2017 Yılı Bütçe Tasarısı, Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika
Politika

2017 Yılı Bütçe Tasarısı, Plan ve Bütçe Komisyonunda

2017 Yılı Bütçe Tasarısı, Plan ve Bütçe Komisyonunda

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Meclisin 15 Temmuz'daki bombalanması sırasında Meclis çalışmalarının yapılabileceği bir sığınak olmadığı gerçeğiyle karşılaştıklarını belirterek, Eski Halkla İlişkiler binasının yerine yapılacak yeni binada Genel Kurulun acil durumlarda güvenli bir...

03.11.2016 11:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Meclisin 15 Temmuz'daki bombalanması sırasında Meclis çalışmalarının yapılabileceği bir sığınak olmadığı gerçeğiyle karşılaştıklarını belirterek, Eski Halkla İlişkiler binasının yerine yapılacak yeni binada Genel Kurulun acil durumlarda güvenli bir şekilde toplanabileceği yeni bir mekanın planlandığını söyledi.

TBMM'nin 2017 yılı bütçesi üzerinde sunumu, Meclis Başkanvekili Aydın yaptı.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın sabah kendisini aradığını, ağır bir gribal enfeksiyon geçirdiği için hazırladığı sunumu kendisinin yapacağını belirten Aydın, Kahraman'ın, "Katılma arzusunda olmama rağmen ağır gribal enfeksiyon nedeniye aranızda bulunamamanın üzüntüsünü yaşıyorum. Bütçe görüşmelerinin hayırlı geçmesini diliyorum" mesajını ilettiğini aktardı.

Türkiye'nin, bu yasama yılında büyük bir badire atlattığını, melun ve menhus darbe girişimine maruz kaldığını anımsatan Aydın, milli iradenin tecelligahı olan TBMM'nin, FETÖ'cü teröristler tarafından bombalandığını ve silahla tarandığını bildirdi.

Kahraman'ın "Genel Kurulun çalışma günü olmamasına rağmen, 15 Temmuz Cuma gecesi girişilen darbeye karşı, herhangi bir teklif veya telkin olmadan kendi iradem ve kararımla darbe teşebbüsünün ilk saatlerinde TBMM'yi açtım. Yedi değerli milletvekili ile başladığımız oturum gece boyu sürdü. Toplantıya katılan milletvekili sayısı 106'yı buldu." sözlerini aktaran Aydın, şöyle devam etti:

"Divan Heyeti olarak toplantıda hazır bulunan üç siyasi partinin grup başkanvekilleri ile Divanı oluşturduk. Genel Kurulu açtıktan sonra, milletimizin darbecilere geçit vermeyeceğini, ülkemizin her yerinde darbeye karşı durarak örnek bir davranış sergilendiğini, demokrasi tecrübemizin eski ve kökleşmiş olduğunu, milletçe demokrasiyi özümsediğimizi ve bu isyan teşebbüsünün başarısız kalacağını ifade ettim. Akabinde toplantıda hazır bulunan üç siyasi partinin temsilcileri, milletvekilleri ve bakanlar, darbe girişimi karşısında kararlı duruşlarını sergilediler.

TBMM Genel Kurulunda toplantımız devam ederken, saat 23.05'te Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım bir televizyon kanalına telefonla bağlanarak darbe teşebbüsünün FETÖ'cü bir isyan olduğunu belirtti. Aynı şekilde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bir TV kanalına

bağlanarak saat 00.26'da darbeye karşı milletimizin meydanlara çıkmasını istedi. Bütün illerde milletimiz bu çağrıya uydu. Meydanlar ve caddeler darbeye karşı koyan ve önleyen halkımızla doldu.

Genel Kurulda konuşmalar sürerken, asker kıyafeti giymiş terörist darbecilerin kumandasındaki F-16'lar Meclisi bombalamaya başladılar.

Dikmen Kapısı girişine saat 02.42'de düşen ilk bomba yaklaşık iki metrelik bir çukur oluşturdu. Kısa bir süre sonra da, saat 02.51'de Genel Kurul Salonuna çok yakın bir noktaya, dış kulis ve Başbakanlık makam odasının bulunduğu yere ikinci bomba atıldı. Üçüncü bomba ise Genel Kurulun arka bahçesine isabet etti. Gece boyunca F-16'larla Meclisi bombalayan darbeciler helikopterle Meclisi

taradılar. Saldırılar sırasında TBMM'yi savunan polislerimizden 14'ü yaralandı. Ayrıca o gece Hatay Milletvekilimiz Sayın Hacı Bayram Türkoğlu ve eşi de yaralandılar. Genel Kurulun çalışma günü olmaması sebebiyle o menhus gece birçok milletvekili arkadaşımız, seçim bölgelerinde idiler. Gönülleri bizimle olan bu arkadaşlarımız da seçim bölgelerinde meydanlara çıkarak halkımızla birlikte

hainlere karşı durdular, demokrasi nöbeti tuttular."

-"2. defa Gazi unvanını hak etti"

16 Temmuz 2016 Cumartesi günü yapılan toplantıyla ilgili bilgi veren Aydın, "İstiklal Harbini bizzat yöneterek 'Gazi'lik unvanı alan Meclisimiz, 26. Dönemde gösterdiği kararlılıkla ikinci defa Gazi unvanını hak etti." dedi.

Devleti parçalamak, milli hakimiyeti ve demokrasiyi yok etmek gayesiyle girişilen bu isyan hareketinin, çok kısa bir zamanda bertaraf edildiğini belirten Aydın, "Milli birlik ve bütünlüğün sergilenmesinde büyük hassasiyet gösteren siyasi partilerimizin sayın genel başkanlarına ve saygıdeğer milletvekillerimize teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.

