2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika
Ekonomi

2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, ekim ayı itibariyle uyuşturucu madde, akaryakıt, sigara ve ticari eşya başta olmak üzere, 1 milyar 772 milyon lira değerinde kaçakçılık olayının ortaya çıkarıldığını bildirdi.

18.11.2016 23:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, ekim ayı itibariyle uyuşturucu madde, akaryakıt, sigara ve ticari eşya başta olmak üzere, 1 milyar 772 milyon lira değerinde kaçakçılık olayının ortaya çıkarıldığını bildirdi.

Tüfenkci, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının bütçesine ilişkin sunum yaptı.

Türkiye'nin, "ticaretin daha kolay ve daha güvenli yapıldığı ülke" olmasını sağlamayı hedeflediklerini belirten Tüfenkci, bu çerçevede çalışmaları sürdürdüklerini anlattı.

Tüfenkci, gümrük hizmetlerini hızlı ve etkin şekilde sürdürebilmek için ihtiyaç duyulan yerlerde yeni gümrük kapıları ve müdürlükler açtıklarını ve mevcutlarını yenilediklerini dile getirerek, "Kapıköy Gümrük Kapısı'nın 24 Ağustos'ta temelini attık, yenileme işlemleri 2017'de tamamlanacak. Sarp Gümrük Kapısı'nın daha iyi şartlarda hizmet vermesi için yeniden inşaasına başlandı ve 2018'de bitirilecek. Gürbulak, Hamzabeyli, İpsala ve Posof/Türkgözü gümrük kapılarımız yeniden inşa edilecek. Hamzabeyli ve İpsala gümrük kapılarını, 2017 yılı içinde ihale edeceğiz. Habur Gümrük Kapısı, Tek Durak projesine uygun olarak yeniden yapılandırılacak." diye konuştu.

Gaziantep'e ikinci ihracat kapısı

Erenköy Gümrük Müdürlüğünün şehir dışına taşınarak, Erenköy Lojistik Merkezi ve Gümrük Tesisleri olarak faaliyete geçmesi için TOKİ ile protokol imzaladıklarını söyleyen Tüfenkci, bu yıl Kaçkar Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ile Adıyaman ve Halkalı gar gümrük müdürlüklerinin faaliyete geçtiğini ifade etti.

Tüfenkci, Cerablus bölgesinde Fırat Kalkanı Operasyonu ile sağlanan güvenlik durumu ve bölgenin acil insani yardım ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, Karkamış Sınır Kapısı'ndan insani yardım malzemeleri ve ihtiyaç duyulan diğer malzemelerin giriş ve çıkışlarında gümrük hizmeti verilmeye başlandığını bildirdi.Gaziantep Valiliğinin koordinasyonunda, Öncüpınar Sınır Kapısı'na alternatif olarak, ikinci bir ihracat kapısı yapılması yönünde süren çalışmaların son aşamaya geldiğine değinen Tüfenkci, gelecek haftalarda Karkamış Sınır Kapısı'nın faaliyete geçeceğini bildirdi.

Güveni·li·r ti·caret erbabının i·mkanları

Bakanlık olarak hayata geçirdikleri uygulamalar hakkında bilgi veren Tüfenkci, BİLGE (Bilgisayarlı Gümrük Etkinlikleri) sistemini sürekli güncellediklerini ve yeni modüller eklediklerini belirtti. Bu yıl 21 kurum tarafından düzenlenen 116 belgenin Tek Pencere Sistemi'ne alındığını kaydeden Tüfenkci, Bursa'da ve Mersin'de Konteyner ve Liman Takip Sistemi pilot uygulamalarına geçildiğini ve 2017'de de tüm limanlarda uygulanacağını aktardı.

Tüfenkci, Türkiye'de 42 firmanın Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü bulunduğunu ve bu rakamı 2017 yılı sonuna kadar 100'e çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı.

Kara sınır kapılarında gümrük işlemlerinde süreci tek aşamaya indirerek, Tek Durakta Kontrol Projesi'ni başlattıklarını anlatan Tüfenkci, 2017 yılında Habur Sınır Kapısı'nda tek durak uygulamasına geçeceklerini söyledi.

"Uyuşturucu transit rotası, Kuzey Kafkaslara kaydı"

Tüfenkci, Ekim ayı itibariyle uyuşturucu madde, akaryakıt, sigara ve ticari eşya başta olmak üzere 1 milyar 772 milyon lira değerinde kaçakçılık olayının ortaya çıkarıldığını bildirdi.

Uyuşturucu madde kaçakçılığıyla mücadeleye büyük önem verdiklerinin altını çizen Tüfenkci, 16 bin farklı maddenin tespitini yapabilen ve dünyada yeni kullanılmaya başlanılan uyuşturucu ve kimyasal madde tespit cihazları temin ederek personelin kullanımına sunduklarını söyledi. Son dönemlerde tüm sınır kapılarında alınan yoğun tedbirler ve mücadelenin etkili olduğunu dile getiren Tüfenkci, uyuşturucu transit rotasının, Kuzey Kafkaslara doğru kaydığına işaret etti.

Akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele konusunda oluşturulan özel ekibin etkin çalışmalarıyla, özellikle sahte fatura, belge ve teminat düzenlenerek yapılan suistimallerin ortaya çıkarılmasında başarılı sonuçlar elde edildiğini belirten Tüfenkci, 1 milyar 368 milyon lirayı bulan usulsüzlüğün tespit edildiğini ve gerekli işlemlerin yapıldığını söyledi.

Tüfenkci, gümrük iş ve işlemlerinin tümünde otomasyona geçilmesi hedefi doğrultusunda, Komuta Kontrol Merkezini tümüyle yenilediklediklerini ifade etti.

"Karekodlu çek sistemini zorunlu kıldık"

Bu yıl yürürlüğe giren "Yatırım Ortamının İyileştirilmesine Yönelik Kanun"da yer alan düzenlemelerle, şirket kuruluş işlemlerinde ticaret sicili müdürlüklerini tek temas noktası haline getirdiklerini ifade eden Tüfenkci, karşılıksız çek kesenler için adli para cezası öngördüklerini ve çeke itibar kazandıracak karekodlu çek sistemini zorunlu kıldıklarını kaydetti.

Tüfenkci, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi ile gerçek ve tüzel kişilere ait ticaret sicili kayıtları, tescil ve ilan işlemlerinin elektronik ortamda gerçekleştirildiğini ve böylece 1 günde şirket kurulabildiğini anlattı.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement