2017 Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika
Güncel

2017 Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

2017 Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

TBMM (AA) - Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, bazı HDP milletvekillerine yönelik devam eden hukuki süreç hakkında, "Vatandaş gitmediğinde kulağından tutup götürüyorsun. Milletvekili olup, orada burada 'Ben ifade vermem' diyecek, buna da dokunmamasını bekliyordunuz." dedi.

07.11.2016 13:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM (AA) - Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, bazı HDP milletvekillerine yönelik devam eden hukuki süreç hakkında, "Vatandaş gitmediğinde kulağından tutup götürüyorsun. Milletvekili olup, orada burada 'Ben ifade vermem' diyecek, buna da dokunmamasını bekliyordunuz." dedi.

Türkeş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu (TDK), Türk Tarih Kurumunun (TTK) bütçelerine ilişkin sunum yaptı.

Sunuma geçmeden önce, CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu'nun, HDP milletvekillerinin gözaltına alınması ve tutuklanmasına yönelik konuşmasıyla ilgili değerlendirme yapan Türkeş, OHAL'in çıkış sebebinin herkes tarafından bilindiğini belirtti.

Türkeş, şöyle konuştu:

"Milletvekillerinin tutuklanmasıyla ilgili Sayın Bekaroğlu'nun sözlerinde bir tenakuz var. Milletvekillerini yargı davet ediyor ifadeye, dokunulmazlıkları da kaldırılmış. Herhangi bir vatandaş gibi ifadeye gitmeleri gerekiyor. MHP lideri Sayın Bahçeli gitti, ifadesini verdi, çıktı. Demek ki onlar da gitseydi bugün bunlar yaşanmayacaktı. Yani sistemi buradaki arkadaşların karıştırmaya kalktığını niye göz ardı ediyoruz da hukuk herkese uygulanmaya kalkılırsa buna neden CHP Milletvekili Sayın Bekaroğlu itiraz ediyor ve rahatsız oluyor, bunu anlamıyorum."

Türkeş, bu uygulamanın hukukun üstünlüğünün herkese eşit uygulandığının gösterilmesi açısından kutlanması gerektiğine işaret ederek, "Vatandaş gitmediğinde kulağından tutup götürüyorsun. Milletvekili olup, orada burada 'Ben ifade vermem' diyecek buna da dokunmamasını bekliyordunuz." diye konuştu

Yurt dışındaki Türk vatandaşlarına yönelik çalışmalar

Türkeş, son yıllarda, Türkiye'nin yumuşak gücünü temsil eden kurumların çalışmaları ve izlenen politikalarla Türkiye'nin bir taraftan yurt dışında yaşayan vatandaşları ile diğer taraftan da Ortadoğu, Balkanlar ve Afrika'ya yaptığı açılımlarla da soydaş ve akraba topluluklarla diplomatik kültürel ekonomik ve sosyal ilişkilerini güçlendirdiğini belirtti.

Türkiye'nin 6 milyonu aşan yurt dışındaki vatandaşlarının sorunlarıyla geçmiş 50 yılda maalesef yeteri kadar ilgilenmediğine dikkati çeken Türkeş, yurt dışındaki Türk vatandaşlarının, yabancı düşmanlığı, İslamofobi, Gençlik Daireleri tarafından ellerinden alınan çocuklar, aile birleşimindeki sıkıntılar, eğitim ve en önemlisi eşit katılım sorunlarıyla karşı karşıya kaldığını ifade etti.

YTB'nin, bu amaçla yurt dışında yaşayan vatandaşlara yönelik, vatandaşlık çalışmaları, eğitim, kültürel ve tarihi miras başlığı altında ayrımcılıkla mücadele, aktif yurttaşlık ve katılım, yurt dışında oy kullanma ve mavi kart, çift dillilik, genç liderler, hukuk eğitim programları, gençlik köprüleri, 50. yıl etkinlikleri ve vatandaş buluşmaları gibi çeşitli etkinlikler düzenlediğini söyleyen Türkeş, YTB tarafından bu yıl ilk kez hayata geçirilen "Türkiye Stajları" kapsamında yurt dışında yaşayan genç Türk vatandaşlarının Türkiye'deki kamu, kurum ve kuruluşlarında staj yapmaya başladığını dile getirdi.

Türkeş, "Gençlik Köprüleri" programı kapsamında da Türkiye ile bağlarını güçlendirmek amacıyla, son iki yılda 16-22 yaş aralığındaki 3 bin gencin Türkiye'ye geldiğini ifade etti. Yurt dışındaki vatandaşların bulundukları ülkelerdeki eğitim, kültür ve akademik hayatlarına destek olmak amacıyla, "Yurtdışı Vatandaşlar Araştırma Destek Bursları" kapsamında geçen yıl ilk defa burs verilmeye başlandığını hatırlatan Türkeş, bu bursların devam ettiğini kaydetti.

Suriyelilere yönelik çalışmalar

Yurt dışındaki Türk vatandaşlarının dil, kültür, aile ve sosyal alanlar ile ırkçılık ve yabancı düşmanlığı gibi sorunlarının ele alındığı Yurtdışı Vatandaşlar Danışma Kurulu (YVDK) Kamu Kurumları toplantısının da yapıldığını anımsatan Türkeş, "Türkiye artık yurt dışında yaşayan vatandaşlarına karşı daha sorumlu ve vizyoner bir politika izlemektedir. Soydaş ve akraba topluluklarımıza yönelik çalışmalar sayesinde Türkiye tarihi ve kültürel bağları olan ülke ve topluluklarla daha da yakınlaşmaktadır." dedi.

Türkeş, Türkiye'de misafir olarak bulunan Suriyelilere yönelik ise YTB tarafından AFAD, Gaziantep Üniversitesi, UNHCR Türkiye Temsilciliği'nin işbirliğinde gerçekleştirilen Türkçe eğitimin programının 2013'ten bu yana devam ettiğini, ayrıca bu yıl başlayan İleri Düzey Türkçe Eğitim Programı kapsamında da bin Suriyeli gencin Türkçe eğitimi imkanına kavuştuğunu vurguladı.

YTB'nin Filistin- İsrail meselesine ışık tutmak amacıyla başlatılan araştırma projesi çerçevesinde üç yıl boyunca uzman akademisyenlerce tarihi yorumu yapılacak Filistin ile ilgili Osmanlı arşivleri belgelerinin katalog haline getirilerek Türkçe, Arapça ve İngilizce'ye çevrilmesinin planlandığını dile getiren Türkeş, "Yapılan araştırmayla Filistin halkının hukuki dayanağı olan kalıcı ve sürdürülebilir savunma zemini elde etmesi sağlanacaktır." diye konuştu.

YTB'nin Türkiye ile Türk dünyası arasındaki iletişim ve işbirliğini arttırmak, var olan bağları kuvvetlendirmek amacıyla faaliyetler yürüttüğünü söyleyen Türkeş, öte yandan sözlü tarih çalışmaları kapsamında kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla Kırım Sürgünü Sözlü Tarih Çalışması ile Kırımlı soydaşların 1944'de uğradığı sürgünün şahitlerinin ifadelerinin kayıt altına aldığını söyledi.

Türkiye Bursları

Türkeş, Türkiye'nin son yıllarda geliştirdiği Afrika vizyonu çerçevesinde kıtayla ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla çalışmalar yapıldığını, eğitim faaliyetlerinin yanı sıra sivil toplumdan gelen talepler doğrultusunda doğrudan veya dolaylı desteklenen projelerle Afrika'nın gelişimine katkı sağlandığını dile getirdi.

Türkiye'nin uluslararası öğrenciler ve nitelikli öğrenciler için çekim merkezi haline gelmesi, bu öğrencilerin ülkeleriyle Türkiye arasında köprü olmaları amacıyla verilen "Türkiye Bursları" kapsamında, Türkiye'de 160 ülkeden 16 binden fazla öğrencinin geldiğini ve 55 farklı kentteki 104 üniversitede öğrenim gördüğünü anlatan Türkeş, burslara bu yıl 172 ülkeden yaklaşık 122 bin kişiden başvuru alındığını ifade etti.

Uluslararası öğrencilerin Türk dili ve kültürü konusundaki etkinliklerinin artırılması hedefiyle YTB ve Trakya Üniversitesinin işbirliğiyle Edirne'de gerçekleştirilen Türkçe Yaz Okulu programına ise 15 ülkeden 40 öğrencinin katıldığını dile getiren Türkeş, geçen yıl ilk defa hayata geçirilen Kamu Görevlileri ve Akademisyenleri Türkçe İletişim Programı kapsamında 15 farklı ülkeden 15 diplomat, akademisyen ve bürokratın Türkçe eğitimi aldığını söyledi.

Bu arada, Komisyondaki HDP milletvekillerinin sıralarının boş kaldığı görüldü.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 2017 Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement