2016 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika
Güncel

2016 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, "Sabahtan bir geldim, kendimi bir yüzyıl öncesinde buldum, muhalefet sayesinde.

28.01.2016 19:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, "Sabahtan bir geldim, kendimi bir yüzyıl öncesinde buldum, muhalefet sayesinde. 1930'lardan, 1928'lerdeki ırk tanımlarından ve bunların hepsini Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ve mevcut siyasi iktidara fatura etmek iştah ve hevesi içindeki bir toplantıya başladık" dedi.

Türkeş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve bağlı kurumların 2016 yılı bütçesinin görüşmelerinde milletvekillerinin eleştirini ve sorularını yanıtladı.

Çağın değiştiğini, yeni bir çağa girildiğini belirten Türkeş, "Sabahtan bir geldim, kendimi yüzyıl öncesinde buldum, muhalefet sayesinde. 1930'lardan, 1928'lerdeki ırk tanımlarından ve bunların hepsini de Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ve mevcut siyasi iktidara fatura etmek iştah ve hevesi içindeki bir toplantıya başladık" değerlendirmesinde bulundu.

"Zamanın ruhu diye bir şey var" ifadesini kullanan Türkeş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"1928'in, 1930'un yazarının, çizerinin, fikir adamının düşün dünyasına baktığınızda 'dünyada ne oluyor' diye bakmanız lazım. Bunlara bakmadığınızda, mesela bir film senaryosu gibi şöyle bir şey demek mümkün: Bugün cebinizdeki telefondan, bilgisayarınızdan çıkarttığınız o resimlerle baktığınızda, '1919'da rahmetli Atatürk Samsun'a niye eski bir gemiyle gitti? Uçakla gitmeliydi, oradan da helikopterle Erzurum ve Sivas'a geçerdi. Oradaki tutanakları da İpad'inde yazdırıp anında da internete koymalıydı' diye eleştiri de yapabilirsiniz. Ama bu gerçekçi olmaz, değil mi? Bugünün şartlarında, ta 1928'e, 30'a gidip Afet İnan'lardan, Atatürk'lerden bahisle laflara gireceğiz, ondan sonra oradan da bugünkü kurumları eleştirmeye kalkacağız. Şimdi el insaf. Hadi 10 yıl, 14 yıl AK Parti iktidarıyla ilgili bir şey söyleyeceksiniz; o zaman amenna. Hani 2016 ile alakası yok, 2015'le yok ama hadi 2004'ü, 2005'i dinleyelim. Ama sabah geldik buraya, 1930... Yapmayın Allah aşkına."

"Türkçe'nin değişik dil ve lehçelerini kullanan 300 milyon insan var"

Dünya üzerinde Türkçe'nin değişik dil ve lehçelerini kullanan 300 milyon insan olduğuna işaret eden Türkeş, "Dünyada yaygın kullanılan 5. dil ailesinin sahibiyiz. Böyle bir zenginliğim varken bununla ilişki kurmaktan niye utanayım, niye çekineyim? Bunlar benim soydaşlarım ve bunlarla ilişki kurmakta da bunlara imkan nispetinde yardımcı olmakta da Suriye'de olduğu gibi sıkıntıya düştüklerinde onlara her tür desteği vermekte de kendimi özgür hissediyorum" diye konuştu.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunun sadece Türkçe ile değil, Türkiye'deki farklı kökenden insanların kullandıkları dil ve lehçelerle ilgili çalışmalar da yaptığına dikkati çeken Türkeş, 2013'te "Tarihte Türkler ve Kürtler'" Sempozyumu düzenlendiğini, Türk Dil Kurumu tarafından da 2014 yılında Kürtçe-Türkçe sözlük bastırıldığını kaydetti.

Türkeş, Kürtçe ve Zazaca ile ilgili bazı üniversitelerde bölümler açıldığını ve araştırmalar yapıldığını da anımsattı.

"Dil dediğiniz olay rakamlı olur, rakamı olmayan dil yoktur" ifadesini kullanan Türkeş, "Farsça rakamlarla dil sahibi olamazsınız" dedi.

Bağımsız araştırmalar için kurulan derneklerin hükümete bağlı olmasının doğru olmadığına dair eleştirileri hatırlatan Türkeş, "Bizim, siyasi iktidar olarak, bunların herhangi bir araştırmasına bugüne kadar karıştığımız hiç olmadı" şeklinde konuştu.

-"Fransız mekteplerinde sözde soykırım iddiaları hoş değil"

Tuğrul Türkeş, Fransa'da ortaöğretim kurumlarında, 'sözde soykırım' iddialarının öğretildiğini ifade ederek, "Hatta Türkiye'deki Fransız mekteplerinde de aynı şey yapılıyor. Bu da hoş değil" diye konuştu.

Türkeş, Atatürk Araştırma Merkezi ile Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Tarih Enstitüsü işbirliği ile yürütülen, "Ortak Türk tarihi çalışmalarında" son aşamaya gelindiğini söyledi.

Türkeş'in konuşmasının ardından Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve bağlı kurumların 2016 yılı bütçeleri kabul edildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 2016 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement