2015 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika
Spor

2015 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

2015 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu\'nda

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç: (1) "Dopinge karşı sıfır tolerans prensibimiz taviz vermeksizin uygulanmaktadır.

18.11.2014 00:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, "Dopinge karşı sıfır tolerans çalışmalarımız sonucunda, 2013 yılında yapılan bin 579 kontrol sonucu dopingle mücadele kural ihlal sayısı 176 iken 2014 yılında yapılan bin 993 kontrolde bu rakam hızla azalarak 49'a düşmüştür" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın 2015 Yılı Bütçesi sunuşunda konuşan Bakan Kılıç, Türkiye'nin, son 12 yılda 2023 vizyonu doğrultusunda ortaya konan hedeflere ulaşmak için büyük ilerleme gösterdiğini söyledi. Bu çerçevede, hizmetlerin koordineli yürütülmesi amacıyla 2011 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın kurulduğunu hatırlatan Kılıç, bakanlığın yetki ve sorumlulukları hakkında bilgi verdi.

Bakan Kılıç, Ulusal Gençlik ve Spor Politika Belgesi ile 2013-2017 Dönemi Stratejik Planı'nın hazırlandığını belirterek, bakanlıklarının bu çerçevede yaptığı çalışmalarla gençlik ve sporla ilgili tüm paydaşlara program, proje ve faaliyetlerde destek olduğunu ifade etti.

Gençlerin, bilgi toplumunun gerekleriyle donatılmış, ülke kalkınmasında aktif, insani ve milli değerleri haiz, girişimci ve katılımcı olmalarının sağlanmasını ve onlara sunulan hizmet kalitesinin yükseltilmesini temel amaç edindiklerini dile getiren Akif Çağatay Kılıç, spor alanında ise toplumda spor yapma kültürünün yerleştirilmesi, spor hizmetlerinin kalitesi ve çeşitliliğinin artırılıp sporun geniş kitlelere yaygınlaştırılması ve başarılı sporcuların yetiştirilmesini hedeflediklerini anlattı.

Konuşmasına, 2015 yılı bütçe ödenekleri hakkında bilgi vererek devam eden Kılıç, Bakanlık Merkez Teşkilatı için öngörülen bütçenin 154 milyon 771 bin, Spor Genel Müdürlüğü için 1 milyar 20 milyon 334 bin ve Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü (YURTKUR) için 7 milyar 52 milyon 675 bin olmak üzere toplam 8 milyar 227 milyon 780 bin lira bütçe öngördüklerini kaydetti.

Kılıç, Bakanlık Merkez Teşkilatı'nın faaliyetlerini de anlatırken, bu kapsamda gerçekleştirilen Gençlik Merkezleri, Gençlik ve İzcilik Kampları, Tematik Gençlik Kampları, Lider Gençlik Kampları, Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü ve Programı, Çanakkale Zaferi Kutlamaları, Medeniyetimizin Mimarları, Bağımsızlığa Giden Yol, Malazgirt Zaferi Programı, 19 Mayıs Gençlik Haftası, Gençlerden Ecdada Mektup, Genç Mimarlar, Futbolun Ustaları Geleceğin Yıldızlarıyla Buluşuyor, Seyyah Projeleri, Şehirler ve Kültürler, Genç Kaşifler Treni Projesi, Türk Müziği Yarışmaları, çeşitli eğitimler, proje destek programları, uluslararası kongreler ve farklı kurumlarla yapılan ortak projeler hakkında bilgi verdi.

Toplam 967 proje

Spor Genel Müdürlüğü'nün yatırımlarını da anlatan Akif Çağatay Kılıç, "2014 yılında yatırım amacıyla tahsis edilen ödeneklerle 65 adet yüzme havuzu, 303 adet futbol sahası, 202 adet Gençlik Merkezi, 238 adet Spor Salonu, 28 adet atletizm pisti, 29 adet stadyum ve 102 adet diğer spor tesisleri olmak üzere toplam 967 adet proje yürütüldü" diye konuştu.

2015 yılının öncelikli hedefinin, yatırım programında yer alan toplam 557 adet projenin yapımına hız vermek olduğunu vurgulayan Bakan Kılıç, 2002 yılında 278 bin 47 olan lisanslı sporcu sayısının, yoğun çalışmalar sonucunda 10 Kasım 2014 tarihi itibarıyla 5 milyon 496 bin 317'yi yükseldiğini kaydetti.

Okul spor faaliyetleri hakkında da istatistiki rakamlar paylaşan Kılıç, il spor merkezlerinde bu yıl 1 milyon 211 bin 738 çocuk ve gencin spor faaliyetlerine katıldığını söyledi. Bakan Kılıç, 2015 yılı sonu hedeflerinin ise bu sayıyı 1 milyon 500 binin üzerine çıkarmak olduğunu belirtti. Kılıç, antrenör sayısında da gözle görülür bir artış olduğuna dikkati çekerek, 2002 yılında 18 bin 674 olan sayının, bu yıl itibarıyla 176 bin 305'e ulaştığını ifade etti.

Üniversiteler Ligi, Engelliler İl Spor Merkezleri, Anadolu Yıldızlar Ligi, Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri ve Sporcu Eğitim Merkezleri hakkında da kısa bilgi veren Kılıç, spor kulüplerine verilen desteğin de altını çizdi. Kılıç, 2002 yılında Türkiye'de faaliyet gösteren 6 bin 35 spor kulübü sayısının bu desteklerle arttığını ve kulüp sayısının 13 bin 50'ye yükseldiğini anlattı. Kılıç, spor kulüplerine yapılan nakdi ve ayni yardımlara değindi.

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, bakanlıkları döneminde elde edilen sportif başarılara da dikkati çekti. Çeşitli branşlarda uluslararası turnuvalarda elde edilen madalyalar hakkında detaylı bilgi veren Akif Çağatay Kılıç, bu yıl Türkiye'de düzenlenen bazı uluslararası spor organizasyonlarından örnekler verdi.

Konuşmasına, 2015 yılında evsahipliği yapılacak önemli organizasyonları anlatarak devam eden Kılıç, bağımsız spor federasyonlarına yapılan ödeneklere de değindi.

Kılıç, geçen ay sonunda Antalya'da düzenlenen "Federasyonlar Boyutuyla Türk Sporunun Geleceği Çalıştayı"na da dikkati çekerek, bu çalıştayın amacı ve önemini vurguladı.

Dopingle mücadele

Akif Çağatay Kılıç, dopingle mücadele konusunda ise "Dopinge karşı sıfır tolerans prensibimiz taviz vermeksizin uygulanmaktadır. Bu kapsamdaki çalışmalarımız sonucunda, 2013 yılında yapılan bin 579 kontrol sonucu dopingle mücadele kural ihlal sayısı 176 iken 2014 yılında yapılan bin 993 kontrolde bu rakam hızla azalarak 49'a düşmüştür" diye konuştu.

Dünya Dopingle Mücadele Ajansı'nın (WADA) geçen ay sonunda İstanbul'da düzenlediği toplantıya da değinen Kılıç, WADA Başkanı Craig Reedie'nin, Türkiye'nin dopingle mücadele konusunda diğer ülkelere örnek olması gerektiğini ve bu konuda çok iyi bir yolda olduğunu belirttiğini aktardı.

Dopingle mücadelenin daha etkin hale getirilmesi amacıyla 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesine, sporda yasaklı madde ve yöntemlerinin, imal ve satışını engelleyen hükümler eklenmesiyle ilgili kanun taslağı çalışması üzerinde Adalet Bakanlığı ile çalışmaların devam ettiğini anlatan Kılıç, dopingle mücadele konusunda 16 ilde verilen eğitim ve seminerlerinden bahsetti.

- TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Spor 2015 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement