2016 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika
Ekonomi

2016 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

TBMM (AA) – Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, kurumun 2016 yılı bütçesinin 217 milyon 290 bin lira olduğunu belirterek, "2017 yılı bütçe rakamı 226 milyon 871 bin lira, 2018 yılı bütçe rakamı 229 milyon 501 bin lira olarak tahmin edilmektedir" dedi.

09.02.2016 13:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM (AA) – Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, kurumun 2016 yılı bütçesinin 217 milyon 290 bin lira olduğunu belirterek, "2017 yılı bütçe rakamı 226 milyon 871 bin lira, 2018 yılı bütçe rakamı 229 milyon 501 bin lira olarak tahmin edilmektedir" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesi üzerindeki görüşmelerde konuşan Yılmaz, kurumun 15 yıldır, elektrik, doğal gaz, petrol ve Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) piyasalarını düzenleyerek denetlediğini belirterek, bu kapsamda petrol piyasasında 13 bin 608, elektrik piyasasında bin 948, doğal gaz piyasasında 308 ve LPG piyasasında 10 bin 914 olmak üzere toplam 26 bin 778 lisans verildiğini bildirdi.

Elektrik sektöründe arz güvenliği ve sistemin geleceği açısından en çok önem verilen konunun, üretim yatırımlarının gerçekleşmesi olduğunu ifade eden Yılmaz, kurumdan lisans alan projelerden son 10 yılda yaklaşık 34 bin 675 megavat kurulu gücündeki yeni kapasitenin sisteme dahil edildiğini vurguladı.

Yılmaz, 2015 sonu itibarıyla tüm işlemleri tamamlanarak özel sektöre ait 4 bin 287,6 megavat yeni ve ilave santral ile 257,9 megavat lisanssız santralin geçici kabulü yapılarak toplam 4 bin 545,5 megavat güç artışı olduğunu belirtti.

Geçen sene devreye alınan bu gücün yaklaşık yüzde 82'sini oluşturan 3 bin 544 megavatın yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı olmasının memnuniyet verici bir başka gelişme olarak değerlendirdiklerini dile getiren Yılmaz, kurum tarafından bugüne kadar doğal gaz piyasasında 69'u dağıtım lisansı olmak üzere toplamda 308 lisans verildiğinin altını çizdi.

Yılmaz, doğal gaz piyasasına yönelik çalışmalarında öne çıkan hususun, şehirlerde doğal gaz dağıtımına yönelik faaliyetler olduğunu belirterek, "2002'de sanayi ile konutta 5 şehrimize, sadece sanayide ise 9 şehrimize giden doğal gaz iletim hattı, 2015 yılı sonu itibarıyla doğal gaz dağıtım ihaleleri ve Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) iletim hattı genişlemesine bağlı olarak 77 şehrimize ulaşmıştır" diye konuştu.

EPDK tarafından petrol piyasasının düzenlenmesi ve denetlenmesine yönelik kapsamlı çalışmalar sürdürüldüğüne işaret eden Yılmaz, bu çerçevede, petrol piyasasına ilişkin ikincil mevzuatın gerek AB müktesebatıyla gerekse gümrük, dış ticaret ve çevre mevzuatıyla uyumlaştırılmasını amaçlayan çalışmalar sürdürüldüğünün altını çizdi.

Kurum tarafından verilen lisanslar kapsamında, LPG piyasasında 2015 sonu itibarıyla 84 LPG dağıtıcı, 104 LPG depolama, 56 LPG taşıma, 9 LPG tüp imalatı, 103 LPG tüp muayenesi, tamiri ve bakımı ve 10 bin 558 otogaz bayilik lisansı olmak üzere toplam 10 bin 914 lisans sahibinin faaliyet gösterdiğini belirten Yılmaz, 2015 yılı içinde 7 LPG dağıtıcı lisansı, 6 adet LPG depolama lisansı, 5 adet taşıma lisansı ve 965 adet otogaz bayilik lisansı olmak üzere toplam 983 lisans verildiğini söyledi.

-Kurumun bu sene bütçesi 217,3 milyon lira

Yılmaz, kurumun bütçesi hakkında da bilgi vererek, 2016 yılı Bütçe Tasarısında Kurumun elektrik piyasasından 47 milyon 500 bin lira, doğalgaz piyasasından 51 milyon lira, petrol piyasasından 83 milyon lira ve LPG piyasasından 17 milyon 500 bin lira olmak üzere toplam 199 milyon lira gelir elde edilmesinin öngörüldüğünü söyledi.

Buna ek olarak iletim ek ücreti karşılığında 15 milyon lira ve diğer gelirler adı altında 20 milyon 290 bin lira gelir elde edileceğinin tahmin edildiğine dikkati çeken Yılmaz, şöyle konuştu:

"Bu çerçevede, 2016 yılı bütçe toplamı 217 milyon 290 bin liradır. Bu tutarın, 104 milyon 400 bin lirasını mal ve hizmet alım giderleri, 67 milyon 190 bin lirasını personel giderleri ve sosyal güvenlik kurum primi giderleri, 41 milyon 900 bin lirasını sermaye gideri ve 3 milyon 800 bin lirasını cari transfer giderleri oluşturmaktadır. Mal ve hizmet alım gideri olarak tahmin edilen 104 milyon 400 bin liranın, 67 milyon 300 bin lirası petrol ve LPG piyasalarının denetimi ve kontrolü amacıyla İçişleri Bakanlığı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile yapılan protokol ile 'Ulusal Marker' kapsamında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile yapılan protokol sonucunda, ilgili yerlere aktarılacak olan tutarlar ile laboratuvar analiz ücretleri ve akredite laboratuvar ve denetim çalışmalarında kullanılacak kiralık taşıt ve telefon giderlerinden oluşmaktadır. Kurumumuzun 2017 yılı bütçe rakamı 226 milyon 871 bin lira, 2018 yılı bütçe rakamı 229 milyon 501 bin lira olarak tahmin edilmektedir. "

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 2016 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.


Advertisement