Aydın, demokrasi imtihanını başarıyla veren basını da tebrik ettiğini vurgulayarak, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine meydanlara çıkarak tanklara ve asker elbisesi giymiş silahlı teröristlere karşı duran; bir ay boyunca bütün illerde meydanları doldurarak tuttuğu demokrasi nöbetiyle darbeye karşı demokrasiyi galip kılan milletimize, yüce Meclisimiz

adına şükranlarımı arz ediyorum. Başta 246 şehidimiz olmak üzere bütün şühedayı rahmet ve minnetle yad ediyorum. Gazilerimize acil şifalar diliyorum." diye konuştu.

Meclisin, uğradığı melun saldırı sonrasında yalnız bırakılmadığını belirten Aydın, FETÖ'nün darbe girişimine tepkilerini dile getirmek ve desteklerini ifade etmek için TBMM'yi yurt içi ve yurt dışından ziyarete gelen çok sayıda heyeti ve şahısları misafir ettiklerini, ortak toplantı yaptıklarını ve Meclisi gezdirdiklerini anımsattı.

-"Sığınak olmadığı gerçeğiyle karşılaştık"

15 Temmuz darbe girişimi dolayısıyla TBMM Ana Binasında ve Ziyaretçi Kabul Binasında büyük hasar meydana geldiğini dile getiren Aydın, toplam hasar tutarının 11 Milyon 818 bin 370 TL olduğuna dikkati çekti.

Aydın, yapılacak işlerin projesi, ihalesi, yapımı ve ödemesi gibi tüm işlemlerinin Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından yürütüleceğinden, kuruma herhangi bir ek yükümlülük getirmediğine işaret ederek, GYODER yöneticilerine ve üyelerine teşekkür etti.

Mecliste yapılan çalışmalarla ilgili de bilgi veren Aydın, demokrasiye karşı yapılan saldırıda parlamentonun aldığı yarayı hiçbir zaman unutturmamak adına hasarlı bölgeye "Demokrasi Müzesi" yapılacağını hatırlattı.

Aydın, "Meclisimizin 15 Temmuz'daki bombalanması sırasında ne yazık ki Meclis çalışmalarının yapılabileceği bir sığınak olmadığı gerçeğiyle karşılaştık." dedi.

Binanın altında olduğu bildirilen ve sığınak olarak ayrılan yerin de sığınak olmadığını ve günümüz sivil savunma normlarına göre yetersiz ve uygun olmadığının yakinen görüldüğünü vurulayan Aydın, "Bu durumda; Meclis çalışmalarının her halükarda yapılabileceği, günümüz şartlarına uygun, deprem, sel, nükleer saldırı ve benzeri her türlü afet ve saldırıya karşı donanımlı ve fonksiyonel bir sığınak ihtiyacı elzem hale gelmiştir." ifadesini kullandı.

Eski Halkla İlişkiler Binasının kat yüksekliğinin çok düşük olduğunu, binada havalandırma tesisatının bulunmadığını belirten Aydın, "Günümüz şartlarına elverişli bir sığınak bulunmamaktaydı. Benzer birçok eksiklik vardı. Kaldı ki bina; 2007 Yılı Deprem Yönetmeliğine uygun olmayıp güçlendirme tadilatı yapıldığında büyük bir maliyet gerektirmekte, iç mekanlarda oluşacak daralma sebebiyle binanın kullanım fonksiyonu ve konforu azalmaktaydı. Bu blokların, kültür varlığı olarak tescili bulunmamaktadır. Söz konusu bina belirtilen gerekçeler ve Başkanlık Divanı kararı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerince hazırlanan teknik rapora istinaden yıkılmış ve yeni bir bina yapılması kararı alınmıştır." dedi.

Aydın, yeni binanın; ana binanın mimarisi, görünümü ve üst kot yüksekliği ile uyumlu olarak inşa edileceğine değinerek, yeni yapılacak binaların kat yüksekliklerinin ferah olacağını bildirdi.

Binanın altında otopark alanları bulunacağını, Genel Kurulun acil durumlarda güvenli bir şekilde toplanabileceği yeni bir mekanın planlandığını ifade eden Aydın, şöyle devam etti:

Sivil Savunma Yönetmeliği şartlarında en son normlara göre inşası tamamlanacaktır. Netice olarak sığınak; içerisinde su deposu, sağlık odası, jeneratör, kesintisiz güç kaynağı (UPS), soğuk hava ve kuru erzak depoları, mutfak, acil iletişim ve basın odası, toplantı salonları, yaşam alanları olacak şekilde projelendirilecektir. Münferit havalandırma, mescit ve lavabo ve benzeri

müştemilatlar tasarlanacaktır. Yapılacak binada; kulislerdeki yoğunluğu azaltmak ve girişi sınırlandırmak

için fonksiyonel ve çok gayeli komisyon toplantı salonları, okuma salonları,

bahçeli restoran ile Yasama Organı Eski Üyeleri ve misafirler için uygun

mekanlar oluşturulacaktır."

Aydın, İdari Teşkilat hizmet birimleri ile milletvekillerine sunulacak yeni lojistik hizmetler için fiziki mekanların meydana getirileceğini belirterek, "Yeni Binadan; Ana Bina (Genel Kurul), Yeni Halkla İlişkiler Binası ve otoparklara tünelle geçişler sağlanacaktır. Değişik mimarlık bürolarınca Yeni Binanın etüt çalışmaları devam etmektedir." dedi.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2017 Yılı Bütçe Tasarısı, Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement