2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika
Politika

2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

AK Parti'li Çakar: "Her zaman rüzgar esmez, güneş her zaman ışımaz, yağış her zaman bol olmaz ama nükleer santral her zaman çalışır" AK Parti'li Şahin: "Dünyada orman alanları azalırken Türkiye orman varlığını artıran nadir ülkelerden"

16.12.2014 13:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Muş Milletvekili Muzaffer Çakar, yenilenebilir enerjinin güvenli, ancak sürekli olmadığını belirterek, "Her zaman rüzgar esmez, güneş her zaman ışımaz, yağış her zaman bol olmaz ama nükleer santral her zaman çalışır" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2015 bütçeleri üzerinde TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerde AK Parti milletvekilleri konuşmalar yaptı.

AK Parti Giresun Milletvekili Mehmet Geldi, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın ticaretin her alanda daha kolay ve daha güvenli yapılması için yeni enstrümanlar geliştirerek, sistemlerin işleyişini düzenlediğini ve projeler geliştirdiğini söyledi.

Tüketicilerin ileri düzeyde haklara kavuşturulduğunu dile getiren Geldi, tüm il ve ilçelerde bin 33 hakem heyetiyle tüketici haklarının korunduğunu ifade etti.

AK Parti Hatay Milletvekili Osman Karasayar da Rekabet Kurumu bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 820 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğe ulaştığına dikkati çekerek, piyasa mekanizması dışında gerçekleşen suni müdahaleleri bertaraf etme çabası içinde olan Rekabet Kurumu'nun başarılı şekilde çalıştığını belirtti.

Rekabet Kurumu'nun, rekabet koşullarının bozulduğu vakalarda verdiği kararlarla etkin uygulama örnekleri oluşturduğunu, rekabet ihlallerine karşı önemli caydırıcılık vasfı kazandığını dile getiren Karasayar, "Tüketiciye de üreticiye de adil bir ortam sunularak vatandaşın daha ucuza daha kaliteli, bol seçenekli ürün ve hizmet alması sağlanmaya çalışılmıştır" diye konuştu.

AK Parti Siirt Milletvekili Afif Demirkıran ise 73 ile ve 200'den fazla ilçeye doğalgaz ileten BOTAŞ'ı takdir etmek gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin yıllardır 8,5 milyon ton olan kömür rezervinin AK Parti iktidarı dönemindeki çalışmalarla yüzde 100 artırıldığını ifade eden Demirkıran, 2 milyon kişiye yılda 2 milyon ton kömür yardımı yapıldığını kaydetti.

Demirkıran, 1913-2002 yılları arasında 32 bin megavat olan kurulu elektrik gücünün AK Parti iktidarında 68 bin megavata çıktığının altını çizerek, bunu sağlayan kamu ve özel elektrik şirketlerine teşekkür etti.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu da büyümenin enerji tüketimiyle doğru orantılı olduğunu belirterek, enerjiye hızlı talep artışı olduğunu, önümüzdeki 10 yılda enerji talebinin iki kat artacağının öngörüldüğünü ifade etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın enerjide dışa bağımlılığı azaltmak ve enerji talebini sorunsuz karşılamak için gerekli politika ve stratejileri yürüttüğünü anlatan Mazıcıoğlu, hidrolik, jeotermal, rüzgar ve güneş enerji potansiyellerinin kullanılması için gerekli yasal altyapının oluşturulduğunu söyledi. Mazıcıoğlu, enerji sepetinde yenilenebilir kaynak oranının yüzde 40'a ulaştığını ve bu oranın birçok AB ülkesinin üstünde olduğunu kaydetti.

AK Parti Muş Milletvekili Muzaffer Çakar da nükleer enerjiyi Türkiye'ye kazandırmaya kararlı olduklarını vurgulayarak, Akkuyu ve Sinop'ta nükleer santral kurulacağını anımsattı.

Muhalefet partilerinin kömür santrallerine, HES'lere, nükleer enerjiye muhalefet ettiğini anlatan Çakar, "Bir gün elektriğin kesilmesi durumunda, karanlığa karşı hangi tepkiyi göstereceklerini de merak ediyorum" dedi.

Yenilenebilir enerjinin güvenli olduğuna ancak sürekli olmadığına işaret eden Çakar, "Nükleer santraller mevsimden ve iklim şartlarından bağımsız olarak sürekli çalışabilmektedirler. Her zaman rüzgar esmez, güneş her zaman ışımaz, yağış her zaman bol olmaz ama nükleer santral her zaman çalışır. Nükleer santral yılda yaklaşık 8 bin saat çalışabilir. Bu süre hidrolikte ortalama 4 bin saat, rüzgarda 3 bin saat, güneşte ise ortalama 2 bin 500 saattir" diye konuştu.

Çakar, Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerden sadece Türkiyv e Gürcistan'da nükleer santral bulunmadığını ifade ederek, Akkuyu ve Sinop nükleer santralleri devreye alındığında, Türkiye'nin yıllık yaklaşık 7,2 milyar dolarlık doğalgaz ithalat bağımlılığından kurtulacağını vurguladı.

"Çözüm sürecinden memnun olmayan özgür iradeli Kürt yok"

AK Parti Bingöl Milletvekili Eşref Taş da MTA'nın sondaj faaliyetleri sonucu yeni maden kaynaklarına ulaşıldığını dile getirdi.

MTA'nın Bingöl'deki çalışmaları sonucu 300 milyon ton demir cevheri tespit edildiğini anlatan Taş, "Çözüm süreci zenginlik ve refah üretiyor. Bingöl'de çözüm sürecinden memnun olmayan özgür iradeli bir tek Kürt, bir tek Zaza bulamazsınız. Hepimiz çözümün ortak paydasıyız. Bu bakımdan, çözüm sürecinin tahkimi, maden ocaklarının tahkimi kadar hayatidir. Süreci ve halkımızın umudunu boşa çıkaracak sorumsuz açıklamalar ve davranışlar, en az maden kazaları kadar tehlikelidir" diye konuştu.

AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ise Orman ve Su İşleri Bakanlığı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, dünyada orman alanları azalırken orman varlığını artıran nadir ülkelerden olduğunu söyledi.

Ak Parti döneminde 3 milyar 250 milyon fidan dikildiğini dile getiren Şahin, 2003 yılında 20,8 milyon hektar olan orman varlığının 21,7 milyon hektara ulaştığını kaydetti.

DSİ'nin 2003'te yılda 3 tesis yaparken, proje sayısını yılda 196'ya çıkardığının altını çizen Şahin, muhalefet sıralarına, "Güneş balçıkla sıvanmaz, yaptıklarımız sizin demenizle yok olmaz. Yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz" dedi.

AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci de Türkiye'nin orman yangınlarıyla mücadelede en başarılı ülkelerden olduğunu belirterek, yangınlara ilk müdahale süresinin 15-20 dakikaya, yanan alanın 1,5 hektara düştüğünü söyledi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement