2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika
Politika

2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu\'nda

Maliye Bakanı Şimşek: "Evet, bir cari açık sorunu var ama biz bütçe açığı noktasında gerçekten şu anda gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerle, petrol zengini ülkelerle karşılaştırın, en iyi, en güçlü mali yapılara sahip ülkelerden bir tanesiyiz"

21.12.2014 18:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek:  "Evet, bir cari açık sorunu var ama biz bütçe açığı noktasında gerçekten şu anda gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerle, petrol zengini ülkelerle karşılaştırın, en iyi, en güçlü mali yapılara sahip ülkelerden bir tanesiyiz" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, 2013 Yılı Kesinhesap Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri sürüyor.

Tasarının 3. maddesi üzerinde söz alan HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, " Kobani'de IŞİD vahşetinden kaçmak zorunda kalan çocuklar eğer orada Nazi kamplarını aratmayacak AFAD çadırlarında ölüme terk ediliyorsa yarın onların yüzüne bakabilecek miyiz, bunun tartışılması lazım" dedi.

Bu sözlere yanıt veren AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, "Bu benzetme doğru, haklı bir benzetme değildir. AFAD'ın yapmış olduğu kamplarda insanlar, 2 milyona yakın göçen Suriyeliye AŞ vermeye çalışıyorlar, yiyecek, giyecek vermeye çalışıyorlar. Orada onların hayatlarının idamesi ve Suriye'deki vahşetten kurtulup hayatlarını sürdürebilmesi için bir imkan sağlamaya çalışıyorlar" diye konuştu.

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, 2014 yılının da durgunluğun, enflasyonun, işsizliğin ve borçların tırmandığı bir yıl olarak bitmek üzere olduğunu savundu.

2015'te de yılında vatandaşları basiretsiz ekonomik anlayış ve öngörüsüz dış politika nedeniyle benzer ve zor günler beklediğini öne süren Ediboğlu, "Sosyal ve ekonomik sorunların en tehlikelisi olan işsizlik giderek yükselmektedir. Fiili işsizlik yüzde 17'leri aşmış, işsiz sayısı ise 5,5 milyonu geçmiş durumdadır. 20 milyon civarında insanımız yoksulluk sınırı altında yaşamaktadır. Bütün bu veriler Türkiye'nin durumunu gözler önüne sermekte, yokluğun, yoksulluğun, işsizliğin ve dışa bağımlı ekonominin resmini çizmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "İktidarımızda atanamayan öğretmen sorunu ve öğretmensiz sınıf kalmayacak" dedi.

-"Hiçbir vicdana sığmaz"

Madde üzerinde soruları yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Hiçbir vicdan Türkiye'deki mülteci kamplarını Nazi kamplarına benzetemez. Hani siyaset yapalım, eleştirelim ama Türkiye'deki Türkiye'nin bu çabalarını bu kadar çarpıtmak hakikaten hiçbir vicdana sığmaz" diye konuştu.

Şu anda inşa halindeki santrallerin yüzde 75'i yenilenebilir enerji olduğunu ve muhtemelen 5 ile 7 yıl arasında bunların tamamlanmasıyla yenilenebilir enerjinin, toplam enerjinin muhtemelen yüzde 50'sine yakın olacağını ifade eden Şimşek, "Ben de yerli, yenilenebilir enerji kaynaklarının harekete geçirilmesi gerektiği kanısındayım" dedi.

Dış ticaretle ilişkili kredilerin çevrilmemesi ihtimalinin son derece zayıf olduğunu belirten Şimşek, "Evet, bir cari açık sorunu var ama biz bütçe açığı noktasında gerçekten şu anda gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerle, petrol zengini ülkelerle karşılaştırın, en iyi, en güçlü mali yapılara sahip ülkelerden bir tanesiyiz" ifadelerini kullandı.

Şimşek, hakim, savcı ile mülki idare amirleri arasındaki makasın açılmasına ilişkin eleştirilerin muhtemelen haklı olabileceğini ancak şu an itibarıyla bu konuda bir çalışmalarının olmadığını söyledi.

Ekonomist Dani Rodrik'le ile yaşadığı polemikle ilgili bir soru üzerine Şimşek, şunları kaydetti:

"Ben orada şunu söyledim: 'Bütün uluslararası karşılaştırmalarda nominal dolar cinsinden kişi başına milli gelir karşılaştırması yapılır. Hatta bakın BM'ye, Dünya Bankası'na, kimse çıkıp sabit fiyatlarla kişi başına milli gelir rakamından bahsetmez.' Orada benim söylediğimle kendisinin söylediği arasında çok bir fark yok. Reel olarak ben Türkiye'de kişi başına milli gelirin sabit fiyatlarla tabii ki 3 kat artmadığını biliyorum. Bunu da geçen seneki bütçe metnine özellikle koydum. Yani benim bütçe metnime bakarsanız, satın alma gücü, paritede 2,1 kat artmış, reel olarak yüzde 45 artmış ama nominal dolar cinsinden evet 3-3,5 kat artmıştır ama ben 'Uluslararası karşılaştırmaların nominal dolar kuru üzerinden yapıldığını' söyledim. Dolayısıyla polemikte de aslında bizim bakış açılarımız farklı olabilir ama onun söylediğinde de haklılık payı var benim de söylediğimde haklılık payı var. Dolayısıyla Dani Rodrik, Türkiye'nin yetiştirdiği çok önemli bir ekonomist ve kendisiyle Harvard'da da bir kez karşılaştım. Onun için, değer verdiğim bir insan ama o polemikte tamamen bir yanlış anlaşılma söz konusu."

Tasarının 3. maddesi kabul edildi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement