2016 Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika
Ekonomi

2016 Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Bakanlık olarak 5 yıllık piyasa gözetimi faaliyetlerimiz sonunda ürünleri güvensiz bulunan üretici/ithalatçılara yaklaşık 4,8 milyon lira idari para cezası, ayrıca güvensiz ürünlerin ilanı, toplatılması ve imhası cezası uyguladık" dedi.

09.02.2016 01:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Bakanlık olarak 5 yıllık piyasa gözetimi faaliyetlerimiz sonunda ürünleri güvensiz bulunan üretici/ithalatçılara yaklaşık 4,8 milyon lira idari para cezası, ayrıca güvensiz ürünlerin ilanı, toplatılması ve imhası cezası uyguladık" dedi.

Tüfenkci, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının ve kendisine bağlı kuruluşların 2016 yılı bütçesinin görüşmelerinde sunum yaptı.

Bakanlığın, ticari hayatın etkin şekilde işleyebilmesi için esnaf, sanatkar, şirket ve kooperatiflere yönelik hizmetlerle ilgili politikalar belirlediklerini ve politikaları paydaşlarıyla işbirliği içerisinde yürüttüklerini anlatan Tüfenkci, bu kapsamda Yeni Türk Ticaret Kanunu, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gibi temel yasal düzenlemeleri hayata geçirdiklerini söyledi.

Tüfenkci, temel yasal düzenlemelerin yanında bilişim sistemlerini de ticaret hayatına entegre ettiklerini belirterek, bu çerçevede Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS), Hal Kayıt Sistemi, Esnaf ve Sanatkarlar Bilgi Sistemi, Tüketici Bilgi Sistemi ve Kooperatif Bilgi Sistemi gibi uygulamaları başlattıklarını ifade etti.

"327 bin 399 şirket ve kooperatifin ticaret sicili kaydı silindi"

Münfesih durumda oldukları anlaşılan 327 bin 399 şirket ve kooperatifin ticaret sicili kaydının silindiğini kaydeden Tüfenkci, "Gerçek ve tüzel kişilerle ilgili ticaret sicili kayıtları ile tescil ve ilan edilmesi gereken içeriklerin düzenli olarak depolanması, bunlara yönelik işlemlerin elektronik ortamda gerçekleştirilmesi, sunulması ve erişime açılması amacıyla MERSİS'i oluşturduk. Ülkemiz genelindeki toplam 238 ticaret sicili müdürlüğü bünyesinde yer alan ticaret sicili bilgileri sisteme aktarılmış ve ticaret sicil müdürlüklerinin tamamında MERSİS üzerinden elektronik ortamda hizmet verilmeye başlanmıştır" diye konuştu.

Tüfenkci, dünyada ilk kez anonim şirket ortaklarına elektronik ortamda genel kurula katılma imkanı getirdiklerine dikkati çekerek, "Elektronik Genel Kurul Sistemi kullanılarak bugüne kadar bin 110 genel kurul toplantısı yapılmış, 48 bin 752 kişi elektronik ortamda oy kullanmıştır. Yani, genel kurullara katılanların 4'te 3'ü bu sistemi tercih etmiştir. Bu toplantılara 48 farklı ülkeden ve 17 farklı şehrimizden katılım sağlanmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

"Lisanslı depolama kapasitesi 435 bin tona ulaştı"

Lisanslı Depoculuk Sisteminin bakanlığın 2011 yılında ilk lisansı vermesi ve 20 bin ton depolama kapasitesi ile hububatta uygulamaya başlatıldığını dile getiren Tüfenkci, bugün depolama kapasitesinin 435 bin tona ulaştığını bildirdi. Geçen yıl kasım ayında dünyada ilk olarak zeytin konusunda faaliyet izni verdiklerini ve lisanslı depoculuk uygulamasını başlattıklarını vurgulayan Tüfenkci, lisanslı depoculuğa yönelik destek mekanizmalarıyla 4 milyon 902 bin lira kira desteği sağladıklarını söyledi.

Tüfenkci, sebze ve meyve ticaretini kayıt altına alacak Hal Kayıt Sistemini kurduklarını ve sisteme 2015 yılı itibarıyla 37 bin 385 gerçek, tüzel kişinin kayıt olduğunu bildirerek, bu kişilerce sisteme 128 milyon 440 bin 722 bildirim yapıldığını kaydetti. Sebze ve meyve ticaretindeki uyuşmazlıkların çözümünü hızlandırmak amacıyla hal hakem heyetlerini faaliyete geçirdiklerini anlatan Tüfenkci, vatandaşların tükettikleri sebze ve meyvelerin nerede ve ne zaman üretildiğini bilmelerine imkan sağlayacak "ürün künyesi"ni de uygulamaya koyduklarını ifade etti.

"Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelik Taslağı'nı Başbakanlığa gönderdik"

Tüfenkci, geçen yıl yürürlüğe giren 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'la perakende sektörünün uzun yıllardır beklenen yasasına kavuştuğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Kanunla üretici ve tedarikçilerden keyfi olarak alınan prim ve bedellerin önüne geçilmesi, kamuoyunda 'outlet' ve 'fabrika satış mağazası' olarak bilinen sürekli indirimli satışların kurala bağlanması, iş yeri açılış ve kapanış süreçlerinin kolaylaştırılması için Perakende Bilgi Sisteminin (PERBİS) kurulması, alışveriş merkezlerinde ortak kullanım alanlarının oluşturulması, esnaf ve sanatkar işletmeleri ile geleneksel ve kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra edenlere yer tahsisi yapılmasına yönelik düzenlemeler yapılmıştır. Kanuna istinaden Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelik Taslağı'nı hazırlayarak Başbakanlığa gönderdik. Ayrıca, perakende ticarette uyulması gereken ilke ve kuralları düzenleyen Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Yönetmeliği Taslağı ile Perakendeciler Konseyi Yönetmelik Taslağını kamuoyu görüşüne açtık."

Elektronik ticaretin hukuki altyapısını oluşturduklarını belirten Tüfenkci, 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un 1 Mayıs 2015'te yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Kanuna dayanılarak Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik ile Elektronik Ticarette Hizmet Sağlayıcı ve Aracı Hizmet Sağlayıcılar Hakkında Yönetmeliğin yürürlüğe konulduğunu anımsatan Tüfenkci, düzenlemelerle elektronik ticaretin yaygınlaştırılması, tüketicilerle elektronik ortamda işlem yapan diğer kişilerin korunması ve istenmeyen ticari elektronik iletilerin önüne geçilmesini hedeflediklerini söyledi.

"Esnaf ve Sanatkarlar 3D Strateji Belgesini uygulamaya koyduk"

Tüfenkci, cumhuriyet tarihinde ilk kez, esnaf ve sanatkarların değişim ve dönüşümü sağlanıp desteklenmesine yönelik "Esnaf ve Sanatkarlar Değişim, Dönüşüm, Destek (3D) Strateji Belgesi"ni hazırlayarak uygulamaya koyduklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatlarıyla başlayan faizsiz kredi kullandırılması kapsamında, 2016 Ocak ayı sonuna kadar dağıtılan kredi miktarlarına ilişkin bilgi veren Tüfenkci, "Kaybolmaya yüz tutan mesleklerde faaliyet gösteren 120 esnaf ve sanatkarımıza 3,3 milyon lira, 3 yıllık ustalık belgesine sahip yeni girişimci 153 esnaf ve sanatkarımıza 6 milyon lira, 2015 Aralık ayında başlatılan 30 bin lira faizsiz kredi uygulaması kapsamında 5 bin 60 esnaf ve sanatkarımıza 146 milyon lira faizsiz kredi imkanı sağlandı. Uygulama başladığı günden bugüne kadar 5 bin 334 kişiye toplam 155 milyon liradan fazla faizsiz kredi verilmiştir" dedi.

Tüfenkci, kredi kefalet kooperatifleri aracılığıyla kullandırılan Hazine destekli kredilerde 2002 yılında 5 bin lira olan kredi üst limitlerinin işletme kredileri için 150 bin lira, yatırım kredileri için ise 300 bin liraya çıkarıldığına dikkati çekerek, şunları aktardı:

"Kredilerden kooperatifler adına yapılan kesintiler 2002 yılında yüzde 9 iken 2015 yılında yüzde 3'e kadar indirilmiştir. Kredi faizleri ise yine aynı dönemde yüzde 47'den yüzde 4'e kadar düşürülerek kredi maliyetlerinde iyileştirmeler yapılmıştır. 2002 yılı sonu itibarıyla esnaf ve sanatkarın kullandığı kredi bakiyesi 154 milyon lirayken, bu değerler 31 Aralık 2015 itibarıyla yaklaşık 16,1 milyar liralık kredi bakiyesine ulaşmıştır. 2002 yılından bu yana esnaf ve sanatkarımıza kullandırılan toplam kredi miktarı 50 milyar liraya ulaşmıştır."

"2015'te 2,6 milyon ürün denetlendi"

Kooperatif ortaklarının borçlarını yapılandırıp, faizlerini sildiklerini belirten Tüfenkci, uygulamadan 30 bin 288 esnaf ve sanatkar ile bunların 57 bin 685 kefili olmak üzere toplam 87 bin 973 esnaf ve sanatkarın yararlandığını bildirdi. Birliklerin kullandıkları Destekleme Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kaynaklı gecikmiş 1,3 milyar lira civarındaki kredi borçlarını yeniden yapılandırdıklarını anlatan Tüfenkci, bu miktarı 574 milyon liraya indirdiklerini kaydetti.

Her eğitim ve öğretim yılı öncesi çocukların kullanabileceği ürünlere ilişkin denetimler gerçekleştirdiklerini anlatan Tüfenkci, "Bakanlık olarak 5 yıllık piyasa gözetimi faaliyetlerimiz sonunda ürünleri güvensiz bulunan üretici/ithalatçılara yaklaşık 4,8 milyon lira idari para cezası, ayrıca güvensiz ürünlerin ilanı, toplatılması ve imhası cezası uygulanmıştır. 2015 yılında denetlenen ürün sayısında ciddi artış gerçekleşmiş ve 2,6 milyon ürün denetlenmiştir" değerlendirmesinde bulundu.

Tüfenkci, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın 2016 Mali Yılı Bütçesinin 1 milyar 52 milyon 766 bin lira olarak belirlendiğini de kaydetti.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 2016 Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement