2016 Yılı Bütçesi, Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika
Politika

2016 Yılı Bütçesi, Plan ve Bütçe Komisyonunda

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki Sağlık Bakanlığı bütçesinin görüşmelerinde, HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım ile MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal arasında tartışma yaşandı.

10.02.2016 14:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki Sağlık Bakanlığı bütçesinin görüşmelerinde, HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım ile MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal arasında tartışma yaşandı.

Komisyonda Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının 2016 yılı bütçesinin görüşülmesine devam ediliyor.

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, Güneydoğu'da yaşanan sağlık sorunları hakkında güvenlik güçlerinden haber alındığını savunarak, "6 aydır bölgede müesses nizam yok. Kaymakamlarınız mahçup. Talimatları yerine getirmeyenler var. Valileri dinlemiyorlar. Ambulans şoförünün teröristlerce vurulduğu açıklandı. Bir de kardeşini, eşini dinleyelim. Komisyon kuralım, gidelim, hiç öyle söylemiyorlar" dedi.

Cizre'de yaşanan sorunla ilgili Bakanlık bürokratlarıyla görüştüklerini aktaran Yıldırım'ın, "Film, 30 Ocak saat 13.00'te koptu. Polislerin oraya yaptığı saldırıların çığlıkları var elimizde. Bunun tamamını dinletme çabasında olacağız" ifadeleri üzerine, AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi.

Yıldırım, Cizre'de ölü sayısıyla ilgili farklı haberler yayınlandığını belirterek, "İnfaz yapıldı. İki ayrı binanın bodrum katında 60 kişi infaz edildi. Diyalog yoluyla sorunu sizinle çözmeye çalıştık. Cizre Devlet Hastanesine gittiniz. Biz de gidelim. Pazartesi günü hastaneye giden güvenlik güçleri, sağlık çalışanlarını odaya kilitliyor, cenazeler oraya getiriliyor" diye konuştu.

Büyük bilgi kirliliği ve manipülasyon olduğunu öne süren Yıldırım, "100 bin kişilik kenti 60-70 gün dünyaya kapatırsanız, her türlü bilgi kirliliği olur. Güvenlik ile demokrasi arasında denge gözetilmedi, sivil insanlar korunmadı. 'Hendekler olsun' diye bir şey söylemem, savunmam. 6-7 aydır orada hendek var, silahlı örgüt mensupları var. Sokağa çıkma yasağı ilan edilmeden, Cizre'ye ne zaman gayri nizami harp güçleri yığıldı, ölümler başladı. Dün itibarıyla 467 sivil öldü" ifadelerini kullandı.

AK Partili milletvekillerinin "eli silahlı kaç kişi öldürüldü?" diye laf atması üzerine Yıldırım, 20 Temmuz'dan sonra yaşanan ölümlere sebep olanların tamamını kınadığını belirtti.

MHP'li Günal ile HDP'li Yıldırım arasında tartışma

Yıldırım'ın ardından MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da söz alarak, kendisinin de vali ve kaymakamlardan memnun olmadığını belirtti. Şimdikilerden değil, öncekilerden şikayetçi olduğunu ifade eden Günal, "Askere, jandarmaya yetki vermeyip, karakola hapseden valilerden ben de şikayetçiyim. Burası Bütçe Komisyonu, gidin hükümetle, kiminle görüşecekseniz. Sayın Yıldırım'a da size de söylüyorum Sayın Bakan" dedi.

Yıldırım, Günal'a, "Bana söyleyemezsiniz Sayın Günal. Siz sadece kendi konuşma içeriğinizden sorumlusunuz. Benim ne konuşacağımı siz söyleyemezsiniz" diye tepki gösterdi.

Günal da bağırarak, "Dinleyeceksin, dinleyeceksin, dinleyeceksin" derken, Yıldırım da "Ben istediğim gibi konuşabilirim. Kimse benim konuşmama istikamet belirleyemez" diye konuştu.

Günal'ın yanında oturan TBMM İdare Amiri ve MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, yerinden kalkarak Yıldırım'a yöneldi. Günal da Yılmaz'ı tutarak yerine oturmasını istedi.

Bu sırada CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu yerinden kalkarak Günal ve Yıldırım'ın arasına girdi ve tartışmayı engellemeye çalıştı.

Komisyon Başkanı Bilgiç, ara verilmesini isteyen üyelere, "Siz müdahale etmeyin, Sayın Günal ne yapacağını bilir" diyerek milletvekillerinin yerine oturmasını istedi.

Tartışmanın ardından Günal, elindeki kitapçığı masasına fırlatarak, şunları söyledi:

"Bu ne be? Her gün konuşuyorlar, hiçbirinizin sesi çıkmıyor. Burada bütçe konuşuyoruz. Gidin nerede konuşacaksınız, Dolmabahçe'de mi konuşacaksınız, Kobani'ye 29 Ekim'de 'asker gönderdik' diye mi soyunacaksınız, şimdi bunu söylemeyin arkadaşlar. Biz bunu söylerken hepiniz bakıyordunuz. Her gün, her gün aynı şey. Ben bıktım bunları dinlemekten. Burada bütçe konuşuyoruz. Neyiniz varsa gidin konuşun, vali ile emniyet müdürü ile konuşun. Kaç senedir orada olurken kimsenin çıtı çıkmıyordu. Dolmabahçesi, Habur'u, Oslo'su olurken güllük gülistanlık... Bizim söylediğimiz haklı çıktı. Şu olmuş, bu olmuş. Neden olmuş, kim kazdı hendekleri? Ben mi kazdım, kaymakam mı kazdı? Varsa bir pazarlığınız gidin yapın. Yoksa da emniyet güçleri görevini yapsın."

-TTB Genel Sekreteri Şener'in konuşmasına itiraz

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Özden Şener'in bütçe görüşmelerinde konuşması da Komisyonda tartışmaya neden oldu.

Şener, hastaların geçmişte yılda üç kez hastaneye giderken bugün 8 kez gittiğini, ilaç tüketiminin 750 milyon kutudan 1 milyar 950 milyona çıktığını, bilgisayarlı tomografi çekiminin 2008 yılında 5 milyon, 2010'de 7,5 milyon, 2012'de 10 milyon, 2014'te 12,5 milyona çıkmasının sağlıklı olmadığını vurguladı.

Bebek ölüm hızının binde 30'dan 6'ye düştüğüne inanmadıklarını ifade eden Şener, "Bursa'da yapılan araştırmada bebek ölüm hızı binde 6. Burası Bursa… Bir de Güneydoğu'yu düşünün. Ölen bebeklerimizi sayamayan bir ülkeyiz. Bu çok acı. Ama o istastiklerle övünüyoruz. 2015'te 7 bin 400 kızamık vakası tespit edildi, sıfırlanan hastalıkta 2004 rakamlarına dönüldü. Bir hekim günde 150 hastaya bakıyor, cerrah ise 10 ameliyat yapıyor. Görevi başında öldürülen hekim sayısı artıyor. Bu hızla giderse işsiz hekim ve hemşire ordusuyla karşılaşacağız" dedi.

MHP'li Günal'ın, Şener'in konuşmasına itiraz ederek, "Sağlık çalışanları bana da geldi, burada konuşmak istediler, kendilerine 'bana iletin, bakana söylerim' dedim" sözleri üzerine, CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel de meslek kuruluşlarının Komisyonda görüşlerini ifade edebileceğini, kendi bakanlığı döneminde aynı uygulamanın yapıldığını anımsattı.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, TTB'nin tüm hekimleri temsil ettiğini belirterek, dünyada sivil toplum örgütlerinin iktidara muhalif olmasının normal olduğunu savundu.

Komisyon Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, bütçe görüşmelerinin kanun tasarı ve tekliflerinin görüşmelerinden farklı olmadığını vurgulayarak, bütçenin sadece rakamlardan oluşmadığını hükümetlerin politikalarını da ortaya koyduğunu, sivil toplum ve meslek kuruluşlarının bu politikalar hakkında görüşlerini ifade etmesinde sakınca bulunmadığını anlattı.

AK Parti Uşak Milletvekili Alim Tunç'un, TTB'nin terör örgütüne destek verdiğini söylemesi üzerine de CHP'li milletvekilleri tepki gösterdi.

Temizel, TTB'ye tahammülsüzlüğü kabul etmediğini belirterek, "Terör örgütüyle ilişkileri söz konusuysa, bunun gereği şimdiye kadar bin kez yapılırdı" dedi.

Bilgiç, TTB temsilcisinin siyasi değerlendirme yaptığını, kullanılan dil ve uslupta yanlışlığını görmek gerektiğini savundu.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Bakanlığın halk sağlığı için bisiklet, diş macunu ve fırçası alımının TMO tarafından yapılması gerektiğini ifade ederek, bunun sıkıntı doğurabileceğini bildirdi.

Suriyeliler için yapılan harcamaları soran Kuşoğlu, bunun bütçede de görünmesi gerektiğini, görüştükleri AB yetkililerinin de aynı görüşü savunduğunu kaydetti.

Kuşoğlu, "Sigarayla mücadelede gerçekten başarılı oldunuz. Ama uyuşturucuda tam tersi dibe vurulan dönem oldu" değerlendirmesinde bulundu.

"Kadın bürokrat" eleştirisi

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun sunumunu tamamlamasının ardından, bürokratlar kendilerini tanıttı.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, bakanlık bürokratları içinde kadın bürokratların bulunmamasını eleştirdi.

Bakan Müezzinoğlu'nun "Geçen yıl iki tane vardı, o da kalmamış" sözlerine, Çam da görüntünün, "suyun öte tarafına yakışmadığını" ifade etti.

Müezzinoğlu'nun "Eksiğimizi kabul ettik" sözleri üzerine Bilgiç, "Önemli eksiklik" karşılığını verdi.

Öte yandan, söz alan bazı milletvekilleri bölgelerinde doktor eksikliği bulunduğunu bildirdi. Komisyon Başkanı Bilgiç'in, Isparta'nın ilçelerinde doktor olmadığını belirterek, "Vatandaşın dayağını yiyoruz. İşsiz doktorlardan 30-40 tanesini istiyoruz" ifadesi de Komisyonda gülüşmelere yol açtı.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2016 Yılı Bütçesi, Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement