2017 Yılı Bütçe Tasarısı, Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika
Güncel

2017 Yılı Bütçe Tasarısı, Plan ve Bütçe Komisyonunda

2017 Yılı Bütçe Tasarısı, Plan ve Bütçe Komisyonunda

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, "Ağustos ayından bugüne, Suriye'den bir tek mülteci gelmemiştir.

07.11.2016 21:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, "Ağustos ayından bugüne, Suriye'den bir tek mülteci gelmemiştir. Orada güvenli bölge oluşturulduğu takdirde aslında bir mülteci sorunuyla karşılaşmayacağımızı gösteren önemli delildir." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2017 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'nın geneli üzerindeki görüşmelerde, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, TDK, TTK'nın bütçelerine ilişkin görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Kaynak, milletvekillerinin kendisine bağlı kurumlara yönelik sorularını 4 ana başlıkta cevaplayacağını söyledi.

Komisyonda, sığınmacılara yönelik harcanan rakamların farklı ifade edildiği eleştirisinde bulunulduğunu belirten Kaynak, "Verdiğim rakam, hükümetin bütçesinden doğrudan çıkan para değil, BM tarafından ölçülen hizmetlerin karşılığıdır. Dolar kurları esas alınarak yapılan harcamaların ve verilen hizmetlerin karşılığı 12 milyar 170 milyon 286 bin 860 dolar seviyesindedir." ifadesini kullandı.

Sivil toplum kuruluşlarının gücü yettiğince yardım ettiğini de vurgulayan Kaynak, "Hiçkimse sokakta, parkta yatan bir mülteci görüntüsüne şahit olmamıştır ya da çöpten ekmek arayan. Evet, suça itilen, dilendirilen çocuklar var o da ayrı bir bahistir ama bizim milletimiz hiçkimseyi açıkta bırakmamıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Geri Kabul Anlaşması çerçevesinde AB'nin, Türkiye'ye 3 milyar avroluk bir destek tahahüdünde bulunduğunu hatırlatan Kaynak, "1 milyar avrodan fazla rakamı ilgili kuruluşlara aktarmış vaziyetteler. Amacımız, bu sene 300 milyon avro eğitime, 300 milyon avro sağlığa, 200 milyon avro da İller Bankası aracılığıyla altyapıya harcamaktı. Geçen hafta bu bahsettiğim 300 milyon avrodan Milli Eğitim Bakanlığına 90 milyon avro cari harcamalar için, Sağlık Bakanlığımıza da 120 milyon avro intikal etti." dedi.

Kaynak, 348 milyon avroluk olan ve geçici barınma merkezi dışındaki insanlara yönelik kişi başı 100 lira olacak şekilde AB ile Kızılay'ın arasında bir protokol imzaladığını bildirdi. 262 milyon avrosunun bu yıl kullandırılacağını belirten Kaynak, "Bu para AB tarafından Dünya Gıda Örgütüne aktarılmıştır ama henüz imza töreni yapılmış olmasına rağmen Kızılay'ın hesabına geçip, işlerlik kazanmamıştır." diye konuştu.

"Perşembe günü 100 tır gıda daha göndereceğiz"

Şu anda tespit edilen 2 bin 827 Suriye sermayeli işyerinin bulunduğunu bildiren Kaynak, sadece Gaziantep'te ise KOBİ ölçekli 796 işyerinin olduğunu açıkladı.

Kaynak, Fırat Kalkanı Harekatına da değinerek, "Ağustos ayından bugüne, Suriye'den bir tek mülteci gelmemiştir. Orada güvenli bölge oluşturulduğu takdirde aslında bir mülteci sorunuyla karşılaşmayacağımızı gösteren önemli delildir. Kurban Bayramı'nın birinci günü Karkamış'taydım. O gün bile bin 273 kişi, geri Cerablus'a gitmek için başvurmuştur. Cerablus'taki insanların halen ekmekleri, Ankara Büyükşehir Belediyesinin fırını ve sivil toplum kuruluşlarının un katkılarıyla yapılmaktadır, Gaziantep Büyükşehir Belediyemiz içme suyu sistemlerini ayağa kaldırmıştır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile AFAD, enerji konusunu halletmiştir." görüşüne yer verdi.

Kaynak, Göç İdaresinden aldıkları veriye göre, 833 bin 39 Suriyeli çocuğun eğitim çağında olduğunu belirterek, "Bunun 479 bin 58 öğrencisi şu anda geçici barınma merkezlerinde, MEB'e bağlı okullarda doğrudan okumaktadır, kayıt altına girmeden okuyan da 30 bin Suriyeli öğrenci var. Toplam 510 bin öğrenci okutulmaktadır." ifadesini kullandı.

Kaynak, üniversitelerden ise bu sene Suriyeli öğrencilerden 8 bine yakınının lisans, 790 yüksek lisans, 272'sinin doktora ve 650'sinin de önlisans düzeyinde mezun olduğu bilgisini paylaştı.

Kaynak, Suriyeli sığınmacıların suça karışma oranının binde 3,5-5 arasında olduğunu da dile getirdi.

Musul'a ilişkin operasyon ilk başladığında Kızılay için teşkil edilen 20 tırın oraya ulaştığını hatırlatan Kaynak, "Zannediyorum bu perşembe günü 100 tır gıda daha göndereceğiz." dedi.

- "108 yıl hapis cezası verilmiş, 45 rakamı doğru değil"

Kaynak, kamplardaki taciz ve tecavüz olayıyla ilgili soruya, "Nizip kampında sadece bir taciz olayı ortaya çıkmıştır. Bu kamplar Meclis İnsan Hakları Komisyonunca 3, Kamu Denetçiliği Kurumunca da 2 defa denetlenmiştir. Nizip'teki hadisede, bir güvenlik görevlisinin maalesef bu fiili işlemesinden sonra olay yargıya intikal etmiş, Nizip Ağır Ceza Mahkemesi çocuğa yönelik cinsel istismar ve kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçları nedeniyle suçun sanığına 108 yıl hapis cezası vermiştir, 45 rakamı doğru değildir." cevabını verdi.

Afetlere ilişkin bir soru üzerine 2016 yılının ilk 10 aydaki olay sayısının 982 olduğunu, 4 bin 64 kişinin sağ kurtarıldığını, 628 kişinin cenazelerinin ise ailelere teslim edildiğini aktaran Kaynak, " Trabzon'un Beşikdüzü ilçesinden örnek vereyim, 3 milyon 900 bin acil yardım ödeneği hemen aktardık. Beşikdüzü ilçesine beldeye 500 bin, kaymakamlığa da 500 bin lira gönderdik. Rize Fındıklı Beydere köyünde 65 ev incelenmiş, 4 evin nakline karar verilmiştir, 19 evin de tahliyesine karar verilmiştir." dedi.

İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunun yeni bir düzenlemeye kavuştuğunu da belirten Kaynak, "Burada bir yanlış anlama ve algılama var. Kurulun üye saysı 11, bu üyenin 7'si müracaat edenlerin arasından Bakanlar Kurulu tarafından seçilecektir." ifadesini kullandı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, TDK, TTK'nın bütçeleri kabul edildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 2017 Yılı Bütçe Tasarısı, Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de yapılan operasyonda 455 adet suç unsuru ele geçirildi
    09:05 Kayseri'de yapılan operasyonda 455 adet suç unsuru ele geçirildi

    Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda lav silahı, el bombası, ruhsatsız tabanca, tüfek, fişek, sikke, kılıç, mızrak, ok ucu, taş sütun, İslami Döneme ait miğfer takımı, tarihi eser niteliği taşıyan objeler ve el telsizi gibi toplamda 455 adet suç unsuru ve tarihi eser ele geçirildi. Operasyon sonucunda 1 kişi gözaltına alındı.

  • Kurban Bayramı yaklaşırken vatandaşlar hayvan üreticilerini ziyaret ediyor
    09:04 Kurban Bayramı yaklaşırken vatandaşlar hayvan üreticilerini ziyaret ediyor

    Denizli'de Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık hayvan almak isteyen vatandaşlar, üreticileri ziyaret etmeye başladı. Üreticiler ise ekonomik sıkıntılar ve yükselen maliyetlerle mücadele ettiklerini dile getirdi.

  • CHP'nin Yerel Yönetimler Çalıştayı Başlıyor
    09:01 CHP'nin Yerel Yönetimler Çalıştayı Başlıyor

    CHP'nin yerel yönetimler çalıştayı, parti genel merkezinde başlıyor. CHP'li belediye başkanları ve il örgütleri Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında, Anıtkabir'i ziyaret edecek. Özel, çalıştayın açılışında konuşacak.

  • Gümüş Balığının İhracat Serüveni Başladı
    08:58 Gümüş Balığının İhracat Serüveni Başladı

    İznik Gölü'nde yapılan gümüş balıkçılığı sezonu bereketli başladı. Balıklar Yunanistan, Ukrayna ve Amerika'ya ihraç edilerek cips olarak satışa sunuluyor. İhracatın artmasıyla birlikte bölgedeki kooperatiflerin balık avlama kapasitesi de yükseldi.

  • İznik Gölü'nde Gümüş Balığı Sezonu Bereketli Başladı
    08:39 İznik Gölü'nde Gümüş Balığı Sezonu Bereketli Başladı

    İznik Gölü'nde yapılan gümüş balıkçılığı sezonu sıcakların başlamasıyla birlikte bereketli bir şekilde başladı. 5 kooperatifin hedefi bin ton balık tutmak ve ihracat yapmak.

  • 08:13 "Mahzen-30" Operasyonlarında Organize Suç Örgütü Çökertildi

    Batman merkezli 8 ilde Jandarma tarafından düzenlenen 'Mahzen-30' operasyonlarında elebaşılığını Doğan Güney'in yaptığı (Yurt Dışı Firar) 'Odacılar' olarak bilinen Organize Suç Örgütü çökertildi. Operasyonlarda organize suç örgütünün yöneticilerinden Yonca Onat'ın da aralarında bulunduğu 34 şüpheli yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, operasyonun başarısını sosyal medya hesabından duyurdu.

  • Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması sonucu tahliye edilen binaların hasarı görüntülendi
    07:54 Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması sonucu tahliye edilen binaların hasarı görüntülendi

    Gaziosmanpaşa'da dün meydana gelen toprak kaymasında hasar alan ve tahliye edilen binaların durumu günün ilk ışıklarıyla bir kez daha görüntülendi. Görüntülerde, toprak kaymasıyla birlikte sürüklenen molozlar ve devrilen ağaçlar da yer aldı.

  • Kolombiya ve Arjantin Dışişleri Bakanları Görüştü
    07:48 Kolombiya ve Arjantin Dışişleri Bakanları Görüştü

    Kolombiya Dışişleri Bakanı Luis Gilberto Murillo, Arjantin Dışişleri Bakanı Diana Mondino ile başkent Bogota'da bir araya geldi. Görüşmede turizm, savunma, ticaret ve sürdürülebilir kalkınma konuları ele alındı. İki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve diplomatik gerginliklerin aşılması vurgulandı.


Advertisement