2016 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika
Politika

2016 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Milli Eğitim Bakanlığının 2016 yılı bütçesinin görüşülmesine devam ediliyor.

11.02.2016 15:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Milli Eğitim Bakanlığının 2016 yılı bütçesinin görüşülmesine devam ediliyor.

CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin, ödenek üstü harcamaların yapıldığı bir depo olarak görülmemesi gerektiğini, iyi eğitilmiş kaliteli bir insan gücünün önemli olduğunu belirterek, bu nedenle eğitimin kalitesinin artırılması ve özel eğitim programlarının yürütülmesinin yararlı olacağını ifade etti.

2005-2012 döneminde, 25 yaş üzeri nüfus içinde, en az lise ve dengi okulları bitirenlerin oranının Türkiye'de kadınlarda yüzde 39, erkeklerde yüzde 60 olduğunu vurgulayan Temizel, bu oranın ABD'de kadınlarda yüzde 95, erkeklerde yüzde 94,8'e yükseldiğini aktardı.

1 milyon kişiye düşen araştırmacı sayısının 2002-2010 yılların içinde Japonya'da 5 bin 189, Türkiye'de ise 804 olduğunu aktaran Temizel, "Eğitim sistemimizin, sistem değiştirmekten gerçekten başı döndü" ifadesini kullandı.

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım ise 657 Sayılı Kanun'a tabi memurların üçte birinin Milli Eğitim Bakanlığı kadrosunda bulunduğunu belirterek, bakanlığın bütçesinin önemli bir kısmının personel giderleri olduğunu, yatırımlara ayrılan payın düşük kaldığını kaydetti.

Öğrenci başına düşen eğitim harcamalarında OECD ortalamasının, 10 bin 220 dolar olmasına karşın bu rakamın Türkiye'de 3 bin 514 dolara ulaşılabildiğini ifade eden Yıldırım, "Gelinen nokta bu. Hani övünelim ama biraz da realiteyi buradan görelim" değerlendirmesinde bulundu.

Okullara yönelik saldırılar konusundaki tavrının, Bakan Avcı ile ortak olduğunu kaydeden Yıldırım, ancak bazı okulların da güvenlik güçleri tarafından karargah olarak kullanıldığını bildirdi.

Çatışmaların yaşandığı bölgelerde eğitim gören 120 bin öğrenciden 70 bin kadarının, 2,5 aydır eğitim göremediğine işaret eden Yıldırım, "Maalesef çatışmanın, silahın, ateşin, ölümün, kanın adı da kokusu da ağır, hepimizi yaralıyor" diye konuştu.

Ana dilde eğitim konusuna da değinen Yıldırım, bazı yerlerde seçmeli ders olarak verilen bu dersin, seçilmemesi ve önemsizleştirilmesi için velilere ve öğrencilere baskı yapıldığını iddia etti.

YÖK'e ilişkin eleştirilerde de bulunan Yıldırım, "Ama hiçbir zaman bugünkü kadar siyasallaşmadı YÖK, bugünkü kadar ideolojize edilmedi" dedi.

MHP Ankara Milletvekili Zühal Topcu da eğitim kalitesi açısından pek kayda değer gelişmelerin olmadığını savunarak, okullardaki şiddet olaylarına dikkati çekti.

Eğitimde, merkeze insanın alınmadığını ileri süren Topcu, "Merkezimizde gerçekten AKP var. Merkezimizde başka unsurlar var. İnsan unsuru yok merkezde. Eğer insanı koysaydık durum çok daha farklı olabilirdi" diye konuştu.

Topçu, OECD'nin Eğitim 2015 raporunda, ilkokul düzeyindeki harcama ortalaması 8 bin 281 dolar, Türkiye'de ise bunun 2 bin 577 dolar olduğunu anlattı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki bazı okulların yakıldığını hatırlatan Topcu, "Bunlar bilinmiyor muydu? Dağlardan, taşlardan bayrağımızın resmi kazınırken, 'Ne mutlu Türküm diyene' yazıları kazınırken, acaba bu iktidar neredeydi, neler yapılıyordu?" ifadesini kullandı.

Topcu, "24 saatte 10 tane şehidimiz var, biz sigarayı bırakma fantazileriyle uğraşıyoruz, başkanlık sistemiyle uğraşıyoruz. Doğu Anadolu'da eğitim yapılamıyor şu anda. O zaman onlara bir çözüm üretmemiz lazım" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2016 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP MYK ve PM Toplantısı
    09:08 CHP MYK ve PM Toplantısı

    CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi, CHP Genel Başkanı Özgür Özel başkanlığında genel merkezde toplanacak.

  • Olur Belediye Başkanı Vedat Ergün'ün makam odası çiçek bahçesini aratmıyor
    08:58 Olur Belediye Başkanı Vedat Ergün'ün makam odası çiçek bahçesini aratmıyor

    Olur Belediye Başkanı Vedat Ergün'ün 'tebrik' ziyaretleri sürerken, gönderilen çiçekler nedeniyle başkanlık makamı ve odanın girişi adeta çiçek bahçesine döndü. Başkan Ergün mesaisinin büyük bir bölümünü ziyaretçilerini ağırlayarak geçiriyor.

  • İran devlet televizyonu: İsrail saldırısında İsfahan'daki nükleer tesisler zarar görmedi
    08:17 İran devlet televizyonu: İsrail saldırısında İsfahan'daki nükleer tesisler zarar görmedi

    İsrail günlerdir beklenen misilleme saldırısını gerçekleştirirken, İran'ın birçok nükleer tesisinin bulunduğu İsfahan eyaletini hedef aldı. 3 drone ile gerçekleştirilen saldırı dünyayı tedirgin ederken, İran devlet televizyonu nükleer tesislerde herhangi bir zarar meydana gelmediğini duyurdu.

  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.


Advertisement