21 Mayıs Çerkez Sürgünü ve Soykırımı - Son Dakika
Yerel

21 Mayıs Çerkez Sürgünü ve Soykırımı

21 Mayıs Çerkez Sürgünü ve Soykırımı

Bitlis’in Ahlat ilçesinde faaliyet gösteren Ahlat Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği, Çerkez’lerin 1864’de uğradığı soykırım ve sürgünün yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

21.05.2015 13:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bitlis'in Ahlat ilçesinde faaliyet gösteren Ahlat Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği, Çerkez'lerin 1864'de uğradığı soykırım ve sürgünün yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Ahlat Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Nuri Alpaslan, yaptığı yazılı açıklamada, "Özellikle Ermeni tehcirinin dünyada tartışıldığı ve hoşgörü devleti olan Osmanlı İmparatorluğu ile davamı olan Türkiye'nin tarihi gerçeklerden uzak olarak acımasız bir şekilde eleştirildiği, bazı batı devletleri parlamentolarında sözde Ermeni soykırımı kararları alındığı bugünlerde, Rusya tarafından uygulanan 'Kuzey Kafkas Halklarını Yok Etme' planın dünyada ve maalesef ülkemizde bile tarihçiler ve yöneticiler tarafından gündeme bile getirilmemesi ne acıdır. Rus Çarlığı binlerce Çerkez'i katlettikten sonra bir buçuk milyon Çerkez'i Osmanlı İmparatorluğu'na, 500 bin Çerkez'i ise Rusya'nın başka bölgelerine sürgün etmiştir. Rusya'dan Türkiye'ye sürgün edilen Çerkez'lerden ancak 400 bini sağ olarak Türkiye'ye ulaşabilmiştir. Çerkez'lerin bir kısmı Türkiye'ye karayolu ile bir kısmı ise deniz yolu ile gelmişlerdir. Karayolu ile gelenler deniz yoluyla gelenlere göre daha şanslıydılar, çünkü hem kayıpları biraz daha az olmuş hem de en azından ölülerini toprağa verebilmişlerdir. Ahlat Kafkas ve Kültür Derneği olarak atalarımızı rahmetle anıyoruz. Ülkemizde var olan tüm kültürlerin ve dillerin bir arada, tek bayrak altında özgürce yaşamasını dilerken, Rusya devletini ise özür dilemeye davet ediyoruz" dedi. - BİTLİS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 21 Mayıs Çerkez Sürgünü ve Soykırımı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement