2017 Yılı Bütçe Tasarısı, Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika
Politika

2017 Yılı Bütçe Tasarısı, Plan ve Bütçe Komisyonunda

2017 Yılı Bütçe Tasarısı, Plan ve Bütçe Komisyonunda

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, bu yıl Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunca 29 uluslararası ve 41 ulusal etkinlik gerçekleştirildiğini, yıl sonuna kadar 12 bilimsel etkinlik daha yapılacağını belirtti.

07.11.2016 14:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, bu yıl Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunca 29 uluslararası ve 41 ulusal etkinlik gerçekleştirildiğini, yıl sonuna kadar 12 bilimsel etkinlik daha yapılacağını belirtti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu 2017 yılı bütçelerine ilişkin sunum yapan Türkeş, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunca 2016 yılında kültür, dil ve tarih alanına ilişkin milli miras konularında fikir ve müzakere ortamları oluşturulması konusunda önemli adımlar atıldığını söyledi.

Türkeş, özel sektör, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla ilişkiler geliştirilerek Türk dili, tarihi ve kültürüne ilişkin destek ve katılımların artırılmasına yönelik çalışmalara yoğunluk verildiğini dile getirdi.

Türkiye'de yerleşik yabancı kurumların temsilcileriyle kültür, dil, tarih ve sanat temasları geliştirildiğine, kurumlarla iş birliği imkanları arandığına, ortak çalışmalar için destek ve eş güdüm etkinlikleri yürütüldüğüne işaret eden Türkeş, yüksek kurum ve kurumlar hakkında yurt içinde ve yurt dışında tanıtım etkinlikleri düzenlendiğini ve bunların sonuçlarının kamuoyu ile paylaşıldığını anlattı.

"370 kişiye burs verildi"

Türkeş, kurumların etkinliklerinde kullanılacak bilişim sistemlerinin geliştirilmesi amacıyla Bütünleşik Bilgi Sistemi oluşturulduğunu kaydederek, bu sistem ile kurumların kütüphane, arşiv ve belge merkezleri, bilgi bankaları ve veri tabanları, bilimsel araştırmaları ile diğer etkinliklerin elektronik ortamda birleştirilmesine olanak sağlandığına işaret etti.

Yüksek kurumun, 2011 yılından itibaren bünyesinde yer alan kurumların kendi amaç ve ilkelerine uygun konularda bilgi üretilmesini teşvik etmek amacıyla yurt içinde ve yurt dışında eğitim ve araştırma yapacak kişilere verilen bursların takibini yaptığını ifade eden Tuğrul Türkeş, bu kapsamda bağlı kurumlarca 2016 yılında 130 lisans, 120 yüksek lisans, 114 doktora ve 6 doktora sonrası olmak üzere toplam 370 kişiye burs verildiğini aktardı.

Türkeş, gelecek yıl da 20 lisans, 55 yüksek lisans, 41 doktora ve 10 doktora sonrası araştırma bursu olmak üzere toplam 126 bursiyere daha destek verilmesinin planlandığını dile getirerek, kurumlarca ulusal ve uluslararası alanda yapılan organizasyonlarla eş güdüm sağlandığını kaydetti.

Dağıtılan yayınlar

Üniversitelere, kütüphanelere ve kamu kurumlarına yurt içinde ve yurt dışında toplam 48 bin 503 eser ve 10 bin 505 süreli yayının ücretsiz dağıtılmasının sağlandığını aktaran Türkeş, "Bu yıl Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunca 29 uluslararası ve 41 ulusal etkinlik gerçekleştirilmiş olup yıl sonuna kadar 12 adet bilimsel etkinlik daha gerçekleştirilecektir." diye konuştu.

Türkeş, bu yıl yüksek kurum bünyesindeki eserleri tanıtmak ve yaymak amacıyla 43'ü ulusal ve 2'si uluslararası olmak üzere toplam 45 kitap fuarına katılım sağlandığını işaret ederek, yüksek kuruma ve bağlı kurumların yeniden yapılandırılarak görev alanlarında daha etkin konuma gelmesiyle personel sayısının arttığını ve fiziksel yapının yetersiz hale geldiğine dikkati çekti.

Yüksek Kurum ve Kurumların tek bir kampüs içinde toplanarak söz konusu eksikliklerin giderilmesi sağlamak amacıyla inşa edilecek yerleşke için TOKİ ile protokol imzalandığını dile getiren Türkeş, inşaatın 2017 yılında başlanacağını ifade etti.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2017 Yılı Bütçe Tasarısı, Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement