2017 Yılı Bütçesi Genel Kurulda - Son Dakika
Politika

2017 Yılı Bütçesi Genel Kurulda

CHP Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, "Kıbrıs, sessiz sedasız gidiyor.

09.12.2016 18:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, " Kıbrıs, sessiz sedasız gidiyor. Daha müzakereler bitmeden KKTC toprakları yüzde 29,2'ye indi. Eğer anlaşma hayata geçerse, kapalı Maraş bölgesi, Güzelyurt'un bir kısmı, Lefkoşa arazisinin bir kısmı gidiyor." dedi.

TBMM Genel Kurulunda görüşülen Dışişleri, Kalkınma ve Adalet bakanlıklarının 2017 yılı bütçeleri üzerinde CHP milletvekilleri söz aldı.

CHP Ardahan Milletvekili Yılmaz, Türkiye'nin dış politikasını eleştirdi.

Türkiye'nin Suriye politikasının tutarsız olduğunu iddia eden Öztürk, "Kardeşim Esat'tan katil Esed'e geldik ama bu daha sonra yine değişebilir." diye konuştu.

Öztürk, Şanghay Beşlisi konusunda kafa karışıklığı olduğunu ifade ederek, "20 yıl önce Orta Asya'daki kardeş Türk cumhuriyetlerinin Avrupa Atlantik kurumlarına girmesi için çalışıyorduk, şimdi biz onlara gidiyoruz ve 'şuraya bizi üye yapın' diyoruz. Üstelik Şanghay Beşlisi örgütünün ne olduğu da belli değil. Örgütün içinde demokratik bir ülke yok. Brüksel'e küsüyoruz, Şanghay'a demir atmaya çalışıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyi konusunda kırmızı çizgileri olduğunu vurgulayan Öztürk, "(Fırat'ın batısına geçilirse bu bizim kırmızı çizgimiz, Afrin'in doğusuna geçilirse bu bizim kırmızı çizgimiz) denildi. Bu kırmızı çizgiler sarı çizgi ile çizildi, söylenenlerin hiçbiri yapılmadı." dedi.

Öztürk, şöyle konuştu:

"Kıbrıs, sessiz sedasız gidiyor. 1974 Kıbrıs Barış Harekatı bir zaferdir ama biz bu zaferin 2016 yılında kaybedilmesini istemiyoruz. Kıbrıs'ta kapsamlı çözümü, iki kesimin eşit bir şekilde siyasi eşitliğine dayanan iki toplumlu bir çözümü destekliyoruz. Türkiye'nin etkinliğini ve garantörlüğünü de destekliyoruz ama daha müzakereler bitmeden, KKTC toprakları yüzde 29,2'ye indi. Daha da inmesi için baskı uygulanıyor. Nereler veriliyor? Bütün ara bölgeler veriliyor. Eğer bu anlaşma hayata geçerse, kapalı Maraş bölgesi gidiyor, Güzelyurt'un bir kısmı gidiyor, Lefkoşa arazisinin bir kısmı gidiyor.

Dipkarpaz'a göz koymuşlar, KKTC'nin orada egemen olmasını istemiyorlar. Rumlar, 'KKTC'nin nüfusu 220 bin, bizim 800 bin' diyor. Rumlar, 'kıyı şeridinin yüzde 54'ünü siz kontrol ediyorsunuz ama bu olmaz, kıyı şeridinin kontrolünü nüfusa göre indireceksiniz' diyor. Rumlar ayrıca 90 bin nüfusu kuzeye yerleştirmek istiyor. 'Mülkler ve mallar var, değeri 18 milyar dolar, bunları da siz ödeyeceksiniz' diyorlar."

"Alamadığımız doğalgazın faturasını ödemeye başladık"

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, hükümetin ekonomi politikasını eleştirdi.

Azerbaycan ve Rusya ile imzalanan doğalgaz anlaşmalarındaki fiyatlarda Türkiye aleyhine durumun ortaya çıktığını savunan Erdoğdu, "Yeni anlaşmadan sonra ortaya çıkan ek fatura 25 milyar dolar, bunu ödemek durumundayız. Alamadığımız doğalgazın faturasını ödemeye başladık." dedi.

Kömür madenlerinin yandaş firmalara devredildiğini ileri süren Erdoğdu, "Fakir ailelere kömür dağıtılırken yolsuzluk yapılıyor. Çünkü, kömür mafyasını kıramıyorlar. Yarattıkları kömür mafyaları önümüzde işçi katlediyor ama oralara yine para aktarıyorlar." şeklinde konuştu.

Aykut Erdoğdu, TOKİ'nin yolsuzluğun kalesi haline getirildiğini öne sürerek, "İhaleyi muhalif işadamı almışsa, ona, 'sen bu sözleşmede yazılı olanları yapamadın' deyip işi ondan alıp, yeniden ihale ediyorlar ve yandaşlara veriyorlar." diye konuştu. Erdoğdu, uygulanan yanlış politikalar sonucunda TOKİ'nin batma noktasına getirildiğini iddia etti.

Erdoğdu, "İktidarınızda 13 yıl yaptıklarınızdan sonra yeni anayasa getiriyorsunuz. Türkiye Cumhuriyeti tabutlanıyor. Türkiye'nin tabutlanmasına, bölünmesine, kardeşliğimizin zarar görmesine izin vermeyeceğiz. Türkiye büyük zarar görüyor, Türkiye iyi gitmiyor. Ne olur bu halkın geleceği için vicdanınızı bir yere emanet etmeyin." ifadelerini kullandı.

"Varsa bildikleriniz, bunları belgelerle savcılığa verirsiniz"

Sataşma gerekçesiyle kürsüye gelen AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz ise Erdoğdu'nun söyledikleriyle, hangi ülkedeki tabloyu çizdiğini anlayamadığını belirtti.

"Varsa bildikleriniz, bunları belgelerle savcılığa verirsiniz, suç duyurusunda bulunursunuz." diyen İnceöz, somut belgeler olmadan yapılan suçlamaların haksızlık olacağını, somut olmayan şeylerle ilgili iddialarda bulunulmaması gerektiğini vurguladı.

İnceöz, Erdoğdu'ya, "Ülkede yolsuzluk yapılıyormuş gibi bir algı yaratmaya çalışmanızı kabul edemeyiz. Eğer bunları ispatlamazsanız müfteri olursunuz. Türkiye'nin tabutlanmasından bahsettiniz. Sayın Cumhurbaşkanı ve bizler şunu hep söylüyoruz; tek millet, tek vatan, tek bayrak." dedi.

Kürsüye gelen CHP'li Erdoğdu da "Olan bir şeyi söylemek müfterilik değildir. 'Adalete gidin' diyorsunuz, 4 bakan adalete gitti mi? Gerçi adalet de kalmadı." diye konuştu.

"FETÖ ile mücadelede başlangıç neden 17-25 Aralık?"

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, AK Parti'nin geçmişte FETÖ ile işbirliği yaptığını iddia ederek, "Ama siz şimdi utanmazsanız CHP'ye FETÖ'cü diyeceksiniz." ifadesini kullandı.

Vatanın bölünmesine izin vermeyeceklerini dile getiren Ekici, "FETÖ ile mücadelede başlangıç, 17-25 Aralık olarak kabul ediliyor. Neden? Ondan önce hepiniz FETÖ'cü müydünüz, bunu kabul mu ediyorsunuz?" diye sordu.

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan ise Karadeniz'e demiryolu yapılmasını beklediklerini söyledi.

Ordu- Giresun illeri arasında havalimanı olduğunu dile getiren Bayraktutan, "Bu havalimanı Ordu'ya 17, Giresun'a ise 28 kilometre uzaklıkta. Artvin ile Rize arasında havaalanı yapılıyor. Ancak bu havaalanı Artvin'e 127, Rize'ye ise 35 kilometre uzaklıkta. Havaalanını Güneysu'ya yapın, tam olsun." dedi.

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, 14 yıl önce AK Parti iktidara geldiğinde cezaevlerinde 59 bin olan tutuklu ve hükümlü sayısının bugün 191 bine çıktığını söyledi.

14 yılda tutuklu ve hükümlü sayısının yüzde 400 arttığını ifade eden Hakverdi, "(Nüfus arttı) denilebilir ama nüfus sadece yüzde 20 arttı. AKP döneminde suç ve suçlu oranının artması demek, toplumun her geçen gün huzurunun kaçması demek." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2017 Yılı Bütçesi Genel Kurulda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement