2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika
Ekonomi

2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Başta FETÖ'nün başarısız darbe girişimi olmak üzere, milli birlik ve beraberliğimize kasteden terör saldırılarıyla mücadele ettiğimiz bir yılı daha geride bırakıyor olmamıza rağmen, ekonomimiz ve mali yapımız bütün bu olumsuz koşullara rağmen direncini korumaktadır.

25.11.2016 14:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Başta FETÖ'nün başarısız darbe girişimi olmak üzere, milli birlik ve beraberliğimize kasteden terör saldırılarıyla mücadele ettiğimiz bir yılı daha geride bırakıyor olmamıza rağmen, ekonomimiz ve mali yapımız bütün bu olumsuz koşullara rağmen direncini korumaktadır." dedi.

Ağbal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Maliye Bakanlığının 2017 yılı bütçesine ilişkin sunum yaptı.

Türkiye'deki özelleştirme uygulamaları hakkında bilgi veren Bakan Ağbal, AK Parti hükümetleri döneminde artan ve kararlılıkla sürdürülen özelleştirme uygulamaları ile önemli başarılar elde ettiklerini belirtti.

Özelleştirme kapsam ve programında yer alan gerek şirket, gerek varlık özelleştirmelerine devam ettiklerini vurgulayan Ağbal, "AK Parti hükümetleri dönemine kadar gerçekleştirilen özelleştirme uygulamaları yaklaşık 8 milyar dolar iken, hükümetlerimiz döneminde gerçekleştirilen ve sözleşmeye bağlanan uygulamaların toplamı 60 milyar dolar düzeyine kadar yükseldi." ifadelerini kullandı.

Vergi denetim sistemini geliştirmeye ve etkinliğini arttırmayı sürdürdüklerini kaydeden Bakan Ağbal, Vergi Denetim Kurulu'nun mevcut bilgi işlem altyapısını güçlendirdiğini, vergi denetiminde risk analizine daha fazla ağırlık verdiğini, vergi denetimlerinin daha etkin, verimli şekilde yapılabilmesi için kapsamlı rehber ve eğitim çalışmalarının da sürdürüldüğünü vurguladı.

Ağbal, "Özellikle son bir yılda memnuniyetle ifade etmek isterim ki vergi denetiminde vatandaşın hakkını, hukukunu güçlendiren, vatandaşın vergi denetimi sırasında karşılaştıkları güçlükleri ortadan kaldıran önemli düzenlemelere imza attık. Artık vatandaş vergi denetimi sırasında her türlü hakkını bilmeye, hakkını takip etmeye ve vergi denetimine ilişkin de her türlü sorgulamayı yapabilme imkanına kavuştu." diye konuştu.

-"Terörizmin finansmanıyla mücadele kararlılıkla sürüyor"

Suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanıyla mücadeleye de kararlılıkla devam ettiklerine işaret eden Maliye Bakanı Ağbal, bu anlamda Türkiye olarak bu alandaki uluslararası sözleşmelere tam uyumlu şekilde çağdaş uluslararası toplumun bütün ortak çabalarına destek verdiklerini bildirdi.

Terörizmle mücadelenin güvenlik boyutunun çok önemli olduğuna dikkati çeken Ağbal, şöyle devam etti:

"Ancak terörizmin finansmanıyla mücadele de terörizmle mücadelenin olmazsa olmaz önemli bir ayağını oluşturmaktadır. Başta FETÖ olmak üzere, diğer terör örgütleriyle mücadelede finans kaynaklarının tespiti, bunların çeşitli yöntemlerle dondurulması, engellenmesi yoluyla da MASAK, Adalet Bakanlığımız ve İçişleri Bakanlığımızla çok kapsamlı ortak çalışmaları birlikte yürütüyorlar. Özellikle FETÖ'nün finans kaynaklarının tespiti ve bunlara ilişkin gerek yurt içinde gerek yurt dışında alınacak tedbirler konusunda MASAK, ilgili kurumlarımızla çok kapsamlı çalışmalar yapıyor."

2B kapsamındaki taşınmazlar

Hazine taşınmazlarını ihtiyaç duyulan her alanda vatandaşların hizmetine sunduklarını anlatan Ağbal, 2B kapsamında 2016 ekim ayı sonu itibarıyla 805 bin vatandaşın satın alma başvurusunu işleme koyduklarını kaydetti.

Bakan Ağbal, satışı yapılabilecek nitelikte olan taşınmazlar için 720 bin başvuru sahibinden 608 bin hak sahibine bugüne kadar 450 bin taşınmazın satıldığını ifade ederek, bu satışların toplam değerinin 8,7 milyar lira olduğunu anlattı.

Bu bedelin 5,3 milyar lirasının tahsil edildiğini, yapılan son düzenleme ile 2B Kanunu çerçevesinde daha fazla hak sahibinin yararlanabilmesi amacıyla, kapsamda yer alan vatandaşlara 6 aya kadar ilave başvuru hakkını getirdiklerini, hazineye ait tarım arazilerine ilişkin düzenleme çerçevesinde de bir süre uzatımına gittiklerini açıklayan Ağbal, "Bugüne kadar tarım arazilerinin satışında da yaklaşık 255 bin vatandaşımız başvuru yaptı, bunlardan 218 bin vatandaşımızın bu taşınmazları alabileceği şeklinde değerlendirmemiz oldu. Çalışmalar sonucunda satışa hazır hale getirilen 34 ilde satış işlemlerine başlandı. Bugüne kadar 6 bin 600 kişiye toplam 8 bin adet taşınmaz, 85 milyon lira bedelle satıldı, bu bedelin 41,5 milyon lirası tahsil edildi." değerlendirmesinde bulundu.

Sürdürülebilir güçlü bir ekonomik büyümeye destek sağlamayı ve bu büyümenin toplumun tüm kesimlerine olumlu bir şekilde yansımasını hedeflediklerini vurgulayan Ağbal, bu kapsamda Milli Emlak Genel Müdürlüğünün gerek küçük sanayi sitelerinin gerekse organize sanayi bölgelerinin ihtiyaç duyduğu taşınmazları temin etme konusunda yoğun bir çaba gösterdiğini aktardı.

Teşvik belgeli yatırımlara da değinen Ağbal, özellikle turizm bölgelerinde yatırımları teşvik etmek amacıyla 541 yatırımcı lehine irtifak hakkı tesis ettiklerini bildirdi.

Kamu mali yönetiminde saydamlığın ve hesap verilebilirliğin artırılması yönünde de önemli uygulama ve düzenleme çalışmaları yürüttüklerini anlatan Ağbal, "Muhasebat Genel Müdürlüğümüz bünyesinde de uluslararası muhasebe standartlarına tam uyumlu bir muhasebe sisteminin kurulması, uluslararası standartlara uygun bir istatistik sisteminin daha da geliştirilmesi, gerek Eurostat'a gerek IMF'e vermiş olduğumuz uluslararası istatistiklerin tam uyumlu olması noktasında da önemli düzenlemeleri bir bir hayata geçiriyoruz." dedi.

Bakanlığın 2017 bütçesi

2017 gelir bütçesi hakkında da bilgi veren Ağbal, gelecek yıl merkezi yönetim bütçe gelirlerinin bu yıl sonu gerçekleşme tahminlerine göre yüzde 9,5 artışla 598,3 milyar liraya ulaşacağını tahmin ettiklerini vurguladı.

Ağbal, "Vergi gelirlerinin yüzde 13,6 artarak 511,1 milyar lira, vergi dışı gelirlerin ise yüzde 9,7 oranında azalarak 87,2 milyar lira olarak gerçekleşmesini bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Bakanlığın 2015 yılı kesin hesabı ile 2017 yılı gider bütçesine ilişkin de bilgiler aktaran Bakan Ağbal, gelecek yıl bütçesi için 171,7 milyar lira ödenek teklif edildiğini bunun yüzde 1,6'sına tekabül eden 2,7 milyar liranın Bakanlığın kendi hizmetleri için, 1,9 milyar liranın personel ve sosyal güvenlik giderleri, 644,9 milyon liranın mal ve hizmet alım giderleri, 199,9 milyon liranın sermaye giderleri, 15,8 milyon liranın ise cari transferler için kullanılacağını kaydetti.

Bakanlık bütçesi için teklif edilen bütçe toplamı içesinden diğer idarelere aktarılmak üzere konulan ödenek tutarının toplam bütçe içeresinde yüzde 98,4'e denk geldiğini belirten Ağbal, bu kapsamda 64,2 milyar liranın Sosyal Güvenlik Kurumu, 58,4 milyar liranın mahalli idare payları, 11,4 milyar liranın fon payları, 24,2 milyar liranın yükseköğretim kurumları için, 6,4 milyar liranın yedek ödenekler için teklif edildiğini bildirdi.

Gelir İdaresi Başkanlığının 2017 gider bütçesi için teklif ettikleri ödenek tutarının 3 milyar lira olduğuna işaret eden Ağbal, Özelleştirme İdaresi Başkanlığına yönelik ödenek tutarının da 31,2 milyon olarak belirlendiğini aktardı.

"Ekonomimiz direncini koruyor"

Maliye Bakanı Ağbal, "Başta FETÖ tarafından tertiplenen alçak 15 Temmuz başarısız darbe girişimi olmak üzere, milli birlik ve beraberliğimize kasteden terör saldırılarıyla mücadele ettiğimiz bir yılı daha geride bırakıyor olmamıza rağmen, ekonomimiz ve mali yapımız bütün bu olumsuz koşullara rağmen direncini korumakta ve ortaya çıkan kırılganlık doğurabilecek iç ve dış faktörlere karşı kararlı bir şekilde, bunlar karşılanmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Ağbal, 2017 yılında da mali disiplinden taviz vermeyen, büyümeye destek olan ve yapısal reformları sürdüren bir maliye politikası anlayışını kararlılıkla devam ettireceklerini sözlerine ekledi.

Ağbal'ın sunumunun ardından, Kamu İhale Kurumu ile Kamu Gözetimi Kurumu'nun faaliyetleri ve bütçeleri hakkında da bilgi verildi.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement