2016 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika
Ekonomi

2016 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bütçedeki ödenek üstü harcamalarla ilgili, "2016 yılında da herhangi bir şekilde gelir fazlamız olursa yatırım harcamalarında kullanacağız" dedi.

25.01.2016 20:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bütçedeki ödenek üstü harcamalarla ilgili, "2016 yılında da herhangi bir şekilde gelir fazlamız olursa yatırım harcamalarında kullanacağız" dedi.

Ağbal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2016 yılı bütçesinin tümü üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Vergi kanunlarının reformların arasında yer aldığını ifade eden Ağbal, Orta Vadeli Program (OVP) ve Orta Vadeli Mali Plan'ın arkasında yatan varsayımlar bağlamında, gelir vergisi ile vergi usul kanunlarını önemli bir reform alanı olarak belirlediklerini söyledi.

Ağbal, milletvekillerinin OVP ve bütçenin dayandığı temel varsayımlara ilişkin eleştirilerine, "Yapılan eleştirileri siyasi ve ekonomik istikrarı sağladığımız bir ortamda ve ekonomik görünümün Türkiye açısından olumluya gittiği bir dönemde çok gerçekçi bulmuyorum" diye konuştu.

Ağbal, Türkiye ile aynı gruptaki ülkeler karşılaştırıldığında Türkiye'nin en kırılgan olduğu faktörün cari dengede olduğunu belirterek, diğer parametlere bakıldığında Türkiye'nin kırılganlık göstergeleri bakımından gayet iyi performans sağladığını söyledi. Ağbal, "Türkiye'nin önümüzdeki dönemde olumsuz yönde ayrışacağı yönündeki değerlendirmeler uluslararası yapılan karşılaştırmalar bağlamında da çok gerçekçi durmuyor" şeklinde konuştu.

OVP'deki revizyonlar

OVP'deki revizyonlara ilişkin eleştirilere de değinen Ağbal, zaman zaman Orta Vadeli Programların güncellendiğini, hedef ve tahminlerin revize edildiğini kaydetti. Ağbal, "2015 için biz hem 2014 yıl sonundaki OVP'de bir makro ekonomik seti yapıyoruz, bir de 2015'te yapıyoruz. İkisi de birbirinden farklı olabiliyor. Gönül arzu eder ki güncellemeler hep olumlu yönde olsun. Bazı güncellemeleri yaptığımız zaman hedefe göre aşağı yönlü güncellemeler de yapıyoruz" görüşüne yer verdi.

Bu güncellemelerin bütün OVP dokümanı hazırlayan ülkeler tarafından da yapıldığına işaret eden Ağbal, IMF'nin de yeni gelen verilere göre yılda üç defa güncelleme yaptığını kaydetti.

Bakan Ağbal, IMF güncellemelerinin de Türkiye'nin 2016 yılı makro ekonomik hedefleri bakımından olumlu işaretlere temas ettiğini belirtti.

-"Kamu maliyesi iyileşiyor"

Kamu maliyesi konusunda sağlanan iyileştirmelere değinen Ağbal, şöyle devam etti:

"Bütçe açıkları yüzde 10'lardan yüzde 1,2-1,3'lere gelmiş durumda. Kamu borç yükünün milli gelire oranı gerçekten önemli ölçüde azalmış. Bırakın 2002 karşılaştırmasını, 2011'den bu yana kamu maliyesi sürekli bir şekilde iyileşmektedir. Bu ülkede bir göstergenin iyileşmiş olmasından hepimizin mutlu olması lazım. Bunun arkasında farklı bir şey aramaya gerek yok."

Bankacılık sistemine ilişkin göstergelerin bugün uluslararası karşılaştırmalara bakıldığında son derece iyi olduğunu vurgulayan Ağbal, "Dolayısıyla 2016 yılı makroekonomik hedeflerimiz ve bütçemiz sağlanan siyasi istikrar ortada iken, makroekonomik istikrar veri iken gerçekçidir" diye konuştu.

-"2016'da belirsizlikler azalacak"

OVP'nin dayandığı temel varsayımlara teknik olarak bakıldığında, 2016'da 2015'e göre ekonomik anlamdaki belirsizliklerin bir miktar daha azalacağını öngördüklerini dile getiren Ağbal, küresel büyümenin de 2016'da yukarı yönlü bir ivme kazanacağının tahmin edildiğini kaydetti.

Ağbal, kendilerinin de global tahmin ve hedefler çerçevesinde tutarlı bir makroekonomik hedef seti oluşturduklarını söyledi.

Bütçe bağlamında önemli konulardan birinin de bütçe disiplini, mali disiplin olduğunu vurgulayan Ağbal, "Bütçe disiplini ve mali disiplin denildiğinde birinci sırada gelen gösterge bütçe açıklarının GSYH'ya oranıdır. Birinci derecede uluslararası karşılaştırmalarda kullandığımız gösterge budur. İkinci gösterge de kamu borç yükünün milli gelire oranındaki gelişmelerdir. Bu iki parametre üzerinden ekonomi politikaları üzerinde ciddi etki yapabilirsiniz. Bu açıdan bakıldığında bütçe performasımızda oranlar ortada" dedi.

-Ödenek üstü harcama

Milletvekillerinin ödenek üstü harcamalar konusundaki soruları ve eleştirilerini yanıtlayan Ağbal, ödenek üstü harcamaların yapılmaması gerektiğini söyledi.

Bütçe Kanunu ile verilen harcama yetkisi neyse onun içinde kalınarak bütçenin icra edilmesi gerektiğini ifade eden Ağbal, yıl içerisinde ilave harcama olması durumunda ek bütçe yapma imkanı bulunduğunun altını çizdi.

Ödenek üstü harcamaların geçmiş hükümetler dönemlerinde de yapıldığını dile getiren ve bununla ilgili 1990 yılı ve sonrasından örnekler veren Ağbal, söz konusu uygulamayı doğru bulmadığını söyledi.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, Bakan Ağbal'ın konuyla ilgili geçmiş yıllardan örnek vermesini eleştirdi.

Konunun MHP'li milletvekilleri ile Ağbal arasında karşılıklı konuşmaya dönmesi üzerine Komisyon Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç uyarıda bulunarak milletvekillerinden Bakan Ağbal'ın konuşmasına müdahale etmemelerini istedi.

Geçmiş dönemlerde de kesin hesap kanunlarında tamamlayıcı ödenek maddesi bulunduğunun altını çizen Ağbal, "2016 yılında da 2015 ve önceki yıllarda da hep şunu söyledik. 'Yatırım harcamaları ile ilgili başlangıç ödeneklerinin azaldığını söylüyorsunuz.' Eğer yıl içerisinde ilave geliriniz olursa biz bunu yatırım harcamalarında kullanacağız. Bu bağlamda bizim 2016 yılında da herhangi bir şekilde bir gelir fazlamız olursa yatırım harcamalarında kullanacağız" ifadelerini kullandı. Ağbal, geçmiş dönemde de ödenek üstü harcamaları hep yatırım harcamalarında kullandıklarına dikkati çekti.

Bütçe disiplininin esas göstergelerinin bütçe açığı, program tanımlı faiz dışı fazla ve kamu borç yükünün geldiği seviye olduğunu kaydeden Ağbal, bu konularda önemli performanslar elde edildiğini belirtti.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 2016 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement