedi.

Hakim ve savcıların cemaatçi, ülkücü, ulusalcı diye damgalandığını ifade eden Öztürk, "Adli yargıda, yüksek yargıda insanlar birbirinden korkar hale geldi. Abdülhamit dönemi jurnalciliği yargıda egemen oldu" diye konuştu.

Görmez'in makam aracına tepki

AK Parti Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek cezaevlerinin durumuna değinerek, AK Parti iktidara geldiğinde 59 bin olan tutuklu ve hükümlü sayısının son olarak 156 bine yükseldiğini söyledi.

Cezaevlerindeki 32 bin kişinin hırsızlık, 27 binden fazla kişinin adam öldürme, 27 bin kişinin uyuşturucu ticareti ve 18 bin kişinin gasp ve yağma suçlarından tutuklu ya da hükümlü olduğuna dikkati çeken Dibek, "Bu suçlardan bu kadar insanın içeride olması hükümetin çizdiği pembe tablonun gerçek olmadığını ortaya koyuyor" ifadesini kullandı.

CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse de AK Parti'nin oy oranı düştüğü için karma eğitimi kaldırarak, Arap alfabesini okullara getirerek halkı kandırmak istediğini öne sürdü. Köse, "Yalnızca sarayda konuşulan Arapça, Farsça ve Türkçe karışımı suni bir dil Osmanlıca'yı yeniden getirmek mümkün müdür? 1800'lü, 1900'lü yıllarda Türkiye'de okuma yazma oranı yüzde bir, kadınlarda bu oran binde dört. Osmanlı padişahları kalksa, vallahi size bir Osmanlı tokadı atar ki bin odalı sarayların mahzenlerine sığınmak zorunda kalırsınız" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'e 1 milyon liraya makam arabası alındığına ilişkin haberlere değinen Köse, aracın bağışlardan değil, bütçeden alındığı açıklaması yapıldığını kaydetti. Köse, "Bütçe, tüyü bitmemiş yetimin hakkından oluşmuyor mu? Sen 1000 odalı sarayda oturursan o da 1 milyon liralık arabaya biner. Papa 30 bin liralık arabaya biniyor" diye konuştu.

CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin ise demokraside kuvvetler ayrılığı ilkesinin ödünsüz bir şekilde uygulandığını ve korunduğunu dile getirerek, "Günümüz Türkiye'sinde siyasi iktidar, demokrasiyi seçim sürecine indirgeyen, kuvvetler ayrılığı ilkesini buharlaştıran, yargıyı iktidarın şube müdürlüğüne dönüştüren, yargıçları iktidarın müfreze kolu gibi hareket etmeye zorlayan uygulamaları yaşama geçirdiği için devletin, yöneticilerin, iktidar mensuplarının saygınlığı yerlerde sürünüyor" dedi.

Çelebi, mitingi izletti

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesi üzerindeki konuşması için kürsüye bilgisayarıyla geldi.

"Çalışma hayatının sorunlarını çok aktardık ama size anlatamadık. Ben konuşmaktan yoruldum" diyerek, bugün Ankara'da düzenlenen ve 2015 bütçesinin protesto edildiği mitingi izletmek istedi.

Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, Çelebi'yi, ""Kürsü size ait, siz söylerseniz daha uygun olacak. Ne söylendiğini aktarırsanız daha iyi duyarız" diye uyardı.

Mitinge katılanların taleplerini anlatan, çalışma hayatının sorunlarına değinen Çelebi, "Türkiye'de gerçek toplu iş sözleşmesinden yararlanan işçi sayısı, kağıt üstündeki 1 milyon 72 bin sendikalının yarısıdır. İş kazalarında her gün insanlar ölüyor. Yaptığınız düzenlemeler sorunları aşmıyor. Yandaşlar dahil bütün sendikalara göre açlık sınırı bin 200 lira, asgari ücret 891 lira. Bununla mı övünüyorsunuz?" dedi.

Çelebi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in işçilerin sorunlarını çözmek yerine vaatler verdiğini savundu.

Çam lastik ayakkabıyla kürsüye geldi

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam ise kürsüye ayağında yırtık lastik ayakkabıyla geldi, kürsünün üzerine de bir çift lastik ayakkabı ve ayakkabı kutusu koydu.

Kamu çalışanlarının taleplerini bugün haykırdığını ifade eden Çam, memurlara 2015 için de yüzde 3 artı yüzde 3 zam verileceğini, bunun da günlük 1 lira zam anlamına geldiğini iddia etti.

"Türkiye'de en büyük toplu sözleşme asgari ücrettir" diyen Çam, asgari ücretlilerin açlık sınırının üzerinde ücret hak ettiğini dile getirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik'in seçime kadar görevde kalması halinde en uzun süre görev yapan bakan olacağını belirten Çam, "Sayın Bakan'ın başka rekorları da var. Soma'daki, Ermenek'teki, Mecidiyeköy'deki asansör faciası gibi rekorları var. Görev yaptığı 5 yıl 3 aylık dönemde resmi rakamlara göre 8 bin 504 kişi hayatını kaybetti. Bunun nedeni taşeronlaşma. kamuda 650 bin taşeron var, özel sektörde 2,5 milyon taşeron çalışıyor" diye konuştu.

Ermenek'teki maden kazasında hayatını kaybeden Tezcan Gökçe'nin babası Recep Gökçe'nin lastik ayakkabı giydiğini anımsatan Çam, ayağından çıkardığı lastik ayakkabıları çıkararak, "İşte benim ayağımdaki ayakkabı" dedi ve Genel Kurul salonuna gösterdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı sarayındaki bir fotoğrafını da gösteren Çam, "Kömür ocakları kaçak, saray kaçak, Urla'daki villalar kaçak. Başbakan ve Cumhurbaşkanı sürekli kaçaklar üstüne iktidarını yükseltiyor. Batsın bu kaçak dünya" dedi.

Bu sözler üzerine Çam ile AK Parti'li milletvekilleri arasında laf atışması yaşandı.

Bu sırada söz isteyen AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Çam'ın, "Toplum celladına aşıksa sorun yok" dediğini belirterek, bu sözün geri alınmasını ya da Başkanlık Divanı'nın gereğini yapmasını istedi.

İlerleyen dakikalarda tutanakları isteyen Başkanvekili Mumcu, Çam'ın bu ifadeyi kullandığını belirterek, düzeltmesini istedi.

Yerinden açıklama yapan Çam, AK Parti Konya Milletvekili İlhan Yerlikaya'nın, kendisine, "Seçimlerde boyunuzun ölçüsünü alırsınız" dediğini, kendisinin de bu karşılığı verdiğini söyledi. Bu ifadesini AK Parti'nin geneli için kullanmadığını belirten Çam, Yerlikaya ile arasındaki ikili diyalog olduğunu söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı'nın, açıklamaların yerli yerine oturmadığını ifade etmesi üzerine Başkanvekili Mumcu, "Uygun düşmeyen ifadedir. Sayın Çam açıklamasını yaptı" dedi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement