Zamlı Memur Maaşları Belli Oldu! Hangi Memur Ne Kadar Maaş Alacak? - Son Dakika
Ekonomi

Zamlı Memur Maaşları Belli Oldu! Hangi Memur Ne Kadar Maaş Alacak?

Hükümet ve memur 2016 yılı için yüzde 6+5, 2017 için yüzde 3+4'te anlaştı. 2016 itibarıyla en düşük memur maaşına 108 lira, ortalama memur maaşına 144 lira zam gelecek.

23.08.2015 12:29  Güncelleme: 13:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hükümet ile memur sendikaları arasındaki yaklaşık 2,6 milyon memur ile 1,9 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri dün anlaşmayla sonuçlandı. Hükümet memura 2016 yılı için yüzde 6+5, 2017 için yüzde 3+4 önerdi. Ayrıca bu oranlar gerçekleşen enflasyon altında kalırsa ayrıca farkı verileceği belirtildi.

TEPKİ GELDİ

Yetkili sendika Memur-Sen'in teklifi kabul etmesine, Türkiye Kamu-Sen ve KESK'ten sert tepki geldi.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 1919 TL OLDU

Sözleşmeyle Ocak 2016 itibarıyla en düşük memur maaşına 108 lira, ortalama memur maaşına 144 lira zam gelecek. Böylece en düşük memur maaşı 1919, ortalama memur maaşı 2 bin 551 lira olacak.


1,2 MİLYON KİŞİYE EK BİR DERECE

Bugün'den Yelda Ataç'ın haberine göre; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sözleşmenin içeriği hakkında da bilgi verdi. Zam oranlarının yanı sıra 2005 yılından sonra göreve başlayan 1,2 milyon kamu çalışanına ilave bir derece verilecek. 850 bin öğretmene 2016 için aylık brüt 98 liraya kadar nöbet ücreti ödenecek. Bu 2017 için 140 lira.

4C'LİYE KADRO VERİLMEDİ

Hafta sonu nöbet sınav ücretleri 58 liradan 132 liraya çıkarılacak. Döner sermaye ödemeleri tavan oranı artışıyla, bir hemşireye yapılan döner sermaye ödemesinde 180 liraya varan artış sağlanacak.

4C kapsamında çalışan geçici personel ile sözleşmeli personelin kadrolu pozisyonuna geçirilmesi için çalışma yapılacak. 4C'liye 150 lira ek ödeme yapılacak. Yurtdışı personeline aile yardımı ödenecek. Eş durumu tayinlerinde özel sektör için 3 yıl şartı 1 yıla indirildi. Cuma namazı saatinde memurların izinli sayılması için çalışma yapılacak. Tapu çalışanları için fazla çalışma ücreti ödenecek.

EMEKLİYE EK 100 LİRA

Çalışma Bakanı Çelik, memura verilen zammın aynen uygulanacağı memur emeklisine, eylül ayından itibaren ayrıca yapılacak tazminat düzenlemesiyle ek fark verileceğini söyledi. Bu aylıkları ortalama 100 lira artıracak. Yüzde 6 zam ile Ocak 2016'da en düşük emekli memur maaşı 81 lira artışla 1442 lira olacak. Eylül ayında ortalama 100 liralık ek artış sağlanırsa, en düşük emekli maaşı Ocak 2016'da 1542 lira olacak.

ORANLAR SORUN OLDU, TOPLANTI SAATİ GECİKTİ

Hükümetin teklif ettiği zam oranı memur taleplerinin ve kamu işçi zammının altında olduğu için sıkıntı çıktı. Son iki gün sabahlara kadar süren görüşmeler yapılırken, cumartesi sabahı 10.30 olarak açıklanan toplantı saati önce 12.00'ye alındı. Sıkıntının giderilememesi üzerine toplantı ancak 12.45'te başlatılabildi. Memur-Sen Başkanı Yalçın, anlaşmanın son yarım saatte sağlandığını söyleyerek, "Tarihi bir ana tanıklık ediyoruz." dedi.

MASADA TARTIŞMA ÇIKTI

Anlaşma Kamu-Sen ve KESK tarafından tepkiyle karşılandı. Bakan Çelik ile değerlendirme yapmalarına izin verilmeyen iki konfederasyon başkanı arasında, Memur-Sen'in de katıldığı sözlü tartışma yaşandı.

"KAŞIKLA VERİP KEPÇEYLE ALACAKLAR"

Türkiye Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk, Çalışma Bakanı Çelik ile Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın'ı kapalı kapılar ardında anlaşma yapmakla suçlayarak, "Bir oyun sergilenmiştir. Memur-Sen talep ettiğinin en düşük memur maaşının üçte biri oranında bir zamma imza attı. Bu toplu sözleşme fiyaskodur. Kimseyi aldatmasınlar. Biz eylem de yaparız da her gün şehit haberi gelirken vicdanım kabul etmiyor." dedi.

VERGİ DİLİMİ SORUNU

Memurun yüzde 15 yerine yüzde 20 Gelir Vergisi ödemesine neden olan düzenlemede kazanım sağlanamadığına da işaret eden Koncuk, "Kaşıkla verip kepçeyle alacaklar." dedi. Koncuk ayrıca, vekil olarak çalışanların kadro sorununun çözülmediğine dikkat çekti.

"HANİ EFELENİYORDUN?"

KESK Başkanı Lami Özgen ise şu noktaları eleştirdi: "Üçüncü kez bir mizansen sergileniyor. Haklarımız peşkeş çekildi. Satış sözleşmesi, demiştik, yanılmadık. Ali Yalçın hani ilk gün efeleniyordu, orta oyunu oynuyordu. Satış sözleşmesini kabul etmiyoruz. Kul hakkını bu dünyada bu şekilde peşkeş çekiyorsunuz da öteki dünyada nasıl temizleyeceksiniz?"

6 SAAT YERİNE 3 SAAT

Ayrıca verilen zammın bir kısmının Gelir Vergisi olarak geri alınacağını belirten Özgen, öğretmenlere nöbet ücreti 6 saat talep edilirken 3 saat verildiğini, mahkeme ile 4C'lilere 600 lira seyyanen zam çıkarken 150 lira ek ödeme ile var olan hakkın indirildiğini söyledi.

Zamlı Memur Maaşları Belli Oldu! Hangi Memur Ne Kadar Maaş Alacak?

Son Dakika Ekonomi Zamlı Memur Maaşları Belli Oldu! Hangi Memur Ne Kadar Maaş Alacak? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (141)

  • veli: polisler ne okumuş da okadar maaşı hakediyor merak ettim...eğitimleri nedir??okuyamiyan Polis oluyor memlekette... 8 271 Yanıtla
  • alp 01: şuan yüksek ovada polisim maaşımı sana vercem gel görevimi yap polisten az maaaş alan öğretmen.. 12 104 Yanıtla
  • polis: ögretmen maaşları çok fazla 8 70 Yanıtla
  • Polis: Öğretmenlerde kendini polisle kıyaslamasınlar,bu ülkede en az çalışılan meslek öğretmenliktir,ayda 140 saat çalışırşar oda en fazla,polislerlr kıyaslamayın kendinizi,yazın 2,5 ay yan gel yat tertemiz,biz ayda 240 saat çalışıyoruz işe kaçta gittiğin belli değil kaçta gelceğin belli değil,maaş konusunda hiçbir memur aglanmasın,öğretmende kendini askerle polisle bir tutmasın 24 53 Yanıtla
  • ADALET: Herkes polis olabilir ama herkes Öğretmen olamaz.Öğretmenlere verilen para azdır, gelişmiş ülkelerde Öğretmen polisin iki katı maaş almaktadır.Öğretmenlikle polisliği bir tutmak mantıksızdır.Öğretmenlik bu ülkede ki en zor meslektir. 12 58 Yanıtla
  • Polise eksta hiç bir şey yok!!!: Zamlar tatminkar ama bir gerçek var öğretmene nöbet ücreti sağlıkçıya döner sermaye zammı. Tamam ver kesinlikle kıskanmıyorum. Ama polise neden ekstra zammın haricinde hiç bir şey yok diyelimki parallel olaylarından dolayı vermiyorsunuz ama ben pararlelci değilim vatanımı milletimi seviyorum vatan için ölümü göze alıp hizmet veriyorum polisim. Benim günahım ney? Olmuyor böyle. Biz hükümetten memnunuz ama paralelcilerle aynı muameleyi de gömek istemeyiz. Saygılar 54 3 Yanıtla
  • Cukka cukka: Buradan öğretmenlere sesleniyorum.. Siz çok çalışıyorsunuz polisten daha çok hemde çok az para alıyorsunuz yazık size aciyorum zavallisiniz fakirsiniz bırakın la öğretmenliği çok zor bu iş hele bu paraya hiç yapılmaz bence şikayet etmeyin bırakın insan tatildeyken bu kadar para alirmi yaw hakkaten yazık acınacak haldesiniz yaw bırakın siz bu işi 31 22 Yanıtla
  • polis: Polisin hakkini vermeyenlere hakkimi helal etmiyorum. 45 7 Yanıtla
  • mersinli: Polisi yetiştiren öğretmen polisten az alıyormuş nasıl öğretmensin sen. Milletvekilini de öğretmen yetiştiriyor ondan da fazla istesene artis Polis senin yetiştiremediğin öğrencilerin pisliğiyle uğraşıyor. Ayrıca polislerin hepsi 4 yıllık üniversite mezunu rahatına bak sen 19 33 Yanıtla
  • haram olsun: bu ülkede öğretmen polis kadar maaş alamıyor yazıklar olsun 2 43 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